De Somali wordt vaak omgeschreven als de langharige Abessijn. Met haar weelderige, getickte tabbyvacht en elegante bouw heeft de Somali een prachtig uiterlijk. En haar innerlijk is al minstens even mooi: het is een heel aanhankelijke kat die jou geen moment uit het oog verliest en graag tijd spendeert met haar baasjes. Dankzij haar intelligentie kan je haar ook trucjes aanleren. Ben jij geïnteresseerd in de Somali? Lees dan snel verder om alles te weten te komen over dit kattenras!

 

Oorsprong – waar komt de Somali vandaan?

Het moederras van de Somali is de Abessijn, een ras dat al meer dan honderd jaar bestaat. De eerste Abessijn werd geboren uit een combinatie van een oriëntaalse getickte tabbykat en een huiskat. Zo zijn trouwens ook de langharige katten in Engeland ontstaan, die gaandeweg steeds meer voorkwamen. In eerste instantie heerste er echter veel schaamte over de langharige katten. Vooral in de jaren zestig van de negentiende eeuw waren fokkers bang dat ze niet geaccepteerd zouden worden als Abessijn. Die schaamte was onterecht, want het gen voor langharige katten bleek al enkele decennia terug te vinden. In de jaren 1930 waren verschillende langharige katten in de stamboom geslopen, waardoor sommige afstammelingen ook langharig zijn. Door de export verspreidde het ras zich al snel over Amerika, Europa en de hele wereld. 

Ook de langharige Abessijn werd uiteindelijk erg populair, waardoor enkele fokkers in de Verenigde Staten en Australië specifiek katten selecteerden om de langharige vacht voort te zetten. Om discussies te vermijden, werd na een tijdje beslist om deze langharige Abessijn een andere naam te geven: de Somali was een feit. Zo ontstond in de jaren 1880 ook een rasstandaard voor het nieuwe kattenras, die volledig overeenkomt met de rasstandaard van de Abessijn, behalve wat de langharige vacht betreft. 
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Somali? 

De Somali is een elegante kat met een gemiddelde grootte. Ondanks haar sierlijke bouw heeft de Somali wel een gespierd lichaam. Haar kop is wigvormig met mooie, afgeronde contouren en de ruimte tussen de oren is groter dan gemiddeld. Haar amandelvormige ogen kunnen verschillende kleuren hebben, van goud tot groen. 

De halflange, zijdezachte vacht heeft getickte tabby-tekeningen, die de Somali geërfd heeft van haar voorouder, de Abessijn. Oorspronkelijk waren de enige vachtkleuren wildkleur en sorrel. Momenteel komen er veel meer kleuren voor, zoals blauw, fawn, zilver, rood, crème, tortie, chocolade en lilac. 

 
 
Gewicht – hoe zwaar wordt de Somali?

Het gewicht van de Somali varieert tussen 2,5 kilogram en 5 kilogram
Somali voor witte achtergrond
De Somali onderscheidt zich van de Abessijn door haar halflangharige vacht

Karakter en opvoeding – de Somali als jouw partner in crime

De Somali heeft een actief karakter. Bovendien zijn ze erg intelligent en kan je je uren met hen amuseren. Zo kan je bijvoorbeeld proberen je kat trucjes te leren. Zorg zeker ook voor voldoende speeltjes om je kat regelmatig uit te dagen. 

Somali’s zijn ook erg sociale katten, waar je een zeer sterke band mee kan opbouwen. Dat betekent echter niet dat ze graag een hele dag op je schoot doorbrengen. Deze katten zien hun baasje eerder als een partner in crime waarmee ze op ontdekking gaan. Ze zullen je dus overal volgen om te zien waar je mee bezig bent. 

In grote groepen leven, daar heeft de Somali het moeilijk mee. Maar ze is ook liever niet helemaal alleen in huis als haar baasjes een hele dag werken. Zorg er dus zeker voor dat je een maatje hebt voor je kat.
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Somali nodig?

De Somali heeft regelmatig een borstelbeurt nodig om de losse haren te verwijderen. Normaal is wekelijks borstelen voldoende, maar tijdens de ruiperiode trek je de frequentie best een beetje op. Ondanks haar halflange vacht heeft de Somali weinig last van klitten. Check wel regelmatig de liezen en de achterpoten van je kat. Het haar is hier langer, waardoor er sneller klitten kunnen ontstaan. 

Controleer ook het gebit en het tandvlees van je kat. Tandsteen en tandvleesproblemen spoor je best tijdig op, zodat de dierenarts ze nog kan oplossen. Denk eraan: veel katten vinden het niet fijn als je hun tanden inspecteert. Daarom is het aan te raden om je kitten hier al vroeg kennis mee te laten maken. 

Bovendien is het belangrijk om een gepaste voeding te kiezen voor je kat. Katten hebben een grote behoefte aan eiwitten – vooral als ze niet buiten gaan, waar ze eiwitten halen uit de prooien die ze daar vinden. Bovendien hebben katten voeding met een lage hoeveelheid koolhydraten nodig. Die zijn voor hen namelijk moeilijk te verteren. 
Somali voor lichtgroene achtergrond
De vacht van de Somali heeft een borstelbeurt per week nodig

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Somali vatbaar?

De Somali is vatbaar voor enkele typische erfelijke aandoeningen. We sommen hieronder de belangrijkste kwaaltjes op: 
 
  • Progressieve retina-atrofie: een aandoening aan de ogen van de kat, die begint bij een verslechterd zicht in het donker en kan eindigen in volledige blindheid.
     
  • Amyloïdose: bij deze genetische aandoening is er een afzetting van eiwit op de organen. Deze aandoening leidt uiteindelijk tot het overlijden van de kat.
     
  • Pyruvaat kinase deficiëntie: deze erfelijke aandoening beïnvloedt de rode bloedcellen waardoor de kat bloedarmoede heeft.
     
  • Patella luxatie: een aandoening aan de kniegewrichten, waardoor deze loszitten en bij het bewegen van hun plaats kunnen schieten. 
Somali
De Somali heeft een gemiddelde leeftijd tussen 12 en 15 jaar

 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Somali?

Ben jij op zoek naar een partner in crime die elke seconde van de dag aan jouw zijde vertoeft? Dan is de Somali de geschikte kat voor jou! Als je begint aan je zoektocht naar een kitten, word je misschien overweldigd door het aanbod. Geen zorgen! Wij helpen je graag op weg met deze checklist
 
  • Als je een fokker bezoekt, is het belangrijk dat je ook de moederkat van de kittens kan zien. Let ook op de leefomstandigheden van de katten. Hebben zij voldoende ruimte om rond te lopen? Hebben zij schone eet- en drinkbakjes? Hoe is het met hun gezondheid gesteld? Zien de katten er gezond uit, of zijn ze duidelijk te mager? Ten slotte zijn de reacties van de kittens op jou erg belangrijk. Zo kan je namelijk merken hoeveel tijd de fokker aan de socialisatie van de kittens heeft besteed. De eerste levensweken van de kitten zijn al erg belangrijk voor een goede socialisatie.
     
  • Door het risico op erfelijke aandoeningen kan je best kiezen voor een fokker die zijn fokdieren heeft laten onderzoeken alvorens te beginnen fokken. Je kan de fokker dus zeker de officiële resultaten van die verschillende medische onderzoeken vragen. Een goede fokker zet de gezondheid en de levenskwaliteit van zijn katten op de eerste plaats. Je zal dan ook merken dat hij je overstelpt met vragen over je leefomstandigheden, zodat hij zeker is dat zijn kittens in een goede thuis terechtkomen. Een broodfokker daarentegen wil enkel zo snel en zo veel mogelijk geld verdienen aan de dieren. Daarbij zijn gezondheid en levenskwaliteit van geen enkel belang. Hij heeft dus waarschijnlijk geen tests afgenomen voordat hij fokte met de ouderdieren, wat het risico op erfelijke ziektes bij jouw kitten aanzienlijk vergroot.
     
  • Als je een kitten koopt, moet ze ingeënt, gechipt en gesteriliseerd of gecastreerd zijn. Ook krijg je bij aankoop verschillende officiële documenten zoals de stamboom en het vaccinatieboekje mee.

Overweeg ook zeker eens een bezoekje te brengen aan een asiel. Wie weet kom je daar wel de Somali van je dromen tegen? De katten in het asiel wachten op een tweede kans, want vaak zijn ze daar terechtgekomen door droevige omstandigheden, zoals het overlijden van hun baasje. Als je een kat uit het asiel mee naar huis neemt, zal je enorm veel dankbaarheid van je nieuwe huisdier terugkrijgen. Bovendien help je er ook jezelf mee! Asieldieren zijn namelijk al zindelijk en vaak al gesocialiseerd en goed opgevoed. Zo kan jij meer tijd besteden aan knuffelen en spelen met je Somali. De medewerkers van het asiel zullen je trouwens graag op weg helpen in je zoektocht, want zij kennen de dieren door en door. Zo vind je zéker een geschikte match. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen