Naast de smaragdgroene ogen van de blauwe Rus, is er nog zo veel meer te vertellen over dit majestueze kattenras. Ontdek er hier alles over!

Oorsprong – waar komt de blauwe Rus vandaan?

Zoals de naam verklapt, komt de blauwe Rus uit Rusland. Het ras is naar alle waarschijnlijkheid ontstaan in de havenstad Archangelsk. Britse zeelieden zouden het ras dan op hun beurt rond 1860 hebben meegenomen naar het Verenigd Koninkrijk. In de tweede helft van de 19de eeuw begon het ras op tentoonstellingen te verschijnen. Met zijn speciale vacht en uitzonderlijke kleurtje, werd het ras al snel heel populair zowel in het Verenigd Koninkrijk als in thuisland Rusland. Vooral de tsaren waren fan!

Tijdens de Tweede Wereldoorlog raakte het ras bijna uitgestorven, maar gelukkig bleven er enkele exemplaren in leven. Door kruisingen met de Siamese kat en de Europese en Britse korthaar, werd nieuw leven in het ras geblazen. Door die kruisingen werd de vacht van de blauwe Rus nog korter en kreeg hij diep smaragdgroene ogen.
 
 

Uiterlijk – hoe herken je de blauwe Rus?

Zoals je al weet staat de blauwe Rus bekend om haar smaragdgroene ogen. Toch heeft ze nog veel andere kenmerken die samen het typische rasbeeld vormen. Zo heeft het ras een sierlijk en slank lichaam. De staart is vrij lang en recht. Ook de poten zijn lang en fijn, maar laat je zeker niet vangen: ze heeft ook stevige spieren! De voeten zijn dan weer klein en rond of ovaal.

Op het gezicht van de blauwe Rus vallen voornamelijk de uitgesproken snorhaarkussens op. De neus is recht en de kin is sterk. De ogen zijn amandelvormig en staan vrij ver uit elkaar. Bij een kitten varieert de oogkleur nog van geel tot groen. Pas na een jaar of zelfs langer krijgen ze hun definitieve kleur. De oren zijn groot en naar voren gericht. De basis is breed en de uiteinden zijn lichtjes afgerond.

De vacht is kort en dicht, zijdeachtig en zacht. De blauwe Rus heeft een zogenaamde dubbele vacht. De ondervacht is zeer dicht, maar even lang als de bovenvacht. Dat zorgt voor een plucheachtige textuur.

De vachtkleur moet egaal zijn met een duidelijke blauwgrijze kleur en zilveren glans. Volgens de standaard mogen er geen tekeningen in de vacht zijn, maar bij kittens komen deze nog wel voor. Normaal gezien verdwijnen die na een jaar. Bij veel zon kan de vacht wat bruinig verkleuren.

Lees hier over de blauwe Rus!
De blauwe Rus is een kat die houdt van actie

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt een blauwe Rus?

Katers zijn meestal een beetje groter dan poezen en wegen daardoor ook ietsje meer. Katers wegen tussen de 4,5 en 6 kilogram terwijl poezen eerder tussen de 3 en 5,5 kilogram wegen.
 
 

Karakter en opvoeding – de blauwe Rus is een gezelschapsdier dat houdt van rust

De blauwe Rus houdt van rustige gezinnen. Drukte en lawaai laat de kat liever achterwege. De kat is heel onafhankelijk en heeft een sterke wil. Toch wil dit niet zeggen dat ze geen behoefte heeft aan gezelschap. De blauwe Rus is erg speels en aanhankelijk voor leden van het eigen gezin.

Kittens kunnen met hun grote temperament een echte uitdaging vormen. Bij het ouder worden, wordt de blauwe Rus rustiger, hoewel hij af en toe wat actie zeker op prijs stelt. Een blauwe Rus houdt ook van mentale uitdagingen. Je kat trainen met een clicker is een van de mogelijkheden om haar allerlei trucjes te leren. Je kan haar ook naar snoepjes laten zoeken zodat ze meer moeite moet doen om aan haar eten te geraken. Daarnaast rent, klimt en verstopt ze zich graag. Na al die beweging heeft ze natuurlijk ook rust nodig. 

De blauwe Rus is niet graag alleen. Zoals de meeste katten, stelt ze een kameraadje om mee te spelen op prijs. Als je dus zelf niet veel thuis bent, kan het goed zijn een tweede kat te nemen. De blauwe Rus kan soms wat schuw zijn voor vreemden maar leert wel graag andere katten kennen, tenminste wanneer je inzet op een goede socialisatie tijdens het opgroeien.

Dit ras past zich bovendien makkelijk aan in verschillende situaties. Daardoor kan de kat evengoed in een appartement in de stad als in een landhuis op het platteland wonen. Zolang ze voldoende liefde krijgt en haar eigen gang kan gaan, is ze gelukkig!
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een blauwe Rus nodig?

De blauwe Rus heeft een evenwichtige voeding nodig die afgestemd is op haar energieverbruik.

Door de speciale dubbele vacht verliest de blauwe Rus niet veel haar. Een keer per week goed borstelen volstaat om overtollig haar in de woonkamer te vermijden. De blauwe Rus maakt ook weinig van het eiwit 'Fel d 1' aan. Dat zorgt ervoor dat mensen met een allergie deze kat beter kunnen verdragen, dat eiwit is immers een belangrijk allergeen in het speeksel en de huidschilfers van katten. 

Lees hier alles over de blauwe Rus
De blauwe Rus heeft een uitgesproken gezicht 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de blauwe Rus vatbaar?

Er zijn geen echte rasgebonden afwijkingen bekend bij de blauwe Rus door de sterke genen. Natuurlijk is de blauwe Rus wel vatbaar voor ziektes en aandoeningen die ook bij andere rassen voorkomen. Vaccinaties zijn dan ook absoluut nodig vanaf vroege leeftijd.
 
De levensverwachting kan sterk variëren, maar 17 jaar is geen uitzondering.
 
 

Waar moet je op letten bij het kiezen van een blauwe Rus?

Het is heel belangrijk om altijd bij een gemotiveerde fokker te gaan, die het beste voorheeft met zijn ras. Je let best steeds op de volgende zaken:
 

  • Glanst de vacht? Goed! Dat is een teken van een goede gezondheid.
     
  • Hebben de katten voldoende plaats om rond te lopen?
     
  • Check altijd de gezondheid van de ouderdieren, die kan veel zeggen over jouw toekomstige kitten.
     
  • Een goede fokker heeft maximaal twee nestjes tegelijkertijd, anders kan hij onvoldoende aandacht schenken aan ieder kitten.
     
  • Een kitten mag nooit vroeger dan 12 weken na de geboorte uit het nest gehaald worden.
     
  • Komen de katten gelukkig en goed verzorgd over?

 
Een blauwe Rus kost meestal tussen de 500 en 700 euro. Besef ook dat hier de onderhoudskost nog bijkomt. Een kat in huis nemen moet dus zeker een weloverwogen beslissing zijn.

Ben je gek van de blauwe Rus, maar schrikt een actief kitten je af? Kijk eens rond bij asiels en herplaatsingsorganisaties, misschien kan je een nieuw leven schenken aan een volwassen kat. Het voordeel daarvan is dat het karakter van de kat al ontwikkeld is, zodat je weloverwogen kan ontdekken of de kat in jouw gezin past.

Als al deze zaken goed zitten en je ervan overtuigd bent dat de blauwe Rus bij jou past, dan kan je de sprong wagen!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen