We leerden het al in de kleuterklas: de hond blaft, het paard hinnikt, de kip kakelt en de kat miauwt. Maar wist je dat die laatste dat alleen doet als ze door mensen opgevoed is? Van nature stoppen katten met miauwen wanneer ze volwassen worden. Pas als mensen met veel ooh’s en aah’s reageren op hun vocalisaties, blijven ze ook voor de rest van hun leven miauwen. Maar wat betekent het als jouw kat ineens luider aanwezig is dan voorheen? Een vraag waar kattengedragsexpert Benjamin Jacobs wel raad mee weet! 

Laat je kat medisch nakijken

We kunnen het niet vaak genoeg benadrukken: een kat die plots ander gedrag vertoont, moet zo snel mogelijk langs bij de dierenarts voor een uitgebreide controle. Er zijn heel wat diagnoses die kunnen verklaren waarom een kat plots vaker miauwt, maar alleen een professional kan vaststellen wat er precies aan de hand is met je kat. 
 
Met oudere katten, vanaf 7 à 8 jaar, is het sowieso een goed idee om je kat elk half jaar grondig te laten nakijken. Zo spoor je beginnende aandoeningen snel op, kan je tijdig een behandeling opstarten en voorkom je ernstiger problemen. Een seniorencheck bestaat o.a. uit een bloedanalyse, een controle van hart en longen, het ontdekken van grote gewichtsveranderingen, het nakijken van het gebit, het meten van de bloeddruk, het checken van de spiermassa en het observeren voor tekenen van artrose of andere veroorzakers van pijn
 
 

Spoor veranderingen in het kattenleven op

Wordt je kat medisch helemaal goedgekeurd, dan is het interessant om de omgeving van je viervoeter eens grondig onder de loep te leggen. Sommige katten zijn heel gevoelig aan veranderingen en uiten hun stress door luid te roepen. Heb je recent nieuwe meubels in je woonkamer geplaatst? Is de kattenbak naar een andere kamer verhuisd? Krijgt je kat een nieuw merk kattenvoer? Hebben de nieuwe buren hun kat voor het eerst buiten gelaten? Of komt een buurtkat in de buurt van haar territorium sproeien?
Kat miauwt
een kat die plots ander gedrag vertoont, moet zo snel mogelijk langs bij de dierenarts voor een uitgebreide controle
Een kat die stress ondervindt, kan je helpen op verschillende manieren. Gebruik feromoonverstuivers om de overgang naar ander meubilair te ondersteunen, check of de kattenbak wel op een katvriendelijke plek staat, verander op een stapsgewijze manier van voedsel, plak folie tegen je ramen om staarwedstrijden te voorkomen en hou vreemde katten zoveel mogelijk weg uit je tuin
 
 

Oudere katten die ‘dementie’ ontwikkelen, miauwen vaker

Merk je geleidelijk aan dat je oudere kat vaker en luider gaat miauwen, zonder duidelijke reden? Vraag dan bij je dierenarts meer informatie over het ‘cognitief disfunctie syndroom’ (CDS), een ouderdomskwaal bij katten (en honden) die veel gelijkenissen heeft met dementie bij mensen. Deze ziekte komt bij katten tot uiting vanaf een leeftijd van ongeveer 14 jaar, maar sommige katten vertonen al vroeger tekenen of worden pas veel later dement. 
 
In het begin zijn de symptomen van CDS erg subtiel, weinig katteneigenaars merken ze bewust op. Soms voelen ze wel aan dat er ‘iets’ verandert aan het gedrag van hun kat, zonder er precies de vinger op te kunnen leggen. Hoe verder het ziekteproces vordert, hoe duidelijker de symptomen worden. Wanneer je deze gedragingen ziet, kan er sprake zijn van (beginnende) CDS bij jouw kat: 
 
  • verloren lopen in eigen huis
  • doelloos dwalen 
  • ergens doelbewust naartoe lopen en bij aankomst niet meer weten wat het doel was
  • miauwen zonder reden of in een ongewone context (bijvoorbeeld: nachtelijk miauwen) 
  • een veranderd slaapritme
  • … 
  
Vooral bij nachtelijk miauwen trekken katteneigenaars aan de alarmbel. Wanneer je eigen slaapritme verstoord wordt door de aandoening van je kat, kan je volgende maatregelen nemen om je oude kat het leven makkelijker te maken: 
 
  • maak haar omgeving zo voorspelbaar mogelijk
  • laat open deuren altijd open en gesloten deuren altijd dicht
  • zet ‘s nachts eventueel een nachtlampje bij haar eten, zodat ze het makkelijk terugvindt
  • verplaats haar ‘bronnen’ nooit: kies een vaste plaats voor eet- en drinkbak, kattenbak, krabpaal … 
  • voeg waar mogelijk extra ‘bronnen’ toe, zodat je kat altijd binnen handbereik heeft wat ze op dat moment nodig heeft 
 
Bovenstaande acties helpen niet alleen bij nachtelijk miauwen, maar brengen meer rust in het leven van élke kat die last heeft van ODS. 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen