Ook al bestaat ze in vergelijking met andere rassen helemaal nog niet lang, de burmilla weet hoe ze moet imponeren. Deze supervriendelijke, aanhankelijke kat vormt misschien wel de ideale toevoeging aan je gezin. Met haar korte vacht en sterke gezondheid kvraagt ze niets meer dan een wekelijkse borstelbeurt en bovenal heel veel liefde. Klinkt dit als muziek in je oren? Lees dan snel verder en kom alles te weten over de burmilla!

Oorsprong – waar komt de burmilla vandaan?

De burmilla is een relatief nieuw ras, ontstaan in 1980 in het Verenigd Koninkrijk. Het ras komt voort uit een toevallige kruising van een lilac Burmese kattin met een chinchilla Perzische kater. De kittens die daaruit ontstonden, werden gekenmerkt door hun opvallende, zilverwitte vacht en werden vernoemd naar een samenstelling van de woorden ‘chinchilla’ en ‘burmees’. Met andere woorden: de burmilla was geboren! Het was pas in 2011 dat de Cat Fanciers Association het ras officieel erkende en de burmilla wordt tot op heden als een zeldzaam ras beschouwd.
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een burmilla? 

De burmilla is een middelgrote, compacte kat met een gespierde lichaamsbouw. Ze heeft een rond hoofd met grote, groenblauwe ogen, die zwart omlijnd zijn en een tikkeltje schuin lijken te staan. Zo lijkt het net of ze eyeliner draagt! De oren van de burmilla hebben een zeer specifieke vorm: de uiteinden zijn rond in plaats van puntig.

De katten hebben een korte, dikke vacht die enorm zacht aanvoelt. Hun vacht kan verschillende kleuren en patronen aannemen, maar is meestal zilver of goud getipt. Dt wil zeggen dat ze een lichte vacht hebben met een zilverkleurige of goudkleurige ondervacht, waarvan enkel het uiterste achtste gekleurd is. Daarnaast kan er over de vacht een blauwe, chocolade, zwarte, crème of schildpadkleurige schaduw hangen, dan is een derde van de haarpunt gekleurd. 
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de burmilla?

Burmilla’s zijn niet heel groot, maar ook niet heel klein. De ideale middelmaat dus! Meestal wegen de katten 3 tot 5 kilogram.
goud getipte burmilla
De vacht van de Burmilla kan goudkleurig ...
zilverwitte burmilla
... of zilverwit getipt zijn

Karakter en opvoeding – de burmilla is een zelfstandige knuffelbeer

De burmilla is een vriendelijk, zachtaardig ras dat graag de gezelligheid opzoekt. In het begin kan de burmilla best terughoudend zijn, maar wanneer ze je goed kent, is ze niet meer van je weg te slaan. De katten zijn dol op aandacht en affectie, en worden daarom niet graag gedurende lange tijd alleen gelaten. Toch kunnen ze af en toe erg onafhankelijk zijn en een momentje voor zichzelf opeisen. Anders dan de Burmees zal de burmilla jouw aandacht niet op een dwingende manier opeisen door zich te misdragen, maar zal ze meestal braaf en goedgemanierd blijven. Het ras kan dankzij haar lieve, verdraagzame karakter goed overweg met kinderen, andere katten en/of honden en is daarom een prima gezinskat. Verder kunnen burmilla’s best speels uit de hoek komen en staan ze bekend om de gekke fratsen die ze regelmatig uithalen.
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een burmilla nodig? 

De vacht van de burmilla heeft geen speciale verzorging nodig. Ze ruit niet overdreven veel, waardoor een wekelijkse borstelbeurt volstaat om dode haren te verwijderen. Omdat burmilla’s graag klimmen en in het rond springen, is het een goed idee om hen van voldoende zitplankjes, dozen en krabpalen te voorzien, zodat ze zich niet gaan vervelen. De katten zijn niet bijzonder gevoelig voor overgewicht, maar toch moet je nog steeds opletten dat je ze niet overdreven voedt. Welke voeding jouw kat precies nodig heeft, hangt af van verschillende factoren. Zo hebben jonge katten andere voeding nodig dan oudere katten, en let je best extra op het gewicht van gecastreerde katers. Daarnaast moet je ook de keuze maken of je jouw kat enkel droge voeding zal voorschotelen, of dat ze ook regelmatig natvoer zal krijgen. 
 

 
Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de burmilla vatbaar?

Een burmilla wordt in de meeste gevallen 7 tot 12 jaar oud. Omdat het om een relatief nieuw ras gaat met een strikt fokprogramma, krijgt de burmilla niet vaak te maken met (erfelijke) aandoeningen. Niettemin blijft het belangrijk om op zoek te gaan naar een goede fokker, die de gezondheid van zijn dieren op de eerste plaats zet. 

De meest voorkomende gezondheidsproblemen bij de burmilla zijn, net zoals bij vele andere kattenrassen, tandproblemen zoals parodontitis, tandplak en tandsteen. Zo heeft maar liefst 80 procent van alle katten op jonge leeftijd al last van slechte tanden. Bij parodontitis is het steunweefsel dat de tand in zijn tandkas houdt, ontstoken. Zulke gebitsproblemen zijn enorm pijnlijk voor de kat, maar kunnen zonder behandeling ook gevaarlijk zijn. Zo kunnen het hart, de nieren of andere organen beschadigd raken, omdat de bacteriën uit de mondholte via de bloedbaan naar deze organen reizen. Symptomen van zulke aandoeningen zijn: een stinkende adem, niet of minder eten, geen harde brokjes kunnen eten, slechte vachtverzorging en een verandering in gedrag zoals het vertonen van agressief gedrag of zich verstoppen.  

Deze parodontale aandoeningen kunnen voorkomen worden door de tanden van je kat een paar keer per week te poetsen en/of hen speciale voeding en tussendoortjes te geven. Je begint best van jongs af aan te oefenen met korte sessies tandenpoetsen, die je steeds verder uitbreidt. Vergeet ook niet om tussendoor je kat voldoende te belonen om de ervaring zo aangenaam mogelijk te maken!
liggende burmilla
Omdat haar ogen zo fel zwart omlijnd zijn, lijkt het alsof de burmilla eyeliner draagt

Waarop moet je letten bij het kiezen van een burmilla?

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal gek op de burmilla en wil je zo snel mogelijk eentje in huis halen? Even gas terugnemen, want met dit gloednieuwe ras heb je vast wat meer voorbereidingstijd nodig. Wij helpen je alvast op weg bij de zoektocht naar een goede fokker.
Goede fokkers hebben maximaal twee nestjes tegelijkertijd, zodat ze genoeg tijd en aandacht kunnen besteden aan de socialisatie en opvoeding van de kittens. 
 
  • Wanneer je kittens gaat bekijken, is het belangrijk dat je ook de moederkat te zien krijgt. Op die manier krijg je een idee over het karakter van de moeder en de mate waarin zij en de kittens gesocialiseerd zijn. Is ze schuw of komt ze naar je toe? Ziet ze er gezond uit? Dit is allemaal zeer waardevolle informatie, want de kans is groot dat jouw kitten een deel van deze karaktereigenschappen overneemt.  
     
  • Kijk eens goed rond en check de algemene leefomstandigheden van de katten. Hebben ze propere eet- en drinkbakjes? Hebben ze voldoende bewegingsruimte en zitten ze in een schone, droge en warme omgeving? Maken ze deel uit van het gezinsleven van de fokker of worden ze in een aparte ruimte gehouden? 
     
  • Denk je te maken te hebben met een broodfokker? Koop dan zeker en vast geen kittens van deze persoon, hoe graag je de dieren ook uit hun lijden wil verlossen.  Door te kopen van een broodfokker, bezorg je hem de middelen om zijn handel verder te zetten en komt er geen einde aan deze wanpraktijken. 
     
  • Als je beslist om een kitten te kopen, moet het gecastreerd of gesteriliseerd, gevaccineerd en ontwormd zijn. Daarnaast krijg je enkele documenten, zoals het vaccinatieboekje en de officiële stamboom, met je mee. 
 
Hoeft het niet per se een kitten te zijn? Neem dan zeker en vast ook eens een kijkje in het asiel. Hier zitten heel wat (volwassen) katten die op zoek zijn naar een nieuw baasje en bovendien het kattenkwaad van een kitten ontgroeid zijn. Je krijgt er ongelooflijk veel liefde én een vriend voor het leven voor in de plaats.
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen