Met deze kip in je tuin heb je gegarandeerd veel bekijks, want het is een van de grootste en zwaarste rassen. De Chinese cochin heeft een prachtig verenkleed en een bijzonder rustig karakter, waardoor je ze met voldoende tijd handtam kan maken. Mooi meegenomen: ze legt ook ongeveer 170 eieren per jaar. 

Oorsprong – waar komt de cochin vandaan?

De cochin is afkomstig uit China. Daarom werd vroeger ook naar dit kippenras verwezen met de naam ‘Cochinchina-hoen’. Cochin-China was tegelijkertijd ook een benaming voor een deel van Vietnam: de regio ten zuiden van de rivier Gianh. Momenteel is de benaming zowel voor het kippenras als voor de regio in onbruik geraakt. Een andere benaming die vroeger voor dit kippenras gebruikt werd, was ‘Shanghai’, om te verwijzen naar de grootste stad van China. 

Het ras is enkele eeuwen geleden in China ontstaan uit een mix van verschillende bestaande Chinese kippenrassen. Pas in de jaren veertig van de negentiende eeuw werd ze voor het eerst meegenomen naar andere continenten. Zo is ze ook in Europa beland, waar de kip al snel enorm populair werd dankzij haar opvallende uiterlijk en tamme karakter. Dat maakte haar al snel tot een geliefd huisdier. 
 

Uiterlijk – hoe herken je een cochin? 

De cochin heeft een typische bouw, die erg rond en breed is. Haar kop lijkt klein in verhouding tot de rest van haar lichaam, maar dat is waarschijnlijk bedrieglijke schijn. Ze heeft immers enorm veel veren over het ganse lichaam. Ook op haar poten staan veren. Deze kip heeft trouwens een extra teen, wat haar onderscheidt van andere rassen. De cochin komt voor in verschillende kleuren: zwart, zwartbont, koekoek, buff, blauw, wit en meerzomig patrijs. 
Buff cochins
Cochins kunnen verschillende kleuren hebben zoals buff 
Koekoek cochin
of koekoek 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de cochin?

De cochin is een groot kippenras dat gemakkelijk 4 à 5 kg weegt. Maar er bestaat ook een ‘krielkip’ die tot hetzelfde ras hoort: de cochin-kriel. Deze kleine cochins wegen uiteraard een heel stuk minder, zo ongeveer één kilogram. 
 

Karakter en opvoeding – de cochin is een rustige legkip

De cochin staat vooral bekend om haar rustige karakter. Je zal deze kippen bijvoorbeeld niet snel zien vliegen, ondanks hun grote hoeveelheid veren. Dat maakt dat ze uitstekende tuindieren zijn. De cochin is een erg aaibaar kippenras. Als je genoeg tijd besteedt met je cochin, zal je haar daarom ook redelijk makkelijk tam kunnen maken. Bovendien moet je geen al te hoge omheining voorzien, aangezien deze kip niet veel of hoog vliegt. 

De cochin is dan misschien wel een rustige kip tegenover mensen, maar tegenover andere kippen kan zij soms temperamentvol reageren. Vooral als er nieuwe kippen in de groep geïntroduceerd worden, zullen zij moeilijk hun plekje in de groep vinden. Zo karakteriseert een groep van cochins zich ook door de strenge pikorde. Hanen gaan dan weer makkelijker om met soortgenootjes, als ze van het andere geslacht zijn. 

De cochin legt zo’n 170 eieren per jaar, dus je zal zeker voldoende omeletjes kunnen eten met een paar cochins in je tuin. Haar eitjes zijn wel aan de kleine kant, best amusant voor zo’n enorm kippenras! 
 
Groep cochins
De cochin is een rustig kippenras naar mensen toe, maar in groep is er een strenge pikorde 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een cochin nodig? 

Voordat je een kip in je tuin haalt, moet je zorgen dat je een goed kippenhok met omheining hebt. Het is namelijk erg belangrijk om je kippen te beschermen tegen roofdieren. Zitten er geen vossen in de buurt of worden je kippen ‘s nachts opgehokt, dan volstaat een lage omheining omdat cochins niet opvliegen. 

Geef je kippen tweemaal daags kippenvoer, dat je kan aanvullen met restjes uit de keuken. Denk er dan wel tijdig aan om de niet opgegeten restjes weg te halen. Anders loop je het risico dat ze gaan schimmelen en je kippentoom ziek wordt. 

Geef het verblijf van je kippen sowieso af en toe een schoonmaakbeurt. Haal minstens één keer per week mest en natte bodembedekking eruit en ververs eenmaal per maand de hele boel. Zorg er ook voor dat er een stofbad in de ren aanwezig is voor je kippen. Je cochins worden er niet alleen gelukkig van, maar ze houden er ook hun dikke gevederte gezond mee. 

Check je kippen regelmatig op bloedluizen en behandel het hok indien nodig. Zoek alvast een goede dierenarts in je buurt die ervaring heeft met kippen en hou zijn nummer altijd bij de hand. Kippen zijn prooidieren en laten zelden zien hoe ze zich voelen. Wanneer je het ziet, ga je best zo snel mogelijk naar de dierenarts want voor je het weet ben je te laat! 
 
Ronde cochinkip
Hou je cochinkippen nooit alleen! 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een cochin?


Cochins zijn erg populaire kippen die zowel om hun karakter als om hun uiterlijk vaak gehouden worden als huisdier. Er zijn verschillende plaatsen waar je cochins kan vinden, een kleine zoektocht op het internet volstaat meestal. Toch is het interessant om even door te vragen bij de fokker van jouw keuze: verkoopt hij alleen hennen of ben je verplicht ook een haan te nemen? Zijn de kippen gevaccineerd? Zijn ze reeds handtam? Leggen ze reeds eieren of moet je daar nog een jaartje op wachten? 

Daarnaast ben je maar best goed voorbereid op de komst van je nieuwe tuinbewoners. Overloop dus zeker eens deze checklist voordat je naar een fokker rent om een paar cochins te gaan kopen: 
  • Voerbak en drinkemmer
  • Een ton met een deksel waar je het kippenvoer in kan bewaren. ’s Nachts lopen er namelijk veel andere dieren rond die op zoek zijn naar voedsel, dus je loopt het risico dat zij het eten van jouw kippen komen oppeuzelen.
  • Voer en snacks. Bij snacks kan je bijvoorbeeld denken aan zonnebloempitten en pompoenpitten. 
  • Kippengrit. Dat hebben kippen nodig om sterke eierschalen te kunnen maken. 
  • Kippenhok en kippenren (of laat je kippen gewoon los in de tuin, met al die ruimte zullen ze ongetwijfeld blij zijn)
  • Bodembedekking en nestmateriaal 

Vergeet ook niet dat de cochin – net als alle andere kippenrassen – een sociaal dier is. Als je haar alleen in de tuin zet, zal de kip erg ongelukkig worden. Koop daarom minstens drie kippen aan en houd ze samen. Misschien denk je dat, als jij non-stop met je cochin zal knuffelen, ze zich nooit alleen zal voelen? Verkeerd gedacht! Zelfs al breng je dagelijks 2 uur met je kip door, de overige 22 uur is ze moederziel alleen. En bovendien, hoe hard je ook probeert, jij zal nooit de plek van een andere kip kunnen innemen. 

Als je je laat verleiden om kuikens aan te kopen, is het ook enorm belangrijk om alles in huis te halen om deze jonge kip een goede start te geven, want voor kuikens heb je een heel andere uitrusting nodig. Check ten slotte ook altijd het geslacht van de dieren die je aankoopt, want voor je het weet zit er een haan in je kippenhok - en dan vraag je best eerst even na of je buren ook zo’n fan zijn van zijn gekukeleku! 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen