Aan alle harige Beestig-fans: dit is niet zomaar een post, maar een post voor én door honden. Heb jij ook zo’n ‘baasje’ dat het beste met je voorheeft en op allerlei manieren van jou een brave en gehoorzame - lees: saaie - hond probeert te maken? Lees hier dan onze beestige overlevingstips om het leven van jouw baasje nét dat tikkeltje spannender te maken! 

Tip 1: Van binnen naar buiten

Heb jij ook zo’n tweebener die vindt dat er ‘binnenspeeltjes’ en ‘buitenspeeltjes’ zijn? Perfect! Doe dan nu de grote verwisseltruc: neem je binnenspeelgoed mee naar buiten, liefst zo’n zachte knuffel met lange haren. Dat wordt lekker vuil en er blijven takjes in hangen. Ideaal, want je wil immers graag dat jouw eigenaar ook iets te doen heeft naast de dagelijkse wandelingen: vlekken verwijderen en takjes plukken, bijvoorbeeld. Anders gaat hij zich vervelen en ongewenst gedrag vertonen … Stel je voor dat hij je wil borstelen, wassen of - oh horror - leren om ‘mooi te zitten’! 
 

Tip 2: Of omgekeerd

Stiekem een buitenspeeltje mee naar binnen smokkelen is ook een succesrecept. Het effect is nog groter wanneer je kiest voor buitenspeelgoed dat niet uit de dierenwinkel komt: een opgegraven bot, een huisjesslak, een vuile tak, een dode muis … Zorg ervoor dat je ongezien binnen geraakt met je smokkelwaar: kaken stijf op elkaar en rechtdoor richting woonkamer. En dan is het wachten tot je baasje ‘s avonds bij de TV zijn hersenwerkje opmerkt: hilariteit verzekerd! Je hoeft trouwens niet bang te zijn dat hij boos wordt, want op de hondenschool heeft je baasje vast geleerd dat boos worden niet mag omdat wij, honden, ons niet schuldig kunnen voelen. Handig, niet? 
Hond loopt met stok
Zou deze stok niet perfect passen onder de salontafel?
Hond krijgt koekje
Hoe vaker je iets niet doet, hoe lekkerder de beloningen worden

Tip 3: Kom niet terug

Baasjes hebben graag dat je komt wanneer ze je roepen. En als je dat flink doet, zijn ze blij en krijg je een koekje. Been there, done that … Wedden dat dat beter kan? Het spelletje wordt nog zoveel leuker als je gewoon een keertje niet terugkomt! Zo stimuleer je je mens om zijn hersens te gebruiken, een heel belangrijk onderdeel van zijn opvoeding. Misschien gaat hij verstoppertje met je spelen, leuk! Laat je baasje af en toe winnen door direct op hem af te lopen, dat heeft hij verdiend. Maar hou het spannend door af en toe radicaal in de tegenovergestelde richting te lopen of hem gewoon voorbij te rennen. Zo hou je je eigenaar scherp! Het resultaat van deze tactiek: alle aandacht die te allen tijde op jou gericht is. Jackpot! 
 

Tip 4: Wees kieskeurig

Ja, ik weet het, eigenlijk lusten we alles en doen we niet moeilijk over wat we naar binnen spelen. Toch kan kieskeurigheid je leven interessanter maken. Neem terug het voorbeeld van het hierkomen. Als je regelmatig een keertje niet terugkomt, verplicht je je baasje om ook eens andere beloningen mee te nemen op wandeling: worst, kaas, vers vlees ... En zeg nu zelf: wat zou jij kiezen? 
 

Tip 5: Doe het niet

Doe behalve het hierkomen ook andere dingen eens niet. Dat levert meer op voor jou als hond. Als je bijvoorbeeld niet in de auto springt, terwijl je dat voordien wel flink deed, zal je er vanaf nu een hondenkoekje voor krijgen. Was je vroeger bereid om mensensokken of -schoenen in te ruilen voor een speeltje, dan wacht je nu halsstarrig tot er een stukje kip tevoorschijn komt. Smakelijk eten!
 

Tip 6: Misdraag je in het openbaar

Heeft jouw mens ook wat last van het 'mijn hond, mooie hond' syndroom? Hij wil er vast alles aan doen opdat andere mensen zijn viervoeter braaf, lief en beleefd vinden. Dus doe je dat vooral niet, zo daag je hem uit om creatief te zijn in het jou naar je zin maken. Lig je niet graag rustig op de vloer van een terrasje? Dan neemt je baas voortaan wel een kussentje mee. Lukt het dan nog niet? Een tas vol knabbels brengt soelaas. Doe net alsof je na 5 minuten dat kauwbotje beu bent, dan krijg je weer wat anders, misschien wel een fris hondenbiertje. Doe af en toe ook eens zó lastig, dat je baasje een trekspeeltje bovenhaalt opdat jij ‘je energie kwijtraakt’. Dat denkt hij althans, voor jou is het eindelijk gelukt om alle aandacht op jou gericht te krijgen: de ultieme beloning!
Pomeriaan zit op schoot aan tafel van restaurant
Deze dwergkeeshond of 'pomeriaan' slaagt er zelfs in op schoot genomen te worden! 
Bordeaux dog ligt op zijn rug op bed
Welk plekje beter om te slapen, dan het bed van m'n baasjes, denkt deze Bordeaux dog 

Tip 7: Eet niet altijd je bord leeg

Een variatie op tip 4: trek af en toe je neus op voor het hondeneten dat je voorgeschoteld wordt. Jouw baas vindt het vast belangrijk dat je een evenwichtige voeding krijgt en mooi op gewicht blijft. Zucht … wij willen gewoon smakelijk eten! Als je kieskeurig bent, wordt eten vaak vanzelf lekkerder. Misschien giet je privé-kok er wat warm water (of nog beter: bouillon) overheen, zodat de aroma’s beter vrijkomen. Of krijg je hem zover er wat snoepjes tussen te verstoppen. De-li-cious! 
 

Tip 8: Mik goed met je hondenpoep 

Kies het plekje voor je grote boodschap weloverwogen uit. Breng alle vuilnisbakken op jullie wandelroute in kaart en kies een plekje zover mogelijk van die dumpplekken. Dat betekent goochelen voor je mens en dat is erg goed voor zijn mentale ontwikkeling! In de ene hand een gevuld poepzakje, in de andere jouw leiband. En hup: er zijn geen handen meer vrij, zodat jij rustig je eigen ding kan doen. Losgehen
 

Tip 9: Zoek een goed plekje

Misschien heb je het zelf al ontdekt, maar de leukste plekjes in huis zitten achter gesloten deuren. Heel soms vergeten mini-mensjes die dicht te doen en dan kan je toeslaan. Wist je dat mensenbedden perfect zijn voor een deugddoende graaf-en-rol-sessie? Je kan er je trouwens ook prima aan afdrogen na een wandeling in de regen. Hoor je in de verte je baasje roepen? Dan is het een kwestie van je zo plat mogelijk tegen de matras te drukken en je mond te houden. Pluk de dag! 
 

Tip 10: Af en toe een knuffel kan geen kwaad

Vergeet niet om je af en toe ook eens heel lief en braaf te gedragen, zonder dat daar enige aanleiding toe is. Zo hou je je tweebener gemotiveerd om alles te doen om het jou naar je zin te maken. Doe eens een dutje naast de zetel bij de TV, geef een lieve knuffel terwijl je baasje op het toilet zit of trakteer hem ‘zomaar’ op een likje tijdens een losloopwandeling. Toegegeven, jouw baasje is de slechtste nog niet, zolang je consequent met hem omgaat en hem genoeg dingen te doen geeft! 

Aanbevolen artikelen