Droom jij van een hond met een bijzondere vachtkleur? Dan kan deze lijst je misschien inspiratie geven in je zoektocht naar een nieuwe viervoeter. Ga zeker ook eens een kijkje nemen in het asiel voordat je aanklopt bij een fokker voor een specifiek ras, want daar zitten enorm veel dieren die wachten op een tweede kans. Wie weet zit er wel een rosse hartendief voor jou tussen?


 

1. Nova Scotia duck tolling retriever

De Nova Scotia duck tolling retriever – toller voor de vrienden – is een Canadese jachthond die gebruikt werd om de eenden af te leiden. Het speciale uiterlijk van deze hond (en meer bepaald zijn staart) hielpen hem daarbij een handje, want ook de eenden vinden die vosachtige vachtkleur best mooi. De toller heeft altijd een rode of oranjekleurige vacht, al kan die wel witte aftekeningen hebben. Je ziet ze voornamelijk op het puntje van de staart, de voeten, de borst, de neus en de bles. 

De toller is een erg energieke hond die nood heeft aan voldoende wandelingen of andere uitdagingen. Hondensporten, zwemuitstapjes, fietstochtjes, hondenpuzzels, spelletjes spelen … Geen uitdaging is te gek voor deze retriever! Naast die onuitputtelijke energie heeft hij ook een enorme intelligentie en een geduld om u tegen te zeggen. Deze hond zal jou dus ook veel bijleren als je besluit samen een hondensport te beginnen.  
Nova Scotia duck tolling retriever loopt door het water
De Nova Scotia duck tolling retriever is een echte waterrat 
 

2. Vizsla

De rode vacht van de vizsla komt zowel in kortharige als draadharige variant voor. Kies jij voor een draadharige vizsla? Dan neem je best een goede hondentrimmer onder de arm om zijn vacht in goede vorm te houden. Naast die vachtverzorging zal je sowieso ook een groot deel van je dag spenderen aan sporten met je hond. De vizsla heeft namelijk redelijk wat beweging nodig om gelukkig te zijn. Waar je dit hondenras écht happy mee kan maken? Een jachtcursus! 

Je zal dus flink wat tijd besteden aan je vizsla, maar het karakter van het dier maakt het helemaal waard. De vizsla is enorm vriendelijk, gehoorzaam en intelligent. Kies voor een goede hondenschool, waar je op een zachte maar eenduidige manier met je hond leert omgaan. Ook voor gezinnen met kinderen en andere huisdieren is de vizsla een geschikt huisdier, mits goede socialisatie. 
Vizsla staat in het bos
De vizsla heeft nood aan enorm veel beweging
 

3. Bordeaux dog

De Bordeaux dog ziet er misschien heel stoer en sterk uit, maar heeft een peperkoeken hart. Hij is erg vriendelijk en trouw tegenover zijn gezin en zal voor hen door het vuur gaan. Met andere huisdieren heeft hij geen probleem, al kunnen reuen soms fel uit de hoek komen naar seksegenoten. Doorgaans kan hij het goed vinden met kinderen, maar wees je ervan bewust dat hij ook hen zal beschermen. Opletten dus wanneer er vriendjes over de vloer komen! 

Vergis je niet, dankzij zijn atletische bouw heeft deze hond ook een enorme kracht. Bovendien kan hij met minimaal 45 kilogram een serieus gewicht bereiken. Bedenk dus even hoe je later wil wandelen met je hond: gaat je hond wandelen met jou of heb jij de touwtjes in handen? Het is dus erg belangrijk om tijdens de puppytijd van je hond het wandelen aan een losse lijn goed aan te leren, zodat je Bordeaux dog niet met jou op de loop gaat. 
Bordeaux dog staat in het gras
De Bordeaux dog ziet stoer uit, maar eigenlijk is het een lieve gezinshond
 

4. Ierse setter

De Ierse setter is prachtig, dieprood gekleurd (al bestaat er ook een rood-witte variant). Net als de Nova Scotia duck tolling retriever en de vizsla is ook de Ierse setter in zijn hart nog een echte jachthond, wat maakt dat je hem voldoende beweging en uitdaging moet geven. Als je dat niet doet … Tja, dan zal je Ierse setter al snel zelf manieren vinden om zich te amuseren en daar heb jij misschien niet zo’n zin in. 

De Ierse setter lijkt dan misschien wel een beetje ondeugend, maar als je hem voldoende actie geeft, is het een erg lieve hond. Hij is bovendien heel sociaal en kan goede vriendjes worden met honden, kinderen, katten en ook bezoekers. In actieve gezinnen komt deze prachtige jachthond het best tot z’n recht – zeker als je er ook nog eens mee op jachtcursus gaat. 
Ierse setter staat in het gras
De Ierse setter is een rasechte jachthond met een wil om te bewegen 
 

5. Rhodesian ridgeback

De Rhodesian ridgeback heeft een mooie oranjerode vachtkleur en valt op door zijn bijzondere ‘ridge’ – een strook haar op de rug die in de tegengestelde richting groeit. Daarnaast heeft deze hond dankzij zijn slanke, maar sterk bespierde bouw ook een bijzonder atletisch uiterlijk.

De Rhodesian ridgeback is een erg gereserveerde hond, maar ontpopt zich als een sociale vlinder t.o.v. leden van het eigen gezin. Het zit in zijn natuur om zelfstandig te handelen en de ridgeback aarzelt dan ook niet om beslissingen te nemen als zijn eigenaar dat nalaat. Geen hond voor beginners dus! Wees je ervan bewust dat je met een Rhodesian ridgeback een notoire waakhond in huis haalt: geen onbekende die ongehoord een voet in jouw huis zal zetten.
Rhodesian ridgeback zit in het gras
De Rhodesian ridgeback staat bekend om de ridge op zijn rug
 

6. Engelse cocker spaniël 

De vacht van de Engelse cocker spaniël is niet altijd rood, maar dat is wel de vachtkleur die het meest geassocieerd wordt met dit hondenras. Wij vonden dus dat hij ook een plaatsje verdient in deze lijst! Rode cockers zijn door de jaren heen zelfs zo populair geworden, dat hun reputatie eronder begon te lijden. Sommige rosse cockers zouden last hebben van het 'rode cocker-syndroom': plotselinge uitvallen van agressie zonder duidelijke reden. Die problemen zouden ondertussen grotendeels uit het ras verdwenen zijn.  

De Engelse cocker spaniël is met zijn schofthoogte tussen 38 en 41 centimeter misschien wel het kleinste hondenras uit deze lijst, maar dat maakt hem zeker niet minder pittig dan de andere. Over het algemeen is de Engelse cocker spaniël een erg lieve en gehoorzame hond, maar hij kan soms wat eigenzinnig uit de hoek komen. Dat komt omdat het een slimme hond is, die niet zomaar al zijn trucjes voor jou uit de kast zal halen als hij er het nut niet van inziet … Maar uiteraard kan je ook deze hond wel met snoepjes overtuigen. Let daarmee wel op, want helaas is dit hondenras gevoelig voor overgewicht
Engelse cocker spaniël met een bal in zijn bek
De Engelse cocker spaniël is een erg slimme hond, die je trucjes kan aanleren in ruil voor snoepjes
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen