Vakantie in zicht? Tijd om er even tussenuit te muizen! Je kan je kat naar een kattenhotel of dierenpension brengen, maar in hun eigen habitat voelen ze zich toch het meest op hun gemak. Je vindt vast wel een buur, vriend of familielid die jouw poes met plezier komt eten geven, verzorgen en gezelschap houden. Met deze tips voor je catsitter merkt je kat niet eens dat je een tijdje met vakantie was!

Weekendje weg? No stress!

Voor een korte afwezigheid van maximaal twee dagen hoef je in principe geen oppas te voorzien. Katten kunnen best wel even alleen zijn, zolang ze voldoende water en eten ter beschikking hebben. Omdat je nooit weet wat er kan gebeuren tijdens je afwezigheid, voorzie je best meerdere gevulde drinkbakjes en eetkommetjes. Als je kat dan in een wilde bui haar bakje water omstoot, heeft ze altijd nog een back-up. Of schaf een drinkfontein aan, dan heeft je kat altijd toegang tot vers water. 
 
Zorg ook dat je de kattenbak verschoont voor je de deur uit gaat en een extra kattenbak op een andere plaats neerzet. Zo heeft je kat alles in huis om het weekend door te komen.
 
Opgelet met kiep- of kantelramen! Check voor je vertrek goed of er nergens in huis nog ramen in kiepstand openstaan of plaats er een vliegenraam of een speciaal beschermhekje in. Katten kunnen klem komen te zitten in zo’n raam, met alle desastreuze gevolgen van dien – van verlamming tot verstikking en overlijden.
Bengaalse kat drinkt van drinkfontein
Met een drinkfontein heeft je kat altijd toegang tot vers water

Langere vakantie? Schakel een kattenoppas in!

Ga je langer dan twee dagen weg, dan heeft je kat wel wat gezelschap en aandacht nodig. Anders zal ze zich toch snel eenzaam gaan voelen en – wie weet – die negatieve emotie uitwerken op je kamerplanten of je behang. Een oppas die minstens één keer per dag bij jou thuis langskomt, is dan een must. Misschien ken je zelfs wel iemand die tijdens je vakantie in jouw huis kan komen logeren? 
 
Of je nu een buur, een kennis of een officiële catsitter inschakelt, met de juiste aanpak zorg je ervoor dat ook je kat een positief gevoel overhoudt aan jouw vakantie … en kan je snel weer eens je koffers pakken! 
 
 

Eerste kennismaking

Vraag je oppas vóór je vakantie al eens op bezoek om kennis te maken of kies iemand uit je omgeving die jouw kat al een beetje kent. Zo zal ze zich wat makkelijker laten benaderen om die felbegeerde voorraad aaitjes in ontvangst te nemen. Zeker binnenkatten zijn gewend veel aandacht te krijgen, dus druk je catsitter maar op het hart dat ze veel tijd met je kat mag doorbrengen. Toon je oppas alvast waar de favoriete kattenspeeltjes liggen en hoe je poes hier het liefst mee speelt.
Lapjeskat over kopje aaien
Je kat kan haar dagelijkse portie aandacht moeilijk missen tijdens jouw vakantie

Eten en drinken

Leg voor vertrek aan je oppas uit hoeveel en hoe vaak je kat gevoerd moet worden, en vraag om dagelijks vers water te voorzien. Haal voldoende kattenvoer in huis om je vakantiedagen te overbruggen – zowel droge brokjes als natvoer – en liefst nog wat extra. Zo hoeft je catsitter niet zelf naar de winkel te hollen wanneer de voorraad ontoereikend blijkt. Ook kattensnoepjes zijn welkom, want misschien heeft je kat wel een beetje troost nodig wanneer ze haar baasje mist? Dit is voor jouw huisdier een bijzondere situatie, dus een beetje verwennerij kan geen kwaad. 

 

Kattenbak

Katten houden absoluut niet van een vuile kattenbak en zullen hun behoefte nog liever ergens anders doen dan tussen de drolletjes van de vorige dag. Wil je vermijden dat je catsitter met dweil en zeepsop aan de slag moet, leg dan goed uit hoe en hoe vaak ze de kattenbak moet verschonen. Zorg ook dat je voldoende verse kattenbakvulling in huis hebt en voorzie een afgesloten vuilnisbak voor het gebruikte kattenzand.

 

Medicatie

Moet je kat medicatie krijgen tijdens je vakantie? Schrijf dan de juiste dosering duidelijk op een briefje voor je kattenoppas. Je kan dit ook mondeling toelichten voor je vertrekt, maar wat betreft de gezondheid van je kat wil je natuurlijk geen risico nemen. Leg de handleiding op een duidelijk zichtbare plaats, bijvoorbeeld op het aanrecht of bij het kattenvoer. Zo is de kans kleiner dat je oppas uit vergeetachtigheid een dagje overslaat. Toon voor je vertrek waar de EHBO-set voor de kat staat en laat ook zeker het telefoonnummer van je dierenarts achter. Zo kan je catsitter snel actie ondernemen als je kat ziek wordt of gewond raakt tijdens je afwezigheid.
Rosse kat kijkt naar geopend pillenpotje
Zorg dat je oppas exact weet hoe vaak je kat medicatie moet krijgen

Binnen en buiten

Heb je een buitenkat? Zorg dan dat ze tijdens je afwezigheid elke dag binnen kan om te eten of te slapen. De makkelijkste manier om dat te realiseren, is een kattenluikje installeren. Dan kan poeslief zelf kiezen wanneer ze komt en gaat. Maar je kan natuurlijk ook aan je oppas vragen om dagelijks even de deur open te doen en je poes binnen te laten. Herinner je catsitter er wel aan dat ze je kat weer buiten laat voor ze naar huis gaat, zodat ze niet opgesloten zit. Let ook hier weer op met kiep- of kantelramen!

 

Regelmatige updates

Met een betrouwbare kattenoppas hoef jij je absoluut geen zorgen te maken over het welzijn van je huisdier. Maar misschien heb je tijdens je vakantie toch soms een moeilijk momentje en mis je die harige viervoeter meer dan je zou willen toegeven? Dan kan het leuk zijn om aan je catsitter te vragen je regelmatig een fotootje met wat nieuws van het thuisfront te sturen. Of je kan af en toe een videogesprek voeren met je oppas, zodat je je lieve pluizenbol ook eens in beweging ziet. Het zal je kat worst wezen, maar voor jou is het wel een extra bevestiging dat ze in goede handen is.
 
Zo, nu zijn jij én je kat klaar om zorgeloos te genieten van je vakantie!
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen