De chabo is een bijzonder kleine, maar daarom niet minder elegante krielkip. Het dier is uiterst geschikt voor hobby-pluimveehouders én legt, ook al is het een sierkip, af en toe een eitje. Kippen zijn over het algemeen leuke en onderhoudsvriendelijke huisdieren. Toch moeten ook zij iedere dag verzorgd worden. Heb je weinig of geen ervaring met het houden van pluimvee? Dan kies je beter niet voor chabo’s. Omwille van hun speciale verenkleed hebben ze namelijk extra verzorging nodig.

Oorsprong – waar komt de chabo vandaan?

De titel van dit artikel verklapt het al: de chabo is een kip afkomstig uit Japan. In het jaar 1600 waren deze kippen al op verscheidene Japanse schilderijen te zien. ‘Chabo’ betekent ‘dwerg’ of ‘kriel’ in het Japans, verwijzend naar de kleine gestalte van de kippen. Het ras deed voornamelijk dienst als sierkip in de tuinen van de aristocratie en werd door rijke dames als een soort ‘luxueus accessoire’ gezien. In het midden van de 19de eeuw bereikten de kippen ook het Verenigd Koninkrijk en een eeuw later, in 1961, richtte men de huidige Japanse Bantam Club (a.k.a. de Chabo kippenclub) op.
zwarte chabo kip
Chabo’s hebben extreem korte pootjes die onder hun lichaam verdwijnen
chabo met gekrulde veren
Ze komen ook met zijdeachtige of gekrulde veren voor

Uiterlijk – hoe herken je een chabo? 

Je kan chabo-kippen voornamelijk herkennen aan hun kleine gestalte en grote kam. Hanen hebben grote, helderrode kammen en halskwabben; bij hennen zijn die iets kleiner. Hun hooggeplaatste, gebogen staart geeft hen een bijzonder sierlijk uiterlijk. Chabo’s hebben grote vleugels die in een neerwaartse hoek naast hun lichaam hangen. Hun pootjes hebben een gele kleur en zijn, in verhouding met de rest van hun lichaam, extreem kort en dik waardoor ze nauwelijks zichtbaar zijn. Omdat hun vleugels zo groot zijn en hun pootjes zo klein, raken de toppen van de vleugels voortdurend de grond.
 
De chabo komt in maar liefst 25 verschillende kleurslagen voor. De meest voorkomende zijn echter geel en wit met een blauwe of zwarte staart. Niet alle chabo’s hebben gewone veren, er bestaan ook varianten met een zijdeachtig of gekruld verenkleed. Daarnaast zijn er ook kippen die geen rode maar zwarte kopversierselen hebben.
 
   

Grootte en gewicht – hoe zwaar wordt de chabo?

Het gewicht van een chabo-haan schommelt meestal tussen 625 en 725 gram, dat van een hen tussen 525 en 625 gram
chabo haan
Het gekraai van een chabo-haan is eigenlijk helemaal niet zo luid

Karakter en opvoeding – de chabo is allesbehalve een ijskoning(in)

Chabo’s zijn rustige en vriendelijke kippen. Ze zijn erg verdraagzaam ten opzichte van elkaar waardoor zelfs twee hanen in één toom gehouden kunnen worden – op voorwaarde dat de ren groot genoeg is en er voldoende hennen aanwezig zijn. We willen hiermee nog maar eens benadrukken dat kippen groepsdieren zijn en dus écht niet in hun eentje kunnen leven. 
 
Kippen zijn over het algemeen geen echte knuffeldieren, maar de chabo is relatief gemakkelijk handtam te maken. Door regelmatig wat tijd in de kippenren door te brengen en de kippen zelf naar je toe te laten komen, win je hun vertrouwen. Nadien kan je hen leren uit je hand te eten en zal je hen misschien zelfs kunnen aaien
 
Chabo’s staan er om bekend helemaal niet goed tegen de koude te kunnen. Hun halskwabben en grote kam zijn namelijk extra gevoelig voor bevriezing, dus neem zeker en vast de nodige maatregelen wanneer het winter wordt. Zorg dat ze in een warm en droog (eventueel extra verwarmd) kippenhok ondergebracht worden, voorzie hen van extra voeding en let erop dat hun drinkwater niet bevriest.
 
Heb je een grote tuin, maar wil je liever niet dat je gazon vol putten komt te liggen? Dan is de chabo uiterst geschikt voor jou. De kippen doen niets liever dan een namiddagje vrij rondlopen in de tuin, maar dankzij hun korte pootjes en beroerde graafskills zullen ze niet meteen al het gras omwoelen. Opgelet: kippen van dit ras kunnen ook erg goed vliegen. Een hoge omheining is dus een absolute must. 
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een chabo nodig? 

Hoe verzorg je jouw chabo’s nu het best? Wel, eerst en vooral moet je voor een verblijf zorgen waarin de kippen zich op en top zullen voelen. Kies voor een ruim kippenhok dat wind- en waterdicht is én dat je ’s avonds kan afsluiten. Door je kippen ’s nachts op te hokken, geef je ronddwalende roofdieren geen kans. In het kippenhok leg je warm, vocht absorberend strooisel zoals houtkrullen, stro of hennepvezel. Overdag moeten de dieren natuurlijk wel kunnen rondlopen. Voorzie daarom een ruime kippenren met een stevige, hoge omheining. Tot slot mogen ook eet- en drinkbakjes niet ontbreken. 
 
Wat staat er op het menu van de chabo? Kippen hebben een erg gevarieerd dieet dat bestaat uit insecten, zaden, wormen, granen en veel groen. In de dierenwinkel kan je zelfs speciale sierkippenvoeding vinden die alle voedingsstoffen bevat die ze nodig hebben. Zijn je kippen in de rui, dan hebben ze extra eiwitten nodig, die je kan voorzien door hen erwten, meelwormen of zonnebloempitjes bij te geven. Om hun vertering te optimaliseren, is het tenslotte belangrijk je kippen van genoeg grit te voorzien. Grit helpt hen namelijk om voedsel in hun maag te vermalen. Wij vertellen je graag hoe je jouw eigen gritautomaat kan maken! 
 
De chabo is niet meteen geschikt voor beginnende pluimveehouders. Omdat hun beentjes zo kort zijn en de toppen van hun vleugels daardoor de grond raken, is het extra belangrijk het hok en de ren erg proper te houden. Maak dus wekelijks het kippenhok schoon door uitwerpselen weg te halen en vervang minstens één keer per maand de vuile bodembedekking door een nieuwe laag. Hang ook de zitstokken niet te hoog en plaats de eet- en drinkbakjes op aangepaste hoogte. Heeft het veel geregend? Dan kan je jouw chabo’s beter even in hun hok houden. Als hun borst en buik lange tijd de natte grond raken, kunnen ze namelijk een longontsteking krijgen. 
grijze chabo
Wil je een chabo houden, dan heb je best al wat ervaring met het houden van pluimvee

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de chabo vatbaar?

Net zoals andere krielkippen zijn chabo-kippen drager van een dwerggen dat korte poten veroorzaakt. Embryo’s die twee van die genen dragen, zijn echter niet levensvatbaar en chabo’s die geen kortpootgen hebben, ontwikkelen lange poten. Alleen chabo’s met korte poten zijn gewenst, maar in elk nestje zullen onvermijdelijk ook langpoters zitten. Om kortpotige chabo’s te fokken hebben fokkers twee keuzes: ofwel kruisen ze kortpotige kippen met elkaar. Een vierde van de eieren is dan niet levensvatbaar, een vierde krijgt lange poten en de helft krijgt korte poten. Ethischer is het om kortpotige chabo’s te kruisen met langpotige rasgenoten, dan krijg je voor de helft korte en voor de helft lange poten (maar sterven er geen kuikens). Ondanks dat je uit beide combinaties evenveel gewenste, kortpotige kippen kan fokken, wordt toch vaak gekozen voor het koppelen van kortpotige chabo’s omdat je dan minder (ongewenste) langpotige kippen verkrijgt. 
 
Daarnaast kunnen chabo-kippen net als andere hoenders last krijgen van enkele ‘typische kippenziektes’ zoals bloedluis of de ziekte van Marek. Check dus dagelijks even de gezondheid van je kippen. Hebben ze diarree, jeuk, laten ze hun vleugels hangen of zitten ze er wat lusteloos bij? Dan is er hoogstwaarschijnlijk iets aan de hand.
 
Wist je trouwens dat kippen ook koorts kunnen krijgen? Je kan natuurlijk niet even je hand op hun voorhoofd leggen om dit te weten te komen, maar je kan wel aan hun poten voelen. Bij kippen met koorts worden de poten namelijk erg warm.
 
Verzorg je jouw chabo’s goed, dan kunnen ze gemakkelijk 13 jaar oud worden
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een chabo?

Vooraleer je kan pronken met jouw eigen chabo, moeten er nog een aantal zaken gebeuren. Met behulp van deze checklist zal je zeker niets vergeten: 
 
  • Eerst en vooral moet je natuurlijk op zoek gaan naar een goede verkoper. Je kan hiervoor terecht bij gespecialiseerde pluimveehouders, maar evengoed kan je langsgaan bij een opvangcentrum om een kip te adopteren. Ja, je hoort het goed, ook kippen kunnen geadopteerd worden! Wie weet loopt er binnenkort wel een ex-legbatterijkip in jouw tuin.
 
  • Vergeet hoe dan ook niet om kritisch te zijn wanneer je een verkoper of fokker bezoekt. In welke levensomstandigheden bevinden de kippen zich? Zien ze er gezond uit? Vraag zeker ook even na of de kippen ingeënt zijn en dubbelcheck hun geslacht. Doe je dit niet, dan lopen er (misschien) binnen een mum van tijd kraaiende hanen (en kleine kuikentjes) in het kippenhok.
 
  • Tip van de experts: ga op zoek naar een dierenarts die gespecialiseerd is in pluimvee. Zij hebben net dat tikkeltje meer kennis en ervaring met (sier)kippen.
 
  • Weet je al waar je jouw kippen zal huisvesten? Je hebt sowieso een wind- en waterdicht kippenhok nodig waarin de dieren kunnen schuilen, slapen en broeden. Verder zorg je voor een ruime, afgebakende kippenren en schone eet- en drinkbakjes. Tot slot mag je ook niet vergeten kippenvoer én grit aan te kopen.
   
 

Dit zijn nog andere kleine krielrassen 

 
  • Zijdehoen: we blijven in de Aziatische sferen hangen, want het zijdehoen is afkomstig uit China. Deze kippen hebben een bijzonder uiterlijk en zijn – hoe kan het ook anders – zijdezacht.
 
  • Serama: de serama is het kleinste kippenras ter wereld! De chabo is helemaal geen grote kip, maar in vergelijking met sectie A van deze krieltjes zijn het echte bodybuilders. Opgelet: serama’s zijn tropische temperaturen gewend en hebben daarom een aangepast verblijf nodig.
 
  • Sebright: net zoals de chabo is ook de sebright een erg populair sierras bij pluimveehouders. De kippen zien er zeer mooi uit en hebben een vriendelijk doch energiek karakter. Je voorziet dus maar beter een goede omheining, want voor je het weet, vliegen ze de tuin van je buren in!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen