Met haar prachtige ivoorkleurige vacht met zwarte spikkels is de Singapura niet alleen een natural beauty, ze wordt ook nog eens gekenmerkt door een speelse en nieuwsgierige persoonlijkheid. Met deze kat zal je je dus uren kunnen amuseren. Lees snel verder om alles te weten te komen over deze exotische kat uit Singapore!

Oorsprong – waar komt de Singapura vandaan?

Zoals je wellicht kan afleiden uit haar naam, is de Singapura een kattenras uit Singapore. Een kattenfokker uit de Verenigde Staten ontdekte daar rond 1970 toevallig een groep katten die er anders uitzagen dan de Amerikaanse katten. Vooral het ‘cyperpatroon’ (of tabbypatroon) van hun vacht, die strepen of stippen leek te hebben, viel hem op. Door hun verwilderde uiterlijk kregen ze in Singapore de bijnaam ‘rioolkatten’ en werden ze regelmatig geslacht door de lokale politie. Bovendien leefden veel van deze katten als zwerfkat op straat. Door hun verwilderde uiterlijk was het moeilijk om een onderscheid te maken tussen huis- en zwerfkatten.
 
Rond het jaar 2000 veranderde de houding van de Singaporezen tegenover de kat echter compleet. Die ommekeer is vooral te danken aan de belangstelling van toeristen voor het dier. Sindsdien is de Singapura-kat een nationaal symbool, die in Singapore ‘Kucinta’ wordt genoemd – een samenraapsel van kucing, Singaporees voor kat, en ku cinta, wat ‘ik hou van’ betekent. De lokale benaming betekent dus zoveel als ‘liefdeskat’.

De Amerikaanse kattenfokker Tommy Brody, die de katten ontdekte in Singapore, nam enkele katten mee terug naar de Verenigde Staten. Daar begon hij de Singapura te fokken, waardoor ze nu ook in Amerika en Europa te vinden zijn.
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Singapura? 

De Singapura is een kleine kat met een ronde kop, voorzien van twee grote oren die eindigen in een punt, en een M-vormige markering. De groene of goudkleurige ogen van de Singapura lijken enorm. De Singapura wordt vooral gekenmerkt door haar tabby vachtpatroon, al bedekt dit niet haar hele lichaam – de tekeningen beperken zich vooral tot hoofd en poten. De vacht komt meestal voor in één kleur: bruinzwart agouti. Dat betekent dat de vacht vooral ivoorkleurig is, maar dat elk haar afzonderlijk bruinzwarte vlekjes heeft, wat een warme en zachte vachtkleur veroorzaakt. Een ander typisch kenmerk zijn de zwarte lijntjes rond de ogen van deze kat, waardoor het lijkt alsof ze mascara draagt.
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Singapura?

De Singapura is een van de kleinste kattenrassen ter wereld is, dus met een gemiddeld gewicht tussen 2 en 3 kilogram is ze ook erg licht. 
Singapura voor witte achtergrond
De Singapura staat bekend om haar ivoorkleurige vacht met zwarte spikkels. 

Karakter en opvoeding – de Singapura is een sociale, speelse kat

De Singapura heeft een lief en aanhankelijk karakter. Zowel met mensen als dieren komt ze goed overeen en bovendien is ze erg speels en nieuwsgierig. In een nieuwe omgeving zal ze dus meteen op ontdekking gaan. Je kan maar beter genoeg speeltjes in huis halen zodat ze zich niet verveelt. Ook zoekt ze graag hoogtes op, dus een klimpaal is zeker noodzakelijk. Schrik niet op als blijkt dat je kat ook je meubels als klimtoestellen gebruikt!

Daarnaast is de Singapura graag omringd door haar baasjes en volgt ze hen overal. Ze is overal graag bij aanwezig – zeg maar gerust dat ze wat last heeft van FOMO. Ze zal dus altijd op de loer liggen om in de gaten te houden waar je mee bezig kent. Met deze kat ken je geen privacy meer! Ten slotte is de Singapura ook heel intelligent: ze zal meteen gewend raken aan routines. Als je er dus voor kiest om je kat ’s ochtends eens een snoepje te geven, mag je verwachten dat ze je hier de volgende dagen ook op attent maakt.
Singapura met speeltje
De Singapura is een erg speelse kat. 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Singapura nodig? 

Zoals de meeste katten heeft ook de Singapura nood aan vachtverzorging. Over het algemeen hebben deze katten door hun korte vacht geen last van klitten, dus volstaat het  om je kat zo nu en dan een borstelbeurt te geven. Zoals bij alle rassen zijn er meer borstelbeurten nodig tijdens de ruiperiode dan daarbuiten. Gebruik een klein kammetje om de vacht van je Singapura te doorborstelen. 

Ook het gebit van je kat heeft verzorging nodig. Kijk daarom regelmatig het tandvlees en de tanden van je Singapura na. Wil je de tanden van je kat poetsen? In dat geval is het belangrijk om haar hieraan te laten wennen wanneer ze nog een kitten is. In het beste geval poets je de tanden van je kat eenmaal per dag.

Let erop dat de nagels van je kat niet te lang worden. Een krabpaal kan hierbij helpen. Zeker wanneer je kat niet naar buiten gaat, zou het kunnen dat de nagels onvoldoende afgeslepen worden, bijvoorbeeld door op stenen te lopen. Zijn de nagels van je kat alsnog te lang geworden, dan moet je ze knippen. Dat kan je zelf doen of je kan met je kat naar de dierenarts.

De Singapura heeft geen bijzondere eisen wat haar voeding betreft. Net zoals voor alle rassen zijn eiwitten en vetten erg belangrijk. Kies dus voor voeding die deze voedingsstoffen in ruime mate bevat. Daarnaast hebben katten het vaak moeilijk met de verwerking van koolhydraten. Je vermijdt dus best voeding die erg veel (natuurlijke) suikers of sachariden bevat.
 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Singapura vatbaar?

Er zijn weinig gekende ziekten waar de Singapura vatbaar voor is, maar omdat er maar weinig Singapura’s in België gehouden worden, moet er extra veel aandacht besteed worden aan het vermijden van inteelt. Daardoor hebben deze katten vaker last van een zwak immuunsysteem, wat maakt dat ze vatbaarder zijn voor ziektes dan andere katten. 

De gemiddelde leeftijd van de Singapura ligt tussen 11 en 15 jaar.
Singapura in het gras
De Singapura is een nieuwsgierige kat die graag op ontdekking gaat.

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Singapura?

Hier vind je alvast een checklist die je kan meenemen wanneer je op zoek gaat naar een Singapura-kitten:
 
  • De prijs van een Singapura kan behoorlijk hoog oplopen, omdat het een erg zeldzaam ras is. Als je een fokker tegenkomt die je een goede deal voorstelt, zal er waarschijnlijk een probleem zijn met de kat. Zo kan je bijvoorbeeld te maken hebben met een kat die erg ziek is of die eigenlijk alleen maar lijkt op een raskat. De fokker is mogelijk een broodfokker, die geldgewin boven de gezondheid van zijn dieren stelt. De omstandigheden waarin de dieren leven zijn dan ook niet goed. Koop nooit een kitten uit medelijden, want zo hou je deze wantoestanden enkel in stand!
     
  • Het is belangrijk dat de fokker voldoende aandacht besteedt aan de socialisatie van de kat. In de eerste 14 weken van haar leven leert je kat namelijk omgaan met allerlei verschillende zaken: mensen, geluiden, andere huisdieren … Als de fokker meer dan twee nestjes kittens tegelijkertijd heeft, kan hij onmogelijk voldoende tijd besteden aan de socialisatie van elk kitten. Let dus goed op de reacties van de kittens wanneer jij ze aanraakt of tegen ze spreekt. Zo heb je meteen een idee over hoe goed ze al gesocialiseerd zijn.
     
  • Als je een nestje kittens bezoekt, is het belangrijk dat de moeder aanwezig is bij de kittens. De moederkat leert jouw kitten namelijk hoe zij zich moet gedragen tegenover andere katten. Anderzijds speelt zij een belangrijke rol in de ontwikkeling van je toekomstige kat. Als je je kitten te vroeg uit het nest haalt, kan ze door de afwezigheid van de moeder angststoornissen ontwikkelen, die je kitten voor de rest van haar leven achtervolgen. Daarom geeft een goede fokker de kittens pas weg tussen een leeftijd van 12 en 16 weken oud.
     
  • Omdat er zo vaak met inteelt gekweekt wordt bij de Singapura, zeker door fokkers die minder begaan zijn met het ras, is het enorm belangrijk om de officiële stamboom van je kitten te bekijken. Daarnaast kan je aan de fokker vragen of zijn katten in het verleden last hebben gehad van hun immuunsysteem, om zeker te zijn dat je een gezonde kitten in huis haalt.
     
  • Ten slotte moet je navragen, voor je overgaat tot de aankoop van een Singapura, of de kat ingeënt, ontwormd en gechipt is. Ook moeten katten steeds gecastreerd of gesteriliseerd zijn vooraleer ze van eigenaar veranderen. Normaal gezien regelt een fokker dat allemaal voordat het kitten met jou naar huis gaat.
 
Overweeg ook eens om een asiel te bezoeken. Daar zitten enorm veel katten die wachten op een tweede kans. Bovendien zijn deze katten vaak al prima gewend aan het gezinsleven, waardoor je meer tijd kan besteden aan het vertroetelen van je nieuwe huisdier! 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen