Door haar gelijkaardige uiterlijk wordt de exotic shorthair soms ook wel eens een kortharige Pers genoemd. Als je terugkijkt naar de oorsprong van de exotic shorthair, blijkt zij ook een dochterras van de Perzische kat te zijn. Hierdoor heeft zij helaas last van dezelfde gezondheidsproblemen door de korte snuit … Haar karakter is ook erg gelijkaardig: lief, aanhankelijk en rustig. 

Oorsprong – waar komt de exotic shorthair vandaan?

De exotic is voortgekomen uit de kruising van Perzische katten en de Amerikaanse korthaar. In de jaren ‘60 wilden de fokkers van dat laatste ras namelijk dat hun katten een steviger gestel kregen en dat de bekende zilverkleur van de Perzen ook in hun kattenras zijn intrede deed. De kruising van de twee kattenrassen zorgde er echter voor dat de nieuwe katten er helemaal anders uitzagen dan de Amerikaanse korthaar, met de gekende (en later ook steeds meer controversiële) platte snuit van de Pers. Daarom besloot men in 1966 dit nieuwe ras de exotic shorthair te noemen. Zo werd deze kortharige versie van de Pers geboren!
 
  

Uiterlijk – hoe herken je een exotic shorthair? 

In eerste instantie was vooral de zilverkleurige vacht erg bekend bij de exotic shorthair. Dit veranderde echter snel, waardoor de kat nu te vinden is in allerlei kleur- en patrooncombinaties. De katten zijn, zoals de naam zegt, altijd kortharig maar daarom is hun vacht niet minder zacht en weelderig dan die van de Perzen. 
 
De exotic shorthair heeft een typische korte maar brede kop en gezichtsuitdrukking. Door haar korte haar is het ook belangrijk dat de stevige bottenbouw, typisch voor het ras, aanwezig is. Fouten worden namelijk niet verborgen door de vacht van deze katten, zoals dat bij de Pers het geval is. Ook de poten van de exotic shorthair moeten breed zijn. Daarnaast staat de exotic shorthair, net als de Pers, bekend om zijn korte snuit en grote ogen. Door die korte snuit, een schoonheidsideaal waar veel fokkers naar streven, heeft de exotic shorthair een verhoogde kans op verschillende gezondheidsproblemen. 
 
   

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de exotic shorthair?

De exotic shorthair bereikt een gewicht tussen 4 en 8 kilogram.
Bruine exotic shorthair met witte buik
De exotic shorthair komt goed overeen met kinderen en honden

Karakter en opvoeding – de exotic shorthair is een rustige en aanhankelijke kat

Wat haar karakter betreft is de exotic shorthair te vergelijken met haar langharige broer, de Pers. Zij is een even lieve en rustige kat als de Pers. De exotic shorthair is heel trouw en aanhankelijk naar haar gezin. Zij houdt van aandacht en wordt graag geaaid. Ze zal dus ook nooit aarzelen om haar baasjes te vragen om geaaid te worden door zacht te miauwen of kopjes te geven.
 
Daarnaast is de exotic shorthair niet makkelijk van haar stuk te brengen. Deze kat kan prima omgaan met kinderen, honden en andere huisdieren. 
 
  

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een exotic shorthair nodig? 

De exotic shorthair heeft dan misschien wel een korte vacht, toch is het belangrijk om deze voldoende uit te kammen omwille van de dikke pluisvacht die onder de bovenste laag vacht te vinden is. Dankzij die borstelbeurten komen loszittende haren los waardoor klitten geen kans krijgen.
 
Het is ook belangrijk om de ogen en neus van de exotic shorthair dagelijks schoon te maken, omdat zij door de vorm van hun kop gevoelig zijn voor infecties in de oog- of neusholtes.
 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de exotic shorthair vatbaar?

De exotic shorthair heeft last van dezelfde kwaaltjes als de Pers:
 
  • Cystenieren, waardoor de exotic shorthair soms op jonge leeftijd overlijdt aan nierfalen.
     
  • Hypertrofische cardiomyopathie: een hartafwijking.
     
  • Progressieve Retina Atrofie: een oogziekte die uiteindelijk leidt tot totale blindheid. 
     
  • Misvormde of ontbrekende traanbuizen, een niet-sluitend gebit of oogontstekingen worden vooral veroorzaakt door de typische korte kop van de exotic shorthair.
     
  • Snurken en benauwdheid: door de korte kop heeft deze kat ook erg korte neusgaten en neusgangen. De fokkers van de exotic shorthair selecteren de dieren helaas nog steeds erg vaak volgens het schoonheidsideaal van de typische korte schedel en platte neuzen. Hierdoor heeft zij ook een verhoogde kans op andere aandoeningen zoals misvormde of afwezige traanbuizen en een onderbeet. Daarnaast kan de kat moeilijker grote stukken eten omdat ze haar bek niet kan gebruiken om voedsel vast te nemen. Daarom heeft ze haar tong nodig. Gelukkig zijn veel fokkers op de hoogte van het probleem en kiezen ze voortaan enkel nog voor gezonde dieren om mee te fokken.
Drie exotic shorthair kittens
Het is belangrijk om de oogjes van de exotic shorthair dagelijks schoon te maken om infecties te vermijden

Waarop moet je letten bij het kiezen van een exotic shorthair?

Ben jij er helemaal zeker van dat de exotic shorthair de geschikte kat is voor jouw gezin? Wil je haar alle aandacht geven waar zij om vraagt en regelmatig een borstelbeurt inlassen om een gezonde vacht te behouden? Perfect! Hierbij vind je alvast een checklist die je op weg helpt in je zoektocht naar een gezonde exotic shorthair:
 
  • Als je een fokker bezoekt, is het belangrijk om te kijken naar de gezondheid van de kittens. Hebben ze een gezond gewicht? Hoe zien hun oogjes en neusje eruit? Is het verblijf van de kittens hygiënisch en hoe zien hun drinkbakjes eruit? Besteedt de fokker aandacht aan het fokken met dieren met een iets langere snuit, om kwalijke gezondheidsproblemen de wereld uit te helpen?
      
  • Een goede fokker houdt zich van jongs af aan bezig met de opvoeding van zijn kittens. Zijn de kittens die jij bezoekt eerder schuw en schrikken ze van geluid of komen ze jou en je gezin onmiddellijk begroeten wanneer je binnenkomt? Een goede fokker heeft daarom ook niet meer dan twee nesten op hetzelfde moment zodat hij zich optimaal kan bezighouden met de socialisatie van zijn kittens.
     
  • Omdat de exotic shorthair gevoelig is voor bepaalde genetische ziektes is het nodig om aan de fokker de nodige medische attesten te vragen. Cystenieren kunnen namelijk vermeden worden door vooraf een echo of een DNA-test af te nemen. Ook hypertrofische cardiomyopathie is een ziekte waarop fokdieren getest kunnen worden.
     
  • Wanneer je een kitten aankoopt, dan is het gechipt, geregistreerd, gecastreerd, ontwormd en ingeënt voor je het mee naar huis neemt. Je krijgt ook het vaccinatieboekje mee. Hou er rekening mee dat kittens pas na twaalf weken het nest mogen verlaten! In die tijd krijgen ze nog belangrijke lessen van hun moeder, maar ook hun broers en zusjes mee. 
     
  • Een ander belangrijk document is de officiële stamboom. Hiermee kan je nagaan of je exotic shorthair een échte exotic shorthair is en of er geen inteelt in de stamboom zit. 
 
 
Ben jij er helemaal zeker van dat de exotic shorthair een geschikte kat is voor jou? Dan zal je vanaf nu een maatje hebben dat altijd om aandacht komt vragen. Er komen ook regelmatig exotic shorthair katten terecht in de asielen of herplaatsingsinstellingen. Overweeg dus zeker ook om hier eens een kijkje te gaan nemen!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen