De American Shorthair is een speelse, lenige en vrolijke kat. Haar verleden als matroos op Europese schepen naar de Verenigde Staten zorgde ervoor dat ze hardwerkend, sterk en atletisch gebouwd werd. Gezinnen met kinderen zijn gek op deze raskat door haar lieve en zachte temperament. Maar vergis je niet en geef je American Shorthair genoeg ruimte, want deze viervoeter is wel op haar onafhankelijkheid gesteld.

Oorsprong – waar komt de American Shorthair vandaan?

De American Shorthair zou geen native Amerikaanse kat zijn, maar afstammen van Europese katten die door vroege kolonisten naar Noord-Amerika werden meegenomen. De eerste Amerikaanse Kortharen voeren mee aan boord van het schip ‘Mayflower’ om waardevolle ladingen (zoals voeding) tegen muizen en ratten te beschermen. Ze moesten dus hard werken en werden gefokt om sterk en gezond te zijn. En ook de vacht van deze kat is aangepast aan haar ‘harde werkersmentaliteit’: ze heeft een dikke pels om koude winters door te komen tijdens het inspannen en jagen in de buitenlucht.
 
De Amerikanen fokten American Shorthairs erg selectief, zodat ze hun sympathieke karaktereigenschappen (zacht, lief, gemakkelijk in de omgang) konden behouden en doorgeven van nageslacht tot nageslacht. De naam American Shorthair werd uiteindelijk in 1966 aan het ras gegeven om hen te onderscheiden van de Domestic Shorthair. Die laatste werd, in tegenstelling tot de Amerikaanse korthaar, compleet willekeurig gefokt – dus niet met de focus op de overdraging van specifieke eigenschappen. Een Domestic Shorthair zonder stamboom mag er dan wel uitzien als een American Shorthair mét stamboom, maar bij een willekeurig gefokte kat kan je niet rekenen op het zachte temperament of de haarlengte van een American Shorthair met stamboom. Momenteel zou de Amerikaanse korthaar in de top zes van de meest populaire raskatten staan, volgens de Cat Fanciers Association. Go, American Shorthairs, go!
 
 

Uiterlijk – hoe herken je de American Shorthair? 

 
Lichaamsbouw

De Amerikaanse korthaar heeft iets waar velen jaloers op zouden zijn: een niet per se atletisch karakter en toch een goed gespierd en krachtig uiterlijk. Ze ziet er dus sterk uit, zonder ervoor te moeten trainen – wat een droom! Die eigenschap hebben ze te danken aan hun verleden. Vroeger jaagden deze katten namelijk de hele dag door op transportschepen, wat fysiek erg zwaar was. De poten van de American Shorthair zijn eveneens erg gespierd en sterk. Onder hun poten hebben ze dikke teenkussentjes. De American Shorthair ziet er van ver wat uit zoals een Britse korthaar, maar het hoofd is minder rond en het lichaam atletischer. 
 
 

Grootte en gewicht

De Amerikaanse korthaar is een middelgrote, slanke kat. Zowel de katers als de katinnen worden tussen de 30 en 38 cm lang. Het gewicht van deze kat ligt tussen de 3,5 en 7 kilogram. 
 
 

Vacht

De vacht van de American Shorthair is dik en kortharig, en ligt vlak tegen het lichaam. In de winter wordt de vacht voorzien van een extra laag: een dikke ondervacht. Zo kan deze kat zich beschermen tegen kille temperaturen.
 
 

Kleur van vacht en ogen

De Amerikaanse korthaar komt voor in verschillende kleuren en patronen: wit, zwart, crème, blauw, bruin, effen, schaduwrijk, tweekleurig, cameo … De oogkleur verandert ook van kat tot kat: van blauw en groen tot goud en koper.
Jonge American Shorthair kittens in verschillende kleuren.
De American Shorthair komt in verschillende kleuren en patronen

Karakter en opvoeding – de American Shorthair is sociaal en onafhankelijk

De American Shorthair is een geweldige metgezel. Het is begrijpelijk dat deze kat in de top 6 van meest favoriete raskatten staat, want ze heeft een erg zacht, lief, speels en vrolijk karakter. Ideaal voor gezinnen met kinderen én met andere huisdieren. De American Shorthair is ook een krak in zich aanpassen aan verschillende omstandigheden. Ze is makkelijk te trainen en erg flexibel in de omgang. Vaak worden dieren rustiger naarmate ze een oudere leeftijd bereiken, maar de American Shorthair blijft actief en speels tot op hoge leeftijd. Leuk toch? Daarnaast kent de Amerikaanse korthaar ook een sterk onafhankelijk kantje, waardoor ze niet zo gericht is op mensen zoals sommige andere rassen. Je kan deze kat dus gerust op je schoot nemen, maar denk maar niet dat je uren met haar kan knuffelen. Ze is erg op haar onafhankelijkheid gesteld. 
 
De Amerikaanse korthaar is dus een speelvogel, maar heeft daarom niet per se een kameraadje nodig (al zal ze dat ten zeerste appreciëren). Dit ras socialiseert aan de ene kant graag met mensen, maar kan zich aan de andere kant perfect in haar eentje bezighouden. Je hoeft je bij dit ras dus geen zorgen te maken om verlatingsangst. Wanneer je er niet bent, kan je je kat actief houden door interactief speelgoed in huis achter te laten. Onder het mom ‘hoe meer zielen, hoe meer vreugd’, is het natuurlijk wel steeds een optie om nog een kat in huis te halen. De American Shorthair kan het namelijk best goed vinden met andere katten. Zo kunnen ze elkaar entertainen en in beweging houden wanneer je als dienaar even niet thuis bent.
 
Je ziet de ‘harde werkersmentaliteit’ van deze kat ook tevoorschijn komen wanneer ze toegang tot de buitenwereld krijgt. Dan komt zijn krachtige jachtinstinct naar boven en probeert hij verschillende prooien te vangen en te doden. Deze kat is erg intelligent en geïnteresseerd in alles wat zich rondom haar afspeelt.
Twee Amerikaanse Kortharen aan het knuffelen.
De American Shorthair komt goed overeen met andere huisdieren

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een American Shorthair nodig? 

De American Shorthair durft makkelijk een kilootje bij te komen – zeker wanneer zij gecastreerd is – en is dus vatbaar voor overgewicht. Een strikt dieet is dan ook cruciaal voor deze kat. Het zou toch zonde zijn dat haar lange levensduur ingekort wordt door een ongezond voedingsbeleid? Zoek dus naar de gulden middenweg: hoogwaardig voedsel dat haar voldoende energie geeft voor haar gespierde postuur, zonder dat het leidt tot een erge gewichtstoename. Bij twijfels rond de voeding van je American Shorthair kan je altijd beroep doen op je dierenarts, die je met alle plezier op weg zal helpen.
 
De standaardverzorging, zoals het knippen van de nagels, onderhouden van het gebit en het proper maken van de oren, is cruciaal bij een Amerikaanse korthaar. En ook de verzorging van de vacht is belangrijk. Een ‘korte’ vacht wil namelijk niet zeggen dat die geen extra zorg nodig heeft. Idealiter borstel je iedere week de haren van je kat, wat met hun dikke vacht zeker nodig is. Met een vochtige microvezeldoek verwijder je makkelijk alle loszittende, dode haren. 
 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de American Shorthair vatbaar?

Op vlak van gezondheid heb je normaal gezien niet veel te vrezen met de American Shorthair. Het zijn relatief gezonde katten. Dat merk je ook aan hun levensduur: ze worden gemakkelijk tussen de 15 en 20 jaar oud. Het ras is wel vatbaar voor HCM (hypertrofische cardiomyopathie), een hartziekte die bij verschillende kattenrassen voorkomt en leidt tot een afwijkende hartspier bij de kat. De hartspierwand verdikt en de kamer (linkerventrikel) van het hart wordt kleiner. Daardoor is er te weinig ruimte in de kamer om het bloed dat van de longen komt, op te vangen en weg te pompen. Deze aandoening kan leiden tot:
 
 • Hartfalen
 • Trombose
 • Plotseling overlijden van de kat
  
HCM kan je jammer genoeg niet genezen, maar het kan met de juiste medicatie wel behandeld worden. Hoewel HCM deels genetisch bepaald zou zijn, kan toch iedere kat deze ziekte krijgen. Wanneer je een American Shorthair koopt, is het dus belangrijk dat je ervoor zorgt dat beide ouders specifiek gescreend zijn op HCM.
  
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een American Shorthair?

Heeft dit artikel je over de streep getrokken om een American Shorthair in huis te halen? Toppie! Maar waar koop je zo’n kat en waar let je beter op? Een raskat koop je best bij een erkende fokker of cattery. Zo weet je zeker dat het welzijn en de gezondheid van de dieren voorop staan. Katten in zo’n erkende fokkerij zijn gechipt, ontvlooid, ingeënt, ontwormd én gecastreerd. Belangrijk is ook (zoals hierboven werd vermeld) dat je bij een Amerikaanse korthaar nagaat of de ouders van de kittens gescreend zijn op HCM.
 
Nog enkele tips voor het kopen van een raskat zijn:
 
 • Een fokker die echt begaan is met zijn kittens zal ook jouw persoonlijke situatie willen kennen: ben jij in staat om goed voor een kat te zorgen?   
   
 • Een raskat kopen die jonger is dan 12 weken is een no-go.
   
 • Een raskat staat in het stamboek van de BRKV (Belgische Raskatten Vereniging).
   
 • Het kitten moet ontwormd en ingeënt zijn tegen niesziekte en kattenziekte.
   
 • Bekijk ook de fysieke verschijning van de kat: heldere ogen, nette oren en een mooie vacht zonder kale plekken.
   
 
Misschien kan je ook eens een kijkje nemen in een asiel of opvangorganisatie in jouw buurt? De kans bestaat dat daar een American Shorthair (of andere kat) zit te wachten op een gouden mandje!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen