Het uiterlijk van de Serengeti, met haar lange poten en grote oren, doet je meteen aan de wilde katachtigen uit de Afrikaanse natuur denken, maar eigenlijk is zij ontstaan uit de kruising van andere katten die als huiskat gefokt zijn. Daarom heeft zij in tegenstelling tot veel andere wildachtige designerkatten een aanhankelijk, lief karakter. Kom er hier achter of dit kattenras bij jou past!

Oorsprong – waar komt de Serengeti vandaan?

Hoewel haar naam overeenkomt met een gebied in Oost-Afrika, is de Serengeti afkomstig uit de Verenigde Staten. Daar probeerde een biologe genaamd Karen Sausman in het midden van de jaren 90 een kat te fokken die leek op de wilde servalkatten. Haar belangrijkste doel was dat deze nieuwe kat een echte huiskat kon zijn. Ze gebruikte haar kennis als biologe om verschillende rassen te bestuderen en zo tot een goede kruising te komen. Uiteindelijk werd dit een kruising tussen de Bengaal en de oosterse korthaar

 

Uiterlijk – hoe herken je een Serengeti? 

De kop van de Serengeti heeft een typische wigvorm. Op die kop staan haar grote oren rechtop. Wat haar bouw betreft, lijkt de Serengeti sterk op de Oosters korthaar. Toch zijn de verschillende rassen te onderscheiden aan enkele kenmerken. Zo heeft de Serengeti langere poten en grotere oren, die ook rechter op haar kop staan. Bij de Oosters korthaar staan de oren meer op de zijkant van de kop. Daarnaast verschilt de houding van de Serengeti van die van de Oosters korthaar: zij staat meer rechtop. Dit effect wordt versterkt door haar lange, brede nek. Zo kan je haar ook onderscheiden van de Bengaal, die een erg lang lichaam heeft met heel kleine oren. Ook de ogen zijn groot en rond. De rasstandaarden van de Serengeti staan verschillende oogkleuren toe: koper, goud, groen of amber.

Haar vacht kan ook verschillende kleuren hebben: goudkleur met donkere vlekken, zwart of diepbruin. De meestvoorkomende kleurencombinatie is goud met donkere vlekken.
 
 

Gewicht – hoe zwaar wordt de Serengeti?

Het gewicht van de Serengeti verschilt tussen mannetjes en vrouwtjes. Zo wegen de katers tussen 4,5 en 7 kilogram terwijl vrouwtjes iets minder wegen, namelijk tussen 3,5 en 5,5 kilogram
Zwarte Serengeti
De meest voorkomende vachtcombinatie van de Serengeti is goudkleurig met donkere vlekken, maar zij komt ook voor in andere kleuren, zoals zwart.

Karakter en opvoeding – de Serengeti is een aanhankelijke kat

Zij mag dan misschien wel lijken op echte wilde katten, maar eigenlijk is de Serengeti een erg lieve en aanhankelijke kat. Ze houdt ervan om omringd te zijn door mensen. Ook met andere katten of andere huisdieren heeft zij geen problemen.

In het begin kan het zijn dat deze kat een beetje onzeker is in een nieuwe omgeving. Dat gevoel hebben de meeste katten wanneer ze pas bij hun nieuwe baasje zijn. Na een tijdje zal de Serengeti echter volledig openbloeien tot een zelfzekere en soms zelfs temperamentvolle kat. De Serengeti houdt er ook van om te miauwen. Dat heeft zij meegekregen van haar voorouder: de oosters korthaar.

 
 
Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Serengeti nodig? 

De Serengeti heeft een korte vacht, waardoor een borstelbeurt per week volstaat. Katten houden er vaak niet van om geborsteld te worden, dus het is belangrijk om je Serengeti van jongs af aan te leren hoe ze moet omgaan met de borstelbeurt.
Wildkleur Serengeti
De Serengeti is een heel vocale kat: zij ‘praat’ graag met haar baasjes. 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Serengeti vatbaar?

De Serengeti bestaat nog niet heel lang, daarom zijn er geen specifieke ziektes bekend waarvoor zij vatbaar is.

 
 
Waarop moet je letten bij het kiezen van een Serengeti?

Als je na het lezen van dit artikel nog even geïnteresseerd bent in de Serengeti kat, kan je op zoek gaan naar een goede fokker. Reken erop dat je even tijd nodig hebt om een geschikte fokker te vinden, aangezien het een vrij nieuw ras is met (voorlopig) nog weinig liefhebbers. Koop geen Serengeti kat in een winkel, want dan eindig je waarschijnlijk met een veel te dure (en mogelijk ongezonde) look-a-like. Met andere woorden: een doodgewone huiskat.  
 
  • De prijs van een Serengeti kat kan hoog oplopen. Als je dus een fokker tegenkomt die je een Serengeti wil verkopen voor een paar honderd euro kan je er zeker van zijn dat je een kat in een zak koopt. Misschien heeft het kitten last van verdoken gezondheidsproblemen? Of zijn de ouderdieren geen echte Serengeti’s? Daarom is het belangrijk om altijd de medische attesten en de stamboom van de ouderdieren te bekijken wanneer je een nestje bezoekt.
     
  • Een goede fokker heeft maximaal twee nestjes op hetzelfde moment. Bovendien fokt hij niet met meer dan twee verschillende rassen. Het is belangrijk dat een fokker voldoende tijd heeft voor de socialisatie van de kittens, zodat zij leren omgaan met mensen, geluiden en allerlei andere huishoudelijke prikkels. Het is dus ook belangrijk om te letten op de reactie van de kittens wanneer ze jou zien.
     
  • Als je merkt dat de kittens er niet gezond uitzien of dat ze in slechte omstandigheden leven, koop dan zeker geen kitten uit medelijden. Daarmee hou je enkele wanpraktijken in stand en maak je plaats voor nog meer leed. Broodfokkers willen namelijk enkel zo snel en zo veel mogelijk geld verdienen aan hun kittens.
 
Helemaal verkocht aan de Serengeti, maar toch geen tijd voor een kitten? Kijk dan eens rond in de asiels. Misschien vind je er wel dé perfecte kat voor jou en je gezin. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen