De Engelse springer spaniël is een fantastische viervoeter om in huis te halen als je ervan houdt om actief bezig te zijn met je hond. De grote will to please van deze hond maakt dat de opvoeding meestal probleemloos verloopt. Dan moet je wel genoeg ondernemen met je springer: hun energielevel is hoog, hun uithoudingsvermogen uitmuntend en hun ondernemingszin ontwikkeld. Zoek je een gezinshond, blijf dan weg uit de zogenaamde ‘jachtlijnen’. Dat zijn honden met voorouders die gefokt worden als gebruikshond in de jacht en die wegkwijnen als ze geen geschikte job toebedeeld krijgen. Honden uit ‘showlijnen’ vormen echter prima gezinshonden, op voorwaarde dat je hen stimuleert met wandelingen, hondensporten en andere vormen van verrijking.


 

Oorsprong – waar komt de Engelse springer spaniël vandaan?

We leggen je graag uit wat de woorden ‘springer’ en ‘spaniël’ nu precies betekenen, want je had waarschijnlijk al wél afgeleid dat deze hond uit Groot-Brittannië komt. Het woord ‘spaniël’ verwijst naar de Spaanse origine van het hondenras, die hij gemeen heeft met de andere spaniëls. 

Het laatste stukje van zijn naam, ‘springer’, heeft de hond te danken aan de Engelse uitdrukking ‘to spring the game’, wat zoveel betekent als ‘het opstoten van wild uit de dichte dekking’. Zo kan je al bedenken wat de oorspronkelijke rol van deze jachthond was … 

De eerste Engelse springer spaniël is terug te vinden op kunstwerken uit de zestiende eeuw, maar helaas bestaan er maar weinig geschriften waarin uitgelegd wordt wat hun specifieke functie was. Dat komt voornamelijk omdat de hond toen zijn naam nog niet gekregen had. De hond werd benoemd als Engelse springer spaniël in de negentiende eeuw, toen de familie Boughey deze honden fokte in Engeland. 
De Engelse springer spaniël heeft een bruine of zwarte basiskleur en langer oren dan de Welsh springer spaniël
De Engelse springer spaniël heeft een bruine of zwarte basiskleur en langere oren dan de Welsh springer spaniël
 

Uiterlijk – hoe herken je een Engelse springer spaniël?  

Enkele belangrijke uiterlijke kenmerken van de Engelse springer spaniël zijn zijn lange oren en zijn dichte vacht. Dankzij die dichte vacht is hij goed beschermd tegen koude temperaturen en tegelijkertijd loopt hij niet het risico zijn huid te verbranden in de felle zon. Er zijn maar weinig vachtkleuren toegelaten voor dit hondenras: zwart met wit, leverkleur met wit of één van deze kleuren met een tan-aftekening. 

Door het verloop van tijd werd de Engelse springer spaniël steeds vaker ook ingezet in disciplines buiten de jacht. Dat maakte van dit dier een echte showhond. Zoals bij veel andere hondenrassen ontstond er enigszins een verschil tussen de showvariant en de jachtvariant. Zo zijn de showhonden meestal iets groter (en bijgevolg ook wat zwaarder) dan de jachthonden. Dat is logisch, want jachthonden zijn sneller en wendbaarder als ze wat kleiner zijn. 

De Engelse springer spaniël verschilt duidelijk op enkele vlakken van de Welsh springer spaniël. De Engelse variant is leverkleurig of zwart met wit, terwijl de Welshie altijd rood met wit is. Bovendien heeft de Welsh duidelijk kortere, minder behaarde oren.  
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Engelse springer spaniël?

De Engelse springer spaniël is een middelgroot hondenras. Dat maakt dat hij een schofthoogte heeft van 50 centimeter, met een gewicht van 20 à 25 kilogram. Hij is dus een maatje groter dan de Engelse cocker spaniël.
De Engelse springer spaniël is een gehoorzame jachthond
De Engelse springer spaniël is een gehoorzame jachthond 
 

Karakter en opvoeding – de Engelse springer spaniël is een speelse hond

Net als zijn Welsh neefje is ook de Engelse springer spaniël een echte spring in ’t veld. Deze hond heeft een tomeloze portie aan energie en vrolijkheid, die hij graag samen met jou probeert uitput. Wij wensen je alvast veel succes met deze (op het eerste zicht) onmogelijke opdracht. Ben je nog op zoek naar inspiratie om je Engelse springer spaniël voldoende uitdaging te geven op fysiek en mentaal vlak, dan ben je hier alvast aan het juiste adres: lange wandelingen, speurtochten, hondenpuzzels, hondensporten zoals agility, uitstapjes naar zee, trucjes … 

Niet alleen is hij erg energiek, maar het is ook een erg vriendelijke hond. Met kinderen, andere honden of bezoek heeft hij doorgaans geen enkel probleem. Ook met andere huisdieren kan hij het goed vinden als hij er op jonge leeftijd mee in contact komt. Let echter wel altijd op als kleine dieren langslopen op wandeling, want de buurtkat is heel wat anders dan de kat waarmee je hond in huis leeft! 

Het jachtinstinct van de hond kan dan ook problemen opleveren als de hond niet goed begeleid wordt. Gelukkig heeft de de Engelse springer spaniël een enorme intelligentie en will to please, waardoor hij relatief makkelijk op te voeden is. Hij verwacht wel (zoals de meeste honden) duidelijkheid: wanneer hij weet wat er van hem verwacht wordt, zal hij zich daar graag naar schikken. Een goede puppycursus of hondenschool kan je hierbij goed op weg helpen.
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Engelse springer spaniël nodig? 

De dikke vacht van de Engelse springer spaniël heeft uiteraard wat vachtverzorging nodig. Het is aangeraden om zeker één keer per week een borstelbeurt te geven aan je hond, zo kan je alle losse haren verwijderen en ontstaan er geen klitten in de vacht. De plaatsen waar het makkelijkste klitten ontstaan zijn aan de achterkant van de achterpoten (de ‘broek’), in de oksels en achter de oren van de hond. Als je een lange wandeling hebt gemaakt in het bos plan je best ook een extra borstelbeurt in bij thuiskomst. Alle takjes, bladeren en andere souvenirs die je hond heeft meegenomen moeten namelijk ook uit de vacht verwijderd worden. Een keer of vier per jaar heeft de Engelse springer een beurt nodig bij de trimmer
Laat je hond als pup reeds wennen aan kam en borstel
Laat je hond als pup reeds wennen aan kam en borstel 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Engelse springer spaniël vatbaar?

De Engelse springer spaniël heeft een vrij hoog risico op bepaalde gezondheidsproblemen. Daarom is het des te belangrijker om op zoek te gaan naar een verantwoordelijke fokker die tijdens de selectie van zijn ouderdieren rekening houdt met hun medische verleden en eventuele gezondheidsattesten. Hou er rekening mee dat Engelse springers vaker dan gemiddeld te maken krijgen met onderstaande aandoeningen: 
 
  • Heupdysplasie: doordat de verschillende onderdelen van het heupgewricht niet goed in elkaar passen, ontstaat er slijtage. Bijgevolg ontstaat er artrose waardoor de verschillende onderdelen van het gewricht afslijten. 
     
  • Elleboogdysplasie: dit is een aandoening aan het ellebooggewricht veroorzaakt door drukverschillen. Het gevolg is net als bij heupgdysplasie artrose. 
     
  • Oogproblemen: bij de Engelse springer spaniël komen verschillende erfelijke aandoeningen aan de ogen voor: progressieve retina atrofie (PRA, een aandoening van het netvlies), entropion (naar binnen krullende oogleden), ectropion (naar buiten krullende oogleden), distichiasis (wimpers aan de binnenkant van het ooglid), retina dysplasie (los zittend netvlies), glaucoom (verhoogde oogdruk) en cataract (staar). 
     
  • Kanker: zowel melkklierkankers (vooral bij teven die niet of laattijdig gesteriliseerd zijn) als meningeomen (tumoren ter hoogte van het hersenvlies) zijn erfelijk aanwezig bij de Engelse springer spaniël. 
Maak regelmatig de oren van je hond schoon om ontstekingen te vermijden
Maak regelmatig de oren van je hond schoon om ontstekingen te vermijden
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Engelse springer spaniël puppy? 

Als je een hond in huis wil halen, heb je twee ethisch verantwoorde opties: ofwel bezoek je een fokker en kies je een pup uit een nest, ofwel ga je naar het asiel waar je verliefd wordt op een wat ouder dier. Dat laatste brengt trouwens heel wat voordelen met zich mee. Het belangrijkste pluspunt? Asielmedewerkers kennen hun asieldieren door en door, waardoor jij precies de hond vindt die bij je past. Ten slotte zal je een enorme dosis dankbaarheid ontvangen van de hond die jij een tweede kans geeft… Het is namelijk echt niet zo dat alle dieren in het asiel probleemdieren zijn. Veel honden zijn er beland door een overlijden, verhuis, allergie of een scheiding, niks mis mee!  

Als je kiest voor een fokker, let dan best op de volgende zaken om zeker te weten dat je niet met een broodfokker te maken hebt: 
 
  • Een goede fokker fokt maximaal twee rassen en heeft niet meer dan twee nestjes tegelijkertijd zodat hij voldoende tijd kan besteden aan de socialisatie van zijn pups.
     
  • De honden hebben een stamboom.
     
  • Je zal vaak merken dat er een wachtlijst is voor een puppy, omdat er erg veel geïnteresseerden zijn en de fokker geen oneindige voorraad aan puppy’s heeft.
     
  • Bovendien heeft een goede fokker minstens evenveel vragen voor jou als jij voor hem – hij wil immers niet zomaar geld verdienen, maar eist vooral een geschikte thuis voor elk van zijn pupjes. 

  

Nog meer hondenrassen met ‘spaniël’ in de naam
 

  • Welsh springer spaniël: de Welsh springer spaniël heeft net zo’n energiek karakter als zijn Engelse broertje. Misschien is hij wel een tikkeltje eigenzinniger, maar minstens even vrolijk. 
     
  • Amerikaanse cocker spaniël: de Amerikaanse cocker spaniël heeft dan weer niet zo’n jachtinstinct als de springer spaniëls … Deze hond houdt er meer van om te knuffelen met zijn baasje en staat bekend om zijn vriendelijke karakter. 
     
  • Engelse cocker spaniël: de Engelse cocker spaniël is een combinatie van het jachtinstinct en de energie van de Engelse springer spaniël en het knuffelgehalte van de Amerikaanse cocker spaniël. Zo is er voor elk wat wils! 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen