De Oosters korthaar is familie van de siamees en dat is eraan te zien! Ze zijn uiterlijk en qua karakter aan elkaar gewaagd, alleen de kleur verschilt. Oosterse kortharen zijn elegant en slank gebouwd en worden graag uren geknuffeld door hun baas. Bovendien staan ze bekend om hun energieke, nieuwsgierige en bijzonder intelligente karakter. Houd er rekening mee dat een Oosters korthaar een verhoogd risico loopt op heel wat verschillende aandoeningen. Ga dus zeker op zoek naar een goede fokker die de gezondheid van zijn dieren op de eerste plaats zet.

Oorsprong – waar komt de Oosters korthaar vandaan?

De Oosters korthaar komt voort uit kruisingen tussen verschillende kattenrassen. Het ras ontstond omstreeks 1950, toen Engelse fokkers probeerden een kat te fokken die qua uiterlijk en karakter op een siamees leek, maar dan met een volledig gekleurde vacht. Om dat doel te bereiken, begonnen ze Siamese raskatten met effen gekleurde huiskatten te kruisen. De eerste Oosters kortharen die op deze manier ontstonden waren de Havana’s, met een effen chocolade kleur. 
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Oosters korthaar? 

De Oosters korthaar is een slanke maar atletische gebouwde kat die qua rasstandaard volledig overeenkomt met de siamees - uitgezonderd de kleur. De katten hebben een wigvormig hoofd met grote, driehoekige oren en een lange, smalle neus. Ze hebben amandelvormige ogen met een groene of blauwe kleur. Het komt zelfs regelmatig voor dat elk oog een verschillende kleur heeft!  
Oosters kortharen bestaan in verschillende kleuren en patronen. Werkelijk alles kan, behalve dan de point-varianten die exclusief voorbehouden zijn voor de siamees! Zo kan hun vacht tot wel 300 verschillende kleurencombinaties aannemen, maar meestal hebben deze elegante spinners de kleuren cream, black, lilac, blue, red en chocolate. De Oosters korthaar heeft lange, slanke benen en een lange staart die eindigt in een punt. 
 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Oosters korthaar? 

Oosters kortharen zijn middelgrote, ranke katten. Poezen wegen gemiddeld tussen 2,5 en 3,5 kilogram. Katers zijn een stukje zwaarder en wegen meestal 3,5 tot 5,5 kilogram
liggende Oosters korthaar
De Oosters korthaar kan zowel groene ...
Oosters korthaar met blauwe ogen
... als blauwe ogen hebben

Karakter en opvoeding – de Oosters korthaar is een echte babbelkous

Oosters kortharen zijn zeer intelligente dieren die vocaal sterk ontwikkeld zijn. Angst, blijdschap, nieuwsgierigheid of opwinding: de Oosters korthaar uit haar emoties aan de hand van een groot arsenaal aan geluiden. Dat zal je zelf wel ondervinden, wanneer ze je hartelijk miauwend begroet als je thuiskomt. De katten zijn vrolijk, lief en speels, wat van hen het ideale huisdier maakt voor kinderen! De Oosters korthaar houdt van gezelschap en blijft liever niet al te lang alleen. Ben je vaak van huis, dan is de kans groot dat ze zich terugtrekt. Het is daarom aan te raden een ander (katten)vriendje voor haar te voorzien, zodat ze steeds iemand in de buurt heeft om haar te entertainen. Als je deze sociale katten vanaf jonge leeftijd met verschillende mensen en situaties in contact brengt, zal ze later stabieler in het leven staan. 
 
In tegenstelling tot heel wat andere katten, is de Oosters korthaar allesbehalve verlegen bij het ontmoeten van nieuwe mensen. Ze houdt ervan om in het middelpunt van de belangstelling te staan en zal zich dan ook gretig aanbieden om over haar kopje geaaid te worden. De katten zitten niet graag stil en houden ervan om overal op te klimmen. Omdat ze zo intelligent zijn, is het vrij eenvoudig om de Oosters korthaar enkele trucjes aan te leren. Weet je niet hoe hieraan te beginnen? Met een clicker, snoepjes en veel geduld kom je al een heel eind! 
 
Hoewel geen enkele kat volledig hypoallergeen is, is de Oosters korthaar een van de kattenrassen die weinig tot geen allergische reacties veroorzaakt. Dat komt omdat het ras minder van het Fel d 1 eiwit produceert; een van de boosdoeners bij het opwekken van een kattenallergie. Let wel op: niet iedereen met een kattenallergie is allergisch voor dit specifieke eiwit. De enige manier om zeker te zijn dat je niesloos kan samenleven met eender welke kat, is door effectief met haar samen in één ruimte te verblijven. 
twee Oosters kortharen
Oosters kortharen zijn niet graag alleen

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Oosters korthaar nodig? 

De Oosters korthaar is met haar korte, zijdeachtige vacht een zeer onderhoudsvriendelijk ras. De katten kunnen zelf uitstekend hun vacht verzorgen, maar houden er ook van af en toe een keertje geborsteld te worden. Tijdens de rui kan je je kat een handje helpen door met een vochtige microvezeldoek dode haren te verwijderen. 
 
Omdat ze erg rank en slank gebouwd zijn, is het belangrijk dat je jouw Oosters korthaar niet overdreven veel gaat voederen. Laat je hierbij niet misleiden: de katten zijn niet op hun mondje gevallen en zullen elke kans pakken om een extra snoepje af te dwingen. Het ras vereist geen speciale voeding; normaal kwaliteitsvol droog- en/of natvoer moet dus volstaan. 
 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Oosters korthaar vatbaar?

Oosters kortharen worden net zoals de meeste kattenrassen ongeveer 10 à 15 jaar oud. Hun dichte verwantschap met de Siamese kat, maakt dat ze ook met dezelfde (genetische) gezondheidsproblemen kampen:  
 
  • PRA: erfelijke aandoening waarbij het netvlies verslechtert en de kat uiteindelijk blind kan worden. PRA kan niet behandeld worden, maar blinde katten kunnen zich meestal best goed redden in huis. 
     
  • Kanker: Oosters kortharen lopen een verhoogd risico op bepaalde types kanker zoals lymfeklierkanker en mastceltumoren. 
     
  • Blaasgruis (urolithiase): bij urolithiase ontstaan kristallen in de urine die samenklonteren tot blaasgruis en in sommige gevallen zelfs tot blaasstenen. De katten krijgen last van symptomen die erg op deze van een blaasontsteking lijken: vaak plassen, bloed in de urine, in huis plassen, gedragsveranderingen zoals rusteloosheid en niet meer eten en drinken … 
     
  • Amyloïdose (eiwitafzetting): amyloid is een eiwit dat in de lever wordt gevormd als reactie op een ontsteking. Dit eiwit wordt in verschillende organen opgeslagen, met als gevolg dat de lever en nieren worden aangetast. Het dier zal zichzelf langzaam aan vergiftigen en uiteindelijk sterven. Een behandeling voor amyloïdose bestaat momenteel nog niet.  
     
  • Dystocia (moeilijke geboorte): Oosters kortharen hebben regelmatig een moeilijke, pijnlijke bevalling. Dat probleem kan verschillende oorzaken hebben: een te grote kop van de kittens of een te nauw geboortekanaal bij de moeder. Soms keert de baarmoeder zich binnenstebuiten. Omdat er vaak complicaties optreden, kunnen Oosters kortharen vaak niet bevallen zonder de hulp van een dierenarts. 
zijaanzicht Oosters korthaar
Oosters kortharen houden van aandacht en babbelen erop los

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Oosters korthaar?

Ben je na het lezen van dit artikel helemaal overtuigd dat de Oosters korthaar de kat van jouw dromen is? Dan is het tijd om op zoek te gaan naar een goede fokker.
 
  • Katten van dit ras lopen het risico op heel wat erfelijke aandoeningen. Ga dus zeker geen kitten kopen bij een broodfokker, maar bij een fokker die de gezondheid van zijn dieren hoog in het vaandel draagt. Ook al denk je het dier hierdoor een beter leven te geven, met het kopen van een ‘zielig kitten’ bij een broodfokker geef je deze instanties de middelen om nog meer dierenleed te veroorzaken.
     
  • Hoe zien de kittens en het moederdier eruit? Zien ze er schoon, energiek en gezond uit? Hebben ze voldoende ruimte om rond te lopen en hebben ze schone eet-en drinkbakjes? Wonen ze in de woonkamer bij het gezin van de fokker en worden ze voorbereid aan het dagelijkse leven? 
     
  • De kittens moet gechipt, geregistreerd, ingeënt en ontwormd zijn. Bij aankoop krijg je ook het vaccinatieboekje mee, en zijn de dieren gesteriliseerd of gecastreerd
 
Wie weet vind je wel een Oosters korthaar bij een asiel of ander opvangcentrum bij jou in de buurt. Je krijgt de kans om het dier een gouden mandje te geven en krijgt er heel wat liefde en dankbaarheid voor in de plaats! Bovendien heb je de mogelijkheid om eerst enkele keren kennis te maken met jouw toekomstige kat vooraleer je ze mee naar huis neemt. Zo kan je nog even nadenken over de beslissing en kan je de nodige voorbereidingen treffen. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen