De Havana brown is een zeldzame raskat die met haar betoverende, kastanjebruine kleur velen aanspreekt. Het is een sociale kat, een rustige kompaan voor kinderen en een echte familiekat. Maar opgelet voor de sociale dienaars die een kat zoeken. Ben je zelf niet zo vaak thuis? Overweeg dan misschien een andere raskat. De Havana brown blijft immers niet zo graag alleen thuis en wil het liefst altijd gezelschap.

Oorsprong – waar komt de ‘Havana brown’ vandaan?

De Havana brown is oorspronkelijk een Engels ras. In 1952 werden in Engeland chocoladebruine kittens geboren die de naam Elmtower Bronze Idol kregen. Deze kittens werden gezien als de eerste Havana brown kittens. Ze waren het resultaat van een poging om een volledig bruin ras te fokken door siamezen, zwarte Oosterse kortharen en blauwe Russen in de mix te gooien. Uiteindelijk resulteerde dat in een prachtige kastanjebruine kat. 
 
De Havana brown kreeg haar fantastische kleur dus niet zomaar. De naam van deze bruine viervoeter zou verwijzen naar de kleur van het Havana-konijnenras. Maar er zijn ook enkele liefhebbers die beweren dat de naam werd gegeven omdat de kleur van de kat overeenstemt met de kleur van Havana-sigaren (wie weet werd het konijn ook om die reden zo genoemd). De Havana brown is tegenwoordig een erg zeldzaam ras. Vandaag de dag worden zelfs verschillende acties ondernomen om te voorkomen dat deze raskat uitsterft. 
 
 

Uiterlijk – hoe herken je een Havana brown? 

 

Lichaamsbouw 

De Havana brown is een middelgrote en slanke kat die er enorm fraai en elegant uitziet. Ze heeft een fijne botstructuur en is erg lenig. De poten van dit elegante dier zijn smal en de voetjes zijn ovaal. Ook de staart is lang en sierlijk. De kop van de Havana brown is wigvormig en langer dan breed. Ze heeft grote, schuine, driehoekige oren die ook relatief lang zijn. De ogen van deze stijlvolle kat zijn amandelvormig en groen. De katers zijn groter en zwaarder dan de kattinnen. Ze wegen tussen de 3 en de 5 kilogram terwijl kattinnen minder dan 3 kilo wegen. 

 
 

Vacht en kleur

De Havana brown is een volledig kastanjebruin ras. Toch zijn er ook ‘lilac’ varianten te vinden. De vacht van de Havana brown is kort en kent een zeer fijne structuur, want ze heeft niet echt een ondervacht. Wie de kans krijgt om een mooie Havana te aaien, merkt meteen hoe zijdezacht haar pels aanvoelt.  
 
 

Karakter en opvoeding – de Havana brown houdt van gezelschap 

De Havana brown is een heel sociale kat. Ze kan urenlang een praatje slaan met haar baasje, maar ook met zichzelf. Haar stemgeluid is stil en zacht. Deze sociale vlinder laat graag weten dat ze er is en zal bij gebrek aan aandacht die snel terug opeisen. De Havana brown is ook een ‘curieuzeneuzemosterdpot’. Ze weet graag wat er rondom haar gaande is en zal bij bezoek snel aan je voordeur staan om te weten wie er komt aanbellen. Het is een enorm speelse en actieve kat, maar ze heeft wel een kalmer karakter dan een siamees. Het is dus een ideaal huisdier voor families met kinderen en voor gezinnen die op een appartement vertoeven. 
Havana brown ligt op de schouder van een vrouw met bruin haar.
De Havana brown is een echte familiekat, ze hecht zich snel aan haar gezin
De Havana brown is een erg aanhankelijke kat. Dat klinkt zeer positief, maar als je zelf vaak een stapje in de wereld zet, dan kan je beter geen Havana brown aan je huishouden toevoegen. Door haar enorm sociale karakter kan deze kat moeilijk alleen zijn. Wil je toch deze unieke viervoeter in huis halen? Neem er dan ineens twee, zodat ze met elkaar kunnen optrekken wanneer je zelf wat langer van huis bent. Een speelkameraadje is trouwens voor elke kat een goed idee! 
 
Maak deze kat van jongs af gewoon aan verschillende types mensen. Onderhoud haar nieuwsgierige aard door haar met verschillende prikkels te confronteren op een aangename manier. Misschien heeft ze wel zin om samen met jou de wereld te ontdekken, in een rugzak of aan een kattenleiband? Het is geen goed idee om een Havana brown – jong of oud – vaak alleen te laten. Je moet van in het begin op de juiste manier omgaan met het speelse karakter van deze prachtige viervoeter, anders zal je nieuwe katje doodongelukkig worden. Kan je een Havana brown niet de aandacht geven die ze nodig heeft? Kies dan voor een meer onafhankelijke raskat. 

 
 
Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Havana brown nodig? 

De Havana brown vraagt extra aandacht door haar enorm sociale karakter. Zorg ervoor dat er op regelmatige basis iemand thuis is om even met haar te spelen. Op vlak van verzorging heb je er daarentegen bijna geen werk mee. Door de korte vacht en het gebrek aan ondervacht, hoef je haar niet te borstelen. Alleen in de ruiperiode – de periode waarin je kat van vacht verandert – is het nuttig om twee keer per week met een vochtige microvezeldoek over je kat te gaan. Zo verwijder je de dode haren.
 
Natuurlijk moet je ook aandacht hebben voor de standaardverzorging: 
 
 • Check (en verzorg indien nodig) regelmatig de nagels, oren en tanden.
   
 • Zorg voor een goede, schone kattenbak en knusse slaapplaats.
   
 • Een evenwichtig dieet: deze kat is niet super actief, waardoor je haar best niet te veel eten geeft. De voedingsstoffen die de Havana brown naar binnenspeelt zijn wel van cruciaal belang. Genoeg dierlijke eiwitten, vitaminen en vetten zijn key
Havana brown zit in een mandje en kijkt naar links.
De Havana brown heeft geen speciale verzorging nodig, maar een knusse slaapplaats slaat deze viervoeter niet af!

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Havana brown vatbaar?

De Havana brown wordt gemiddeld tussen de 10 en 15 jaar oud. Deze katten hebben geen aanleg voor ernstige, erfelijke ziektes. Je houdt wel best een oogje in het zeil voor tandvleesontstekingen (gingivitis). Door hun verwantschap met de siamees zijn ze daar extra gevoelig voor. Daarom check je het gebit van je Havana brown best op regelmatige basis. Een tandvleesontsteking kan je ook opmerken wanneer het gedrag van je kat verandert: minder eten, langzamer eten, minder intensieve vachtverzorging … 
 
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Havana brown?

Ben je helemaal verliefd op deze kastanjebruine kat? Hou je dan klaar voor een ware zoektocht, want in Europa is het ras erg zeldzaam. Ga sowieso op zoek naar een fokker die het ras door en door kent – een fokker die nog heel veel andere rassen kweekt, is geen goede keuze. 
 
Controleer steeds de volgende zaken
 
 • Zijn de kittens omringd geweest door genoeg gezelschap
   
 • Is de plaats waar de kittens werden gehouden huiselijk, veilig en hygiënisch
   
 • Zijn de ogen helder en de oren proper? 
   
 • Is de kat gechipt, ingeënt, ontvlooid, ontwormd en gecastreerd
 
Of ga eens kijken bij het asiel. Misschien zit daar de Havana brown (of een andere toffe speelkameraad) van je dromen op jouw te wachten!  


 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen