De vizsla is een vriendelijke, intelligente en gehoorzame hond. Ook staat hij bekend om zijn elegante uiterlijk. In het verleden werd hij vooral gefokt als jachthond, maar ondertussen vindt de vizsla ook zijn weg als trouwe gezinshond. Het mag dan wel een hond met groot aanpassingsvermogen zijn, hou in het achterhoofd dat je een geboren jager in huis haalt. Met twee keer per dag een ommetje in de buurt geef je hem onmogelijk wat hij nodig heeft. 

 
Oorsprong – waar komt de vizsla vandaan?

De vizsla is een jachthond afkomstig uit Hongarije. Daar was hij al te vinden in de Middeleeuwen. Op de Hongaarse laagvlaktes vond hij voldoende wild om zich te voeden. Door de schaarste aan voeding tijdens de twee wereldoorlogen stierf het ras bijna uit. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd hij echter naar Oostenrijk gebracht, waardoor het ras kon blijven bestaan.



Uiterlijk – hoe herken je een vizsla? 

De vizsla komt voor met twee verschillende soorten vacht: kortharig en draadharig of ruwharig. De draadharige vizsla heeft een vacht van twee tot drie centimeter, met daaronder een ondervacht. De kortharige vizsla heeft deze ondervacht niet, waardoor hij slechter beschermd is tegen koude weersomstandigheden. De vacht van de vizsla kan allerlei verschillende tinten goud- of roestkleurig zijn.
 

De vizsla is een middelgrote hond met een erg atletische bouw. Deze atletische bouw verklaart het onuitputtelijke uithoudingsvermogen van de vizsla.

 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de vizsla?

De reuen zijn tussen 56 en 61 centimeter groot, terwijl de teven over het algemeen iets kleiner blijven: 53 tot 58 centimeter. Deze gemiddelde lengte gaat gepaard met een gewicht tussen 24 en 27 kilogram voor reuen terwijl teven meestal tussen 19 en 24 kilogram wegen.
Kortharige vizsla
Kortharige vizsla
Draadharige vizsla
Draadharige vizsla

Karakter en opvoeding – de vizsla is een onuitputtelijke hond

Ondanks zijn geschiedenis als jachthond doet de vizsla het ook prima als gezinshond. Daarbij is het wel belangrijk dat je je vizsla dagelijks voldoende beweging geeft, want het is een erg actief hondenras. Reken minstens op twee lange wandelingen per dag, aangevuld met mentale stimulatie zoals hersenwerk, speurspelletjes of het aanleren van trucjes

Naast zijn onuitputtelijke energie, staat de viszla ook bekend om zijn vriendelijkheid, intelligentie en gehoorzaamheid. Door die combinatie is de vizsla een hondenras dat redelijk makkelijk is om op te voeden, op voorwaarde dat dat op een zachte doch consequente manier met duidelijke grenzen gaat. 

Door zijn vriendelijkheid is de vizsla een geschikte hond voor gezinnen met kinderen. Hij komt ook goed overeen met andere huisdieren. De vizsla is daarnaast ook erg sociaal, dus hij zal graag bij zijn baasjes vertoeven. Een nadeel daaraan is dat ze door hun aanhankelijkheid niet graag alleen thuis blijven. Mits een goede training kan je de vizsla wel leren om zich kalm te gedragen terwijl je uit werken bent. 

 
 
Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een vizsla nodig? 

Omdat het een erg actieve hond is, heeft de vizsla dagelijks voldoende beweging nodig. Voor de vizsla is het niet genoeg om een paar keer per dag kort buiten te gaan. Hij heeft echt behoefte aan lange wandelingen van minstens een uur, liefst meer dan één keer per dag. Je kan ook gaan joggen of fietsen met je vizsla, of een andere actieve hondensport uitkiezen. Start daar wel pas mee wanneer je hond volgroeid is. Wil je het talent van je vizsla echt tot zijn recht laten komen, schrijf je dan in voor een (positieve) jachtcursus. 

De draadharige vizsla heeft meer vachtverzorging nodig dan de kortharige vizsla. Die laatste heeft al voldoende aan één borstelbeurt per week om de losse haartjes te verwijderen. Hiervoor gebruik je best een rubberen borstel of handschoen. De draadharige vizsla moet dan weer één à twee keer per jaar naar de trimmer om geplukt te worden. Sommige draadharige vizsla’s moeten zelfs één keer per maand de trimmer bezoeken. Kijk dus zeker naar de noden van jouw hond! 
 
Zoals bij alle honden moet je ook bij de vizsla belang hechten aan het gebit en het tandvlees. Die moet je regelmatig controleren. Je kan er ook voor kiezen om de tanden van je hond dagelijks te poetsen
Vizsla rent door bloemenveld
De vizsla heeft een onuitputtelijk uithoudingsvermogen

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de vizsla vatbaar?

De vizsla is vatbaar voor enkele typische aandoeningen die vaak al op erg jonge leeftijd voorkomen zoals:
 
  • Oogaandoeningen zoals glaucoom, waarbij de oogboldruk verhoogd is, entropion, waarbij de oogleden omgekruld zijn.
     
  • Heupdysplasie en elleboogdysplasie.
     
  • Ook komen enkele bloedziekten vaker dan gemiddeld voor bij de vizsla, zoals hemofilie en een bepaalde vorm van anemie. 

Ondanks deze aandoeningen is de levensverwachting van een vizsla tussen 12 en 15 jaar.

 
 
Waarop moet je letten bij het kiezen van een vizsla?

Voordat je overgaat tot de aankoop van een vizsla is het belangrijk om na te denken of jij hem voldoende beweging kan geven. Een grote tuin is niet voldoende: een jachthond zoals een vizsla heeft nood aan zowel fysieke als mentale uitdagingen. Indien je hem dat onvoldoende kan geven, krijg je mogelijk te maken gedragsproblemen ten gevolge van verveling. Kijk dus eerst eens naar je eigen levensstijl en denk na of die past bij de behoeften van de hond.

Als jij zeker weet dat de vizsla een geschikte hond voor jou is, kan je met behulp van deze checklist op zoek gaan naar een goede fokker:
 
  • Aangezien de aandoeningen waar de vizsla vatbaar voor is vaak erfelijk zijn, is het belangrijk om de medische testen van de ouderdieren in te kijken. Daarnaast kan je ook informatie vragen over de grootouders van je toekomstige pup. Een goede fokker kan veel over zijn stamlijnen vertellen en weet op welke manier de voorouders van je pup overleden zijn.
     
  • Kijk ook zeker naar de gezondheid van de pups en de ouderdieren. Is hun ren schoon? Hebben ze vers water en voedsel? Zien de oogjes er glanzend en levendig uit? Wonen de pups in huis en komen ze in aanraking met het dagelijkse gezinsleven? Onderneemt de fokker uitjes met zijn pups om hen te socialiseren? 
     
  • Zorg ervoor dat de fokker alle benodigde documenten, zoals de officiële stamboom, heeft. Daarnaast moet je pup gechipt, geregistreerd, ontwormd en ingeënt zijn.
 
Heb je al eens overwogen om een vizsla uit het asiel te halen? Vaak komen honden daar terecht omwille van redenen waar ze zelf niks aan kunnen doen: een scheiding, overlijden, ziekte, allergie … Vaak neem je zo een welopgevoede hond in huis en je zal op z’n minst al weten hoe het karakter van je toekomstige hond is uitgedraaid. Bovendien kan je rekenen op eeuwige dankbaarheid van twee prachtige, bruine ogen. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen