De kogel is door de kerk: je gaat samenwonen met je lief! Eens jullie eruit zijn waar je gaat wonen en hoe je jullie nieuwe stulpje gaat inrichten, komt de volgende vraag: nemen jullie een huisdier? Een ‘gedeelde’ hond, kat, gerbil of goudvis kan de ultieme bezegeling van jullie relatie zijn, maar vergis je niet … Er komen ook best wat verantwoordelijkheden bij kijken. Zijn jullie klaar voor die grote stap? Wij sommen even op waar je best rekening mee houdt, zodat jullie tweetjes die nieuwe huisgenoot met open armen én kennis van zaken kunnen verwelkomen.

Ken jezelf … en elkaar

Wil je als koppel een huisdier toevoegen aan je gezin, dan is het een grote meerwaarde als jullie elkaar al wat beter kennen. Ben je halsoverkop gaan samenwonen met je nieuwe vlam? Prima hoor! Maar neem dan eerst even de tijd om aan elkaars karakter en dagelijkse gewoontes te wennen voor je aan gezinsuitbreiding gaat doen. Dit kan namelijk een invloed hebben op de keuze van het type huisdier dat in aanmerking komt als extra gezinslid. 
 
Zo is je lief misschien wat meer gesteld op orde en structuur, terwijl je zelf meer van het ‘laissez-faire’-type bent. Weet dan dat sommige huisdieren amper ruimte innemen of weinig onderhoud vergen, terwijl andere je kot behoorlijk op stelten kunnen zetten en dagelijkse poets- of stofzuigsessies vereisen. Of wie weet merk jij na een tijdje wel dat jij op je best bent in de ochtenduren, terwijl je partner een nachtraaf is, die pas in actie schiet wanneer de zon ondergaat? Ook dieren hebben een zeker bioritme, dat je best afstemt op je eigen waak- en slaappatroon, zodat jullie optimaal van elkaars aanwezigheid kunnen genieten.
Kat naast omgestoten bloempot en stofzuiger
Hou er rekening mee dat je met een huisdier in je leefruimte wat vaker de stofzuiger zal moeten bovenhalen

Teamwork is key

Samen voor een dier zorgen kan jullie band als koppel zeker en vast versterken. De vergelijking met de zorg voor een kind is voor sommigen misschien wat te vergezocht … Maar het feit dat jullie samen verantwoordelijk zijn voor het welzijn – en het overleven – van een ander levend wezen, maakt wel dat jullie dichter naar elkaar toe kunnen groeien en echt als een team naar voren kunnen treden. Op voorwaarde dat jullie goede afspraken maken en die ook nakomen, uiteraard! Maak je nog ruzie over wiens beurt het is om de afwas te doen of de vuilniszakken buiten te zetten, dan kunnen de extra taakjes die bij het houden van een huisdier horen misschien wat te veel druk op de ketel zetten.
Samen voor een huisdier zorgen kan je relatie versterken, op voorwaarde dat je vooraf goede afspraken met elkaar maakt
Het is dus absoluut geen slecht idee om vooraf even aan de keukentafel te gaan zitten om te bespreken hoe jullie dit gaan aanpakken. Wie neemt welke taken op zich? Neem jij de ochtendwandeling van de hond op jou en ontfermt je lief zich over de avondshift? Wie verschoont de kattenbak, wie maakt het konijnenhok proper, wie vult de hondenpoepzakjes aan? De zorg voor een huisdier leert je als koppel waardevolle skills zoals samenwerken, goed communiceren en compromissen sluiten zonder ruzie. Uit onderzoek blijkt zelfs dat koppels met een huisdier beter bestand zijn tegen stress. Mooi meegenomen, toch?
 
 

Wees je bewust van de uitdagingen

Als je ons alle voordelen van het nemen van een huisdier laat opsommen, dan zit je hier morgen nog naar beneden te scrollen. De eerlijkheid gebiedt ons echter om het ook even over de keerzijde van de medaille te hebben, want die is er natuurlijk ook … Al willen we dat in al ons enthousiasme weleens vergeten. Oeps! Toch kunnen we niet genoeg benadrukken dat een huisdier je leven echt zal veranderen en dus onvermijdelijk ook een impact op je relatie zal hebben.
 
 

1. Huisdieren zijn er altijd

Hou je van weekendjes weg of lange reizen naar het buitenland? Weet dan dat je een keuze zal moeten maken: ofwel neem je je huisdier mee op vakantie, ofwel ga je op zoek naar een oppas. Dit vergt enige voorbereiding, dus hou er rekening mee dat een spontaan verrassingstripje er niet meer in zal zitten voor jullie. En ook even een dutje in de zetel doen, je terugtrekken in het kleinste kamertje of een uur ongestoord in bad liggen, is verleden tijd eens je een enthousiaste hond of een nieuwsgierige kat in huis neemt. Ben je bereid om die opoffering te doen? Ga er dan voor! Hou je te veel van je vrijheid en je me-time, dan denk je beter nog wat langer na over je beslissing. Een dier nemen mag geen bevlieging zijn, want je hebt ’m voor het leven, remember?
 
 

2. Huisdieren hebben óók aandacht nodig

Ben je als kersvers koppel nog helemaal stapelzot verliefd op elkaar en kan je geen seconde zonder jouw hartendief binnen een straal van 50 centimeter? Vergeet dan niet dat er ook nog ergens een huisdier rondloopt, -zit of -zwemt dat een flinke portie aandacht kan gebruiken. Zo wil een kat bijvoorbeeld af en toe met je spelen en moet een hond op regelmatige tijdstippen gaan wandelen, zodat hij z’n plasje, kakje én energie kwijt kan – ook bij regen, storm, sneeuw of hittegolf. Met een jonge puppy zal je bovendien naar de hondenschool moeten om hem goede manieren te leren. Zorg dus dat je je steeds bewust bent van de behoeften van je huisdier en het feit dat je er een deel van je vrije tijd voor zal moeten opgeven. Heb je een actief sociaal leven of een drukke, veeleisende job? Ook dan zal je bereid moeten zijn om (de juiste) keuzes te maken.
Koppel met hond in bed
Helemaal stapelzot van elkaar? Vergeet je huisdier geen aandacht te geven!

3. Huisdieren doen niet altijd wat je vraagt

Terwijl je een kind vanaf een bepaalde leeftijd wel kan uitleggen wat het wel en niet mag doen, ligt dat bij een huisdier toch een tikkeltje moeilijker. Hoe vertel je die uitgelaten puppy of die hyperkinetische kitten dat jullie huis geen binnenspeeltuin is? De opvoeding van een jong dier gaat gepaard met heel wat hindernissen, dus bereid je erop voor dat je veel geduld aan de dag zal moeten leggen. Wanneer je lieve pup voor de derde keer in een maand tijd de nieuwe sneakers van je lief vernielt of wanneer je kat tijdens een klimpartij je gordijnen aan repen scheurt, kan dat best wat druk op de relatie zetten. Ook hier zijn goede afspraken met je partner van cruciaal belang, zodat je steeds correct en consequent kan handelen.
 
 

4. Huisdieren worden weleens ziek

Net als mensen zijn huisdieren niet immuun voor ziektes, pijntjes en ongelukjes. En net als voor je partner moet je er altijd zijn voor je diertjes, in sickness and in health. Ja, ook als dat betekent dat je op onmogelijke tijdstippen naar de spoeddienst van de dierenarts moet rijden of dag en nacht moet waken naast je zieke huisdier om hem te helpen met eten en drinken. Heeft je hond diarree of heeft je kat overgegeven op je parket? Even zuchten mag altijd, maar je moet wel aan de slag, of je nu een slechte dag hebt of niet. Zijn jij en je lief bereid om ook tijdens de mindere momenten onvoorwaardelijke liefde en zorg aan je huisdier te schenken, zelfs al dat even niet zo goed uitkomt? Dan weet je dat je dit als koppel wel zal aankunnen!
Het leven met een huisdier gaat niet altijd over rozen. Ben je bereid om ook voor je extra huisgenootje te zorgen wanneer hij ziek wordt?

5. Huisdieren kosten geld

Je huisdier zal dus onvermijdelijk af en toe een bezoekje aan de dierenarts moeten brengen, en dat kost natuurlijk geld. Soms gaat het om kleine bedragen, zoals voor een vaccinatie of een ontworming, maar de kosten van complexe operaties, chemotherapie of andere behandelingen kunnen al snel hoog oplopen.
 
Behalve voor medische ingrepen zal je maandelijks ook een zeker budget voor de voeding en verzorging van je huisdier moeten voorzien. Voor het ene dier lopen die kosten al wat hoger op dan het andere: zo zal een hond wat meer eten dan een kip, maar je kan ook behoorlijk wat euro’s neertellen voor de verzorging van de vacht van je raskat of de aanschaf van een aquarium voor je zoutwatervissen. Bekijk vooraf dus zeker met je lief of je dit budget wel beschikbaar hebt en of je het geld eraan wil geven.
 
 

Schrikken al deze hindernissen jullie niet af?

Ben je ervan overtuigd dat je relatie bestand is tegen al deze uitdagingen? Dan zijn jullie klaar voor een gedeeld huisdier! Je zal er geen spijt van hebben, want behalve alle nuttige skills die je kan leren door samen voor een levend wezen te zorgen, maakt een dier in je leven je ook gewoon heel erg gelukkig!
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen