Tenzij je een rasecht prijsbeest in huis wil halen, is een kip een van de goedkoopste huisdieren die je kan vinden – wat betreft de aankoopprijs, althans. Heel wat mensen durven het totale prijskaartje van een toom kippen weleens uit het oog te verliezen … Denk maar aan de kosten voor de huisvesting, de voeding en de dagelijkse verzorging van deze gezellige vogels. Wil je graag jouw tuin verrijken met enkele kakelende bewoners? Breng die kosten dan zeker ook in rekening bij het maken van jouw definitieve beslissing.

De prijs van een kip

Kippen zijn helemaal niet duur in aanschaf. Een typische, bruine ‘huis-, tuin- en keukenkip’ heb je al voor 5 tot 10 euro, en zelfs een meer bijzondere sierkip kan je vaak al voor minder dan 20 euro per stuk kopen. Kuikentjes zijn per definitie goedkoper dan volwassen kippen, en je kan zelfs voor amper een euro al een bevrucht eitje kopen dat je vervolgens thuis in de broedmachine kan laten uitkomen. Bij die laatste twee opties heb je wel 50% kans op een haan in je toom ... 
 
Voor een echte raszuivere kip zoals de Brahma of de kleine seramakip kan de prijs oplopen tot 50 euro of zelfs meer, maar dit zijn kippen die meestal door professionele fokkers of liefhebbers worden gehouden. Vaak trekken zij met hun dieren naar pluimveetentoonstellingen waar ze streng beoordeeld worden op hun raskenmerken.

Wist je trouwens dat je een kip ook kan adopteren, zoals een hond of een kat? Vaak betaal je dan enkel een kleine bijdrage die de kosten van de tijdelijke opvang dekt.
Bruine kip pikt in gras
Een gewone kip kost vaak niet meer dan 10 euro, voor een speciale raskip tel je wat meer geld neer

Eenmalige kosten

Het kippenhok

Natuurlijk hebben je kippen een verblijf nodig waar ze kunnen slapen of zich eventjes terugtrekken bij slecht weer. Vóór je kippen arriveren, is het belangrijk dat het nieuwe kippenhok helemaal klaar staat voor je nieuwe tuinbewoners. Dit is dus een grote uitgave die je op voorhand al meteen moet doen, maar als je een hok van goede kwaliteit aanschaft, ben je er wel jarenlang goed mee. Kies dus liever niet voor de goedkoopste optie, want op de lange termijn kom je dan duurder uit omdat je het hok sneller zal moeten vervangen.
 
Kippenhokken bestaan in allerlei vormen en maten, met een bijbehorend prijskaartje uiteraard. De prijzen voor een kant-en-klaar, degelijk kippenhok variëren, maar gemiddeld betaal je tussen 250 en 600 euro. Je kan voor een heel eenvoudig ontwerp kiezen, maar evengoed mag je al je creativiteit uit de kast halen om er een super-de-luxe kippenkasteeltje van te maken! Zorg gewoon dat het een comfortabele verblijfplaats is, waar je kippen zich thuis kunnen voelen. En dat begint bij het kiezen van het juiste formaat. Om dit te bepalen, moet je rekening houden met het aantal kippen dat erin zal wonen. Als je weet dat een hok van 1 m2 vier kippen kan huisvesten, dan kan je zelf wel berekenen hoeveel ruimte jouw toom nodig heeft.
Kippenhokken bestaan in alle mogelijke vormen en maten, met gemiddelde prijzen van 250 tot 600 euro
Ben je zelf een beetje een handige harry? Dan kan je natuurlijk ook zelf aan de slag met recuperatiemateriaal om de kosten te drukken. Kijk dan wel goed na of het hout van goede kwaliteit is – dus niet vermolmd of versplinterd – en gebruik kwalitatieve spijkers en schroeven die bestand zijn tegen de weerselementen. Ook de dakbedekking moet de nodige bescherming bieden en dus geen lekken vertonen. Misschien kan je op een tweedehandswebsite of in de kringloopwinkel ook wel een kippenhok in goede staat op de kop tikken?
 
 

De buitenren

Een kippenhok is één ding, maar overdag willen je kippen natuurlijk lekker kunnen rondscharrelen in de buitenlucht. Per kip zou je minstens 5 m2 buitenren moeten voorzien. Om te vermijden dat jouw nieuwe huisdieren na één week al stuk voor stuk weggekaapt worden door een vos of ander roofdier, zal je een goede omheining met een degelijke afrastering voor je ren moeten maken. 
 
Je kan kiezen voor een kippenhok met een aanbouwren, die je kant-en-klaar in een tuincentrum of doe-het-zelfzaak kan kopen, of je kan zelf de handen uit de mouwen steken. Reken voor alle materiaal – palen, draad, kippengaas, scharnieren en een slot voor het poortje – op minstens 100 euro, afhankelijk van de grootte van je ren. Rondom de ren plaats je best een strook tegels om vossen af te schrikken, maar die hoeven niet veel te kosten. Vraag maar eens rond bij vrienden of kennissen die hun tuin opnieuw laten aanleggen, er komt vast wel wat nuttig materiaal bovendrijven!
Kippenhok met buitenren
Wil je voorkomen dat een roofdier aan de haal gaat met je kippen, dan zorg je maar betere voor een stevige omheining aan je ren
Voorzie in je buitenren ook een stofbad, gevuld met fijn zand en extra fijn lavameel. Zo’n badje heeft je kippen dagelijks nodig om zich te ontdoen van vervelende beestjes, zoals luizen, teken, vlooien en mijten. Voor een zak lavameel van 10 kilo betaal je zo’n 20 euro.
 
 

Voerbak en drinkemmer

Ook hier kan je weer alle kanten uit, van een oude kookpot tot een exclusief designmodel uit een hippe webshop. Het belangrijkste is dat je de voer- en drinkbakjes van je kippen regelmatig schoonmaakt, voor de rest maakt het hen weinig uit hoe hun ‘servies’ eruit ziet. Geef er dus zeker niet onnodig veel geld aan uit!
Drie gekleurde kippen eten uit een voerbakje
Kippen zijn niet zo kieskeurig als het aankomt op hun voerbakje, als er maar eten in zit!
Wil je jouw kippen regelmatig groenvoer en keukenrestjes geven? Dan schaf je best ook een groente- of hooiruif aan: een soort metalen ‘kooi’ waar je het groenvoer in kan leggen, zodat de kippen het niet vertrappelen en vies maken. Je vindt al modellen van minder dan tien euro, maar als je wat meer wil besteden, kan je er ook eentje met een afdak aanschaffen.
 
Wat ook een heel handig item is, is een afsluitbare, waterdichte opslagton voor je kippenvoer. Zo hoef je niet dagelijks over en weer te lopen tussen je huis en het kippenhok om je beestjes te voeren. Afhankelijk van het formaat betaal je hier zo’n 20 tot 40 euro voor.
 
 

Terugkerende kosten

Bodembedekking

Op de bodem van het kippenhok moet steeds een schoon laagje strooisel liggen, waar de kippen in kunnen scharrelen. Je vervangt deze bodembedekking best eens per week, zodat ze niet in hun eigen vuiligheid moeten zitten. Tegenwoordig heb je de keuze uit heel wat verschillende materialen, gaande van zaagsel, houtvezel, hennep tot vlas, elk met hun eigen prijskaartje uiteraard. Per maand tel je ongeveer 10 euro aan bodemstrooisel neer. Voorzie ook regelmatig een stro- of hooibaal van zo’n 3 euro per stuk voor de legnesten van je kippen.
Kip eet uit handen in stal
Vers strooisel op de bodem van het kippenhok is onontbeerlijk

Kippenvoer en grit

Voor een zak kippenvoer, aangepast aan de leeftijd en het ras van je kippen, betaal je tussen de 10 en 20 euro, en daar kom je met vier kippen ongeveer een maand mee toe. Liefst schaf je ook nog wat lekkere eiwitrijke kippensnacks aan, zoals een speciale zaden- en pittenmengeling, om je kippetjes wat te verwennen. Hier betaal je rond de 2,50 euro per kilo voor in een tuincenter of speciaalzaak. Ook wanneer je kippen door de rui gaan, geef je ze best wat extra eiwitten te eten. En waarom ga je niet eens zelf aan het zaaien met zaad voor kiemgroenten? Met een zakje voor een paar euro’s kom je een hele tijd toe!
 
Vergeet ook geen kippengrit te voorzien! Dat hebben je kippen nodig om de graantjes goed te kunnen vermalen én voor de aanmaak van eierschalen. Met behulp van een lege plastic fles, een plastic bakje en een houten plankje maak je voor géén geld een DIY-gritautomaat. Het grit zelf is best goedkoop, dat vind je al voor 1,20 tot 1,60 euro per kilo.
 
 

Verzorging en gezondheid

Kippen zijn levende wezens en die worden jammer genoeg af en toe wel eens ziek. Een bezoekje aan de dierenarts kan al snel een dure aangelegenheid worden als je je kippen niet van de nodige dagelijkse verzorging voorziet. Gelukkig kan je een aantal preventieve maatregelen treffen om te voorkomen dat je kippen ernstig ziek worden. 
 
  • Zo kan je je kippen best één of twee keer per jaar ontwormen met een middeltje dat je bij de dierenarts koopt voor zo’n 20 euro.
     
  • Ook laat je je kippen best vaccineren tegen pokken en pseudo-vogelpest. Zo’n vaccin is op zich helemaal niet duur – 20 tot 50 cent per kip – maar vergeet niet dat je dierenarts ook kosten aanrekent om tot bij jou thuis te komen voor de inentingen.
 
Zit je met een bloedluizenplaag in je kippenhok? Dan zal je aan de slag moeten met allerhande bestrijdingsmiddelen, van insecticidepoeder (10 à 20 euro per verpakking) tot een plantaardige spray (15 à 20 euro). Nog effectiever is het inzetten van natuurlijke bestrijders, zoals speciale roofmijten (40 euro voor een hok van 12 m2).
Kip bij dierenarts
Hoe beter je de dagelijkse verzorging van je kippen opvolgt, hoe minder geld je zal uitgeven aan de dierenarts

Klaar voor je eigen toom kippen?

Zo, nu heb je een realistisch idee van welke kosten er allemaal komen kijken bij het houden van kippen. De infrastructuur kan best een grote hap uit je budget nemen, dus hou hier zeker rekening mee wanneer je overweegt om kippeneigenaar te worden. Maar wanneer je het vergelijkt met een hond of kat, vallen de maandelijks terugkerende kosten dan weer best mee. Hoe dan ook kan het nooit kwaad om wat financiële reserve in te bouwen voor onverwachte kosten zoals bezoekjes aan de dierenarts. 
 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen