Sommige mensen vallen als een baksteen voor de elegantie en spraakzaamheid van oosterse katten, anderen vinden hen net iets té aanwezig in huis. Toch hebben deze rassen flink wat troeven op hun lijst: hun vacht is kort, hun uiterlijk prachtig en hun karakter excentriek. In dit artikel zetten we acht van deze natural beauty’s op een rij!


 

1. Abessijn

Het elegante uiterlijk van de abessijn wordt gekarakteriseerd door haar lange poten en dunne staart, in combinatie met haar sierlijke, slanke nek. Haar ogen kunnen grijs, groen of lichtbruin zijn en voor de vacht zijn er verschillende kleuren toegestaan – al hebben die wel telkens het getickt tabby-patroon: wildkleur, fawn, sorrel of blauw. 

Het karakter van de abessijn is in eerste instantie aanhankelijk: een abessijn zal je doorheen de hele dag overal volgen waar je komt om je gezelschap te houden. Ondanks haar sociale karakter is de abessijn geen knuffelbeest. Verwacht dus geen lange aaisessies in de zetel, want daar is deze kat geen fan van. 

Wat je dan wel met je abessijn kan doen? Spelletjes spelen! De abessijn houdt ervan om actie te ondernemen met hengelspellen, trucjes en denkspelletjes. Ook heeft deze kat veel variatie nodig, anders zal ze zich al snel vervelen. 
 
Abessijn
Abessijn

2. Burmees

Ook de burmees heeft een slank en sierlijk uiterlijk. Een ander typisch kenmerk is de wigvormige kop met enorme oren en ogen, die amandelvormig zijn en verschillende kleuren kunnen hebben. Bij dit kattenras worden tal van vachtkleuren erkend: crème, chocolade-tortie, blauw-tortie, seal-tortie, lila-tortie, chocolade, blauw, lila, seal en rood. 

Ook deze kat is aanhankelijk, al is het wel op een iets andere manier dan de abessijn. Deze kat houdt er namelijk wél van om vertroeteld te worden en zelfs voor een gezellige babbel staat ze altijd klaar. Jazeker, de burmees houdt ervan om haar melodieuze stem te laten horen! 

Deze kat heeft zowel fysieke als mentale uitdaging nodig. Helaas is die nood zo groot, dat jij ’m als mens nooit volledig kan opvullen met speeltjes en trucjes aanleren. Daarom is de burmees een echte buitenkat. Ze zal pas helemaal kunnen openbloeien als ze kan rondrennen en klimmen in een afgesloten tuin of in een avontuurlijk kattenren. Laat je burmees dus op ontdekkingstocht gaan om haar gelukkig te houden. Ook deze kat houdt er niet van om tijd alleen door te brengen, dus haal zeker nog een maatje in huis. 
 
Burmees
Burmees

3. Egyptische mau 

De Egyptische mau lijkt op het eerste gezicht misschien vooral sierlijk en elegant, maar eigenlijk heeft zij ook enorm veel spieren, wat maakt dat deze kat bliksemsnel is. Ze kan tot wel 50 kilometer per uur halen! Je kan haar herkennen aan de typische wigvormige kop met grote, groene ogen. Het vachtpatroon is altijd gevlekt en kan zowel zilver, brons als smoke zijn. 

Dit is een erg actief kattenras dat nood heeft aan een actief leven vol avonturen om volledig tot haar recht te komen. Klimmen, rennen, jagen … Het zijn allemaal bezigheden waar de Egyptische mau dol op is. Zorg dus zeker ook voor een krabpaal of een kattenmuur in huis, zodat ze zich ook binnen kan amuseren.

Ook het sociale aspect zit in het karakter van dit ras. De Egyptische mau is erg sociaal en aanhankelijk en houdt ervan om geknuffeld te worden. Al is het belangrijk om het dier in haar recht te houden en haar zelf te laten kiezen of ze bij jou in de zetel komt liggen of toch liever niet. Ook deze kat heeft nood aan een kattenvriendje om gelukkig te zijn.
 
Egyptische mau
Egyptische mau 

4. Havana brown 

De Havana brown heeft een volledig kastanjebruine  of lilac vacht. Dit dier is erg sociaal en bovenal nieuwsgierig. Ze zal dus altijd een plekje innemen op de achtergrond om te kijken wat er allemaal gaande is. Soms treedt ze ook meer op de voorgrond, dat gebeurt dan voornamelijk als ze haar zachte stem laat horen. Bijvoorbeeld wanneer de Havana brown vindt dat ze niet genoeg aandacht krijgt van haar baasje. 

Ook dit dier is speels en actief, maar wel wat minder dan de andere katten in het lijstje. Dat maakt dat je de Havana brown wel kan houden in een appartement, mits je de beschikbare ruimtes aan een grondige catification onderwerpt. 
 
Havana brown
Havana brown

5. Oosters korthaar 

De Oosters korthaar kan in enorm veel verschillende kleuren en patronen voorkomen. Letterlijk te veel om op te noemen: het zijn er zo ongeveer driehonderd!

Deze kat staat bekend om haar indrukwekkende intelligentie. Bovendien is ze in staat om haar stem te gebruiken om emoties uit te drukken. Dat maakt dat gesprekken met je Oosterse korthaar vaak wat meer diepgang krijgen dan die met de andere katten in dit lijstje. 

Bovendien is deze kat erg speels en houdt ze ervan om spelletjes te spelen. Zorg dus zeker voor een krabpaal of kattenmuur, anders zal ze al snel tegen je meubels of in je gordijnen klimmen! Ze is ook erg nieuwsgierig en extravert – dat zal je meteen merken als er mensen op bezoek komen. De Oosters korthaar houdt er dan van om in het midden van de belangstelling te staan en alle aandacht van de gasten op te eisen. 
 
Oosters korthaar
Oosters korthaar

6. Siamees

De Siamees heeft een lange snuit en enorme oren. Ook haar blauwe ogen zijn één van haar typische uiterlijke kenmerken. De vacht heeft een lichte kleur, terwijl de oren, het masker, de poten en de staart wat donkerder zijn. Zo zijn er verschillende ‘point-kleuren’ toegestaan: seal point, blue point, chocolate point, lilac point, red point, cream point, tabby point, tortie point en foreign white. 

Ook de Siamees is een erg sociaal ras, dat graag de aandacht opeist door van zich te laten horen. Zo zal je urenlang kunnen praten met je kat door heen en weer te miauwen. Deze kat laat je zelden alleen en zal je overal achtervolgen om te kijken wat je allemaal aan het doen bent. Zo heb je zelfs op het toilet geen seconde meer voor jezelf!

Deze kat is trouwens bijzonder beweeglijk en heeft dus absoluut nood aan actie. Heb je geen tijd om dagelijks spelletjes of kattenpuzzels te spelen met je kat? Dan zal je behang het moeten bekopen … Probeer ook eens jaagspelletjes, want daar houden veel Siamezen ook van.
 
Siamees
Siamees

7. Singapura 

De Singapura staat dan weer vooral bekend om haar tabby vachtpatroon, die typisch voorkomt in de kleur ‘bruinzwart agouti’. Daarnaast heeft het dier een M-vormige markering op haar kop. Door de zwarte lijntjes rond haar ogen lijkt het wel alsof ze mascara draagt! 

Vooral haar sociale karakter is kenmerkend voor de Singapura. Ze is enorm lief en aanhankelijk, zowel naar mensen als andere dieren toe. Ze houdt ervan om omringd te worden door haar gezinsleden en aarzelt niet om hen overal op de voet te volgen. 

Daarnaast is deze kat erg speels, nieuwsgierig en intelligent, waardoor ze ook nood heeft aan voldoende uitdaging. Denk dus bijvoorbeeld zeker al aan een klimpaal - of twee, of drie! Vergis je niet: dit dier leert al je routines van buiten, dus als jij eens vergeet een snoepje te geven, zal zij je daar wel aan doen denken. 
 
Singapura
Singapura

8. Tonkanees 

De tonkanees heeft ogen met de vorm van een perzikpit, die groen, groenblauw of smaragd van kleur kunnen zijn. Bij dit kattenras zijn er een heleboel vachtkleuren toegestaan, waaronder lilac, chocolate, blauw, cinnamon, fawn, rood, crème, abrikoos, bruin en karamel. Net als de Siamees heeft ook deze kat een donkerdere kleur aan de ‘points’: oren, snuit, poten en staart. 

Je kan het misschien al raden, maar ook deze kat is enorm sociaal. Ze achtervolgt haar eigenaars de hele dag en houdt ervan om nieuwe mensen te leren kennen. Al miauwend laat ze duidelijk weten dat ze aandacht wil krijgen. Daarnaast kan deze kat goed omgaan met kinderen, waardoor ze ook geschikt is voor gezinnen. 

Deze katten houden van spelen, maar hebben geen overdosis energie die ze zullen uitwerken op je meubilair of gordijnen. Wil je dat je tonkanees echt gelukkig is? Dan haal je best een tweede kat in huis. Met een kattenmaatje zal ze dubbel zoveel plezier kunnen maken! 
 
Tonkanees
Tonkanees

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen