Een jachthond in hart en nieren: dat is de épagneul breton. Dit middelgrote hondenras uit Frankrijk is makkelijk te herkennen aan de staart die van nature meestal erg kort is. Vergeet niet dat een jachthond zoals deze bijzonder energiek is en dus ook veel beweging nodig heeft. Geef je hem dit niet, dan wordt hij al snel druk en ongelukkig. Voorzie je hem daarentegen van alle aandacht en liefde die hij nodig heeft, dan zal je veel plezier aan deze hond beleven. Vraag jezelf dus op voorhand af of jouw levensstijl wel matcht met die van de épagneul breton.

Oorsprong – waar komt de Bretonse spaniel vandaan?

Zijn Franse naam gaf het misschien al een beetje weg: de épagneul breton is effectief afkomstig uit Frankrijk. Hoe het ras precies ontstond, is tot op heden niet helemaal duidelijk, maar men vermoedt dat het om een kruising tussen een Bretonse ‘kippenhond’ en een Engelse setter ging. In het jaar 1907 werd de ‘Club de l’Épagneul Breton à queue courte naturelle’ opgericht. Letterlijke vertaling: de club voor de Bretonse spaniel met van nature een korte staart. Épagneuls bretons waren (en zijn) uitstekende jachtpartners met een voortreffelijke neus. 
 
portret épagneul breton
Épagneuls bretons hebben een halflange vacht met steile of golvende haren
bruin met witte Bretonse spaniel
Bretonse spaniel met een kastanjebruine en witte vacht

Uiterlijk – hoe herken je een épagneul breton?

Épagneuls bretons zijn middelgrote, gedrongen honden met een gespierde doch elegante lichaamsbouw. Ze hebben een afgerond hoofd met twee heldere, donkere ogen. Hun oren staan hoog op het hoofd en zijn bedekt met golvend haar. De vacht van een épagneul breton bestaat uit halflange haren en komt in verschillende kleurencombinaties voor: wit en zwart, wit en oranje, wit en kastanjebruin of driekleur - telkens al of niet gestroomd. Opvallend: de honden hebben een extreem korte en soms zelfs geen staart. Vroeger werden épagneuls die toch geboren werden met een lange staart meteen gecoupeerd, maar tegenwoordig is dat gelukkig verboden.
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de épagneul breton?

De épagneul breton heeft een schofthoogte van ongeveer 46 tot 52 centimeter. Zijn gemiddelde gewicht schommelt tussen 14 en 18 kilogram. 
 

Karakter en opvoeding – de épagneul breton is een bommetje energie

Haal je een épagneul breton in huis, dan heb je maar beter een actieve levensstijl! De dieren zitten boordevol energie en zijn het liefst de hele dag bezig. Dit levendige, pittige karakter is allicht het gevolg van hun aangeboren jachtinstinct, maar impliceert wel dat een correcte, consequente (maar allerminst harde) opvoeding absoluut noodzakelijk is. Zoals jullie vast wel weten, begint die goede opvoeding bij een goede socialisatie. Besteed van jongs af aan veel tijd aan je pup, breng hem in contact met verschillende mensen (en dieren) en laat hem kennismaken met uiteenlopende situaties. Doe je dit niet, dan zal de épagneul breton zijn teveel aan energie al snel op de verkeerde dingen richten. De hond heeft nog steeds een groot jachtinstinct dat je in goede banen moet leiden. Anders zal hij in een mum van tijd ongevraagd achter voorbijlopende katten en konijnen aanstormen. Voorzie hem daarom van voldoende beweging door minstens één keer per dag een stevige wandeling te maken. Wandelen alleen volstaat echter niet: de honden moeten zowel mentaal als fysiek uitgedaagd worden. Verzin nieuwe spelletjes, laat ze een snuffelparcours afleggen of leer ze leuke trucjes aan. De mogelijkheden zijn eindeloos! Wist je trouwens dat de épagneul breton dol is op water? Met een uitstapje naar het strand kan je hem vast en zeker een groot plezier doen! 
 
Los daarvan is de épagneul breton een erg vriendelijke en leuke gezinshond. Dankzij zijn nooit aflatend enthousiasme zal je bij thuiskomst gegarandeerd overstelpt worden met een hartelijke begroeting vol kusjes en knuffels. Bovendien is hij, mits een goede training en genoeg beweging, geschikt voor families met kinderen. Voorzie steeds begeleiding en leer beide op een correcte manier met elkaar omgaan. Heb je al een andere hond of een ander huisdier? Ook dat is normaal gezien geen enkel probleem, als de hond daar van jongs af aan went.  
jagende épagneul breton
De Bretonse spaniel is een jachthond in hart en nieren
Bretonse spaniel aan zee
Hij is overigens dol op water en het strand

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een épagneul breton nodig? 

De vacht van de épagneul breton is over het algemeen erg onderhoudsvriendelijk. Iedere week even met de borstel erdoor en klaar is Kees! Check vooral altijd even de zone achter zijn oren, want hier durft al eens klitvorming te ontstaan. Verder knip je zijn nagels bij wanneer ze te lang zijn, kijk je zijn oren en ogen regelmatig na en maak je deze indien nodig ook schoon.
 
Ben je niets vergeten? Ja hoor, ook de tanden van jouw épagneul breton kunnen een poetsbeurt gebruiken. Begin van jongs af aan met tandenpoetsen zodat je hond hier op latere leeftijd geen probleem meer van maakt. Tip: start met korte sessies die je langzaamaan langer en langer maakt. Op het einde van de rit kan je het hele gebit in één keer schoonmaken. Say cheeeese! 
 
Wat de voeding betreft, heb je verschillende keuzes, die afhangen van je eigen voorkeuren én die van je hond. Verdeel het voer over meerdere, kleine porties per dag om de vertering te faciliteren en een maagtorsie te voorkomen. Overdrijf niet met snacks en snoepjes, want dan wordt je hond al snel te zwaar. Net zoals bij mensen krijgen ook dieren met overgewicht met heel wat gezondheidsproblemen te maken. 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Bretonse spaniel vatbaar?

De épagneul breton kan makkelijk 14 jaar oud worden. Over het algemeen worden honden van dit ras niet snel ziek, maar toch zijn er enkele (erfelijke) aandoeningen die regelmatig voorkomen:
    
  • Osteoartritis: dit is een chronische gewrichtsaandoening. Bij osteoartritis ontstaan er ontstekingen op de gewrichten, hebben de honden in kwestie veel pijn en krijgen ze moeilijkheden met bewegen. Gelukkig bestaan er vandaag de dag verschillende ontstekingsremmers die de pijn aanzienlijk kunnen verminderen. Volledig genezen kan jammer genoeg niet.
 
  • Cystinurie: bij deze stofwisselingsziekte wordt het aminozuur cystine, een bouwsteen voor eiwitten, niet opnieuw opgenomen in het bloed waardoor kristallen in de urinewegen ontstaan. De ziekte zorgt voornamelijk voor problemen bij reuen, omdat hun plasbuis veel nauwer is en de urinestenen zo makkelijker kunnen vastlopen. Als een steentje de volledige plasbuis blokkeert, kan de hond niet meer plassen en moet een dierenarts dringend tussenkomen.
 
  • Heupdysplasie: in normale omstandigheden past de heupkop van een hond mooi in de bijpassende heupkom. Bij honden met heupdysplasie staat deze heupkom echter in een andere hoek, waardoor de kop bij elke beweging een stukje (of volledig) uit de kom schiet. Het gewricht slijt daardoor in snel tempo af en veroorzaakt kreupelheid en veel pijn. Meestal zal enkel een operatie een permanente oplossing bieden.

 
speurende Bretonse spaniel
Épagneuls bretons kunnen makkelijk 14 jaar oud worden

Waarop moet je letten bij het kiezen van een épagneul breton?

Denk je dat jij een goede eigenaar van een Bretonse spaniel zal zijn? Mooi! Vooraleer je jouw eigen exemplaar in huis haalt, overloop je best even deze checklist.
 
  • Ben je zeker dat je klaar bent voor nieuw leven in huis? Het is belangrijk op voorhand goed na te denken over je eigen levensstijl. Ben je zelf graag actief bezig of hang je op vrije momenten liever uren op de bank? Afhankelijk daarvan, kies je best voor het ene of het andere (of geen) hondenras. Bespreek jouw verwachtingen gerust met een fokker voor je daar op bezoek gaat. Hij zal je meer kunnen vertellen over het karakter van zijn dieren en zal je kunnen helpen bij het maken van een goede keuze.
 
  • Denk je een goede fokker gevonden te hebben, dan kan je hem best even een bezoekje brengen. Op die manier zie je meteen in welke omgeving jouw toekomstige pup opgroeit. De eerste weken zijn namelijk cruciaal voor hun verdere opvoeding. De pups groeien daarom best op in het gezin van de fokker, waar ze dagelijks alle verzorging en liefde krijgen die ze nodig hebben.
 
  • Probeer ook de algemene gezondheid van de pups in te schatten. Hebben ze een gezond gewicht? Is er voldoende bewegingsruimte? Hebben ze een proper en nat neusje? Zijn hun oren en ogen schoon? Koop in ieder geval nooit een dier van een broodfokker. Je denkt de arme pups misschien te redden van de barre omstandigheden waarin ze op dat moment leven, maar het gaat vaak om ongezonde dieren die niet de juiste socialisatie kregen.
 
  • Heb je jouw droompup gevonden? Fantastisch! Na aankoop krijg je het vaccinatieboekje en de officiële stamboom van de hond mee. De pup is bovendien geregistreerd, gechipt, ontwormd en ingeënt
 

Oh ja, vergeet je ook niet even langs te gaan bij een asiel? Er zijn nog een heleboel dieren die al een lange tijd zitten te wachten op een nieuwe thuis. De medewerkers van het opvangcentrum kunnen je bovendien helpen bij het vinden van een goede match. Wie weet word je wel verliefd op een iets oudere hond? Volwassen dieren zijn vaak een pak rustiger en het grootste deel van de opvoeding zit er normaal gezien al op. Dus geen ongelukjes op het nieuwe tapijt? Say no more!
 

Dit zijn nog meer middelgrote hondenrassen

  • Chow chow: je kent de chow chow vast wel als ‘de hond met de blauwe tong’. Zowel hij als de épagneul breton zijn bijzonder gevoelig voor heupdysplasie. Zorg dat je hond niet teveel op trappen loopt of springt en laat regelmatig preventieve controles uitvoeren door een dierenarts.
 
  • Beagle: de beagle is het echte prototype van een jachthond. Net zoals de épagneul breton heeft hij een uitstekend reukvermogen waarmee hij makkelijk gassporen, drugs of brand kan opsporen. 
 
  • Border collie: een herdershond met een onuitputtelijk uithoudingsvermogen, dat is de border collie. Bij dit ras is voldoende (en nog veel meer) beweging en uitdaging een must om zijn enorme hoeveelheid energie de baas te kunnen.

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen