Deze vlotte en behendige herdershond, afkomstig van de Schotse Shetlandeilanden, is een streling voor het oog. De sheltie is een loyale hond die zich tot een vrolijke en vriendelijke huisgenoot ontpopt. Bovendien is hij erg opmerkzaam waardoor niemand onopgemerkt ‘zijn’ huis betreedt. De Shetland sheepdog is en blijft wel een herdershond met veel energie en arbeidslust. Heb je weinig tijd en ruimte, dan is dit hondenras niets voor jou.

Oorsprong – waar komt de Shetland sheepdog vandaan?

De sheltie is oorspronkelijk afkomstig van de Shetlandeilanden, een Schotse archipel, waar hij dienst deed als waakhond en schapenhoeder. Het leven op de eilanden kon best hard zijn, aangezien het klimaat er het grootste deel van het jaar bijzonder guur en koud is. Omstreeks het jaar 1900 werd het ras gekruist met de Schotse collie en verworven de dieren ook bekendheid over de rest van de wereld. 

 

Uiterlijk – hoe herken je een sheltie? 

De Shetland sheepdog is een van de kleinere ‘herdershonden’. Ze zijn sierlijk maar sportief gebouwd en hebben een relatief lang lichaam. Op hun wigvormige kop staan twee kleine, driehoekige oren waarvan het tipje iets of wat omlaag valt. Hun ogen hebben een donkerbruine kleur en kunnen in enkele uitzonderlijke gevallen (deels) blauw zijn. Shelties hebben een korte maar zachte ondervacht, die bedekt wordt door een lange, stuggere bovenvacht. In tegenstelling tot het haar op hun borst, staart en de achterkant van hun poten, is dat van hun hoofd en de onderkant van hun poten een stukje korter. Toegestane vachtkleuren zijn: sable, zwart-bruin, zwart-wit, blue merle (zwartgemarmerd met zwarte vlekjes) en driekleur (zwart, wit en bruine aftekening). 

 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Shetland sheepdog?

Teefjes hebben een gemiddelde schofthoogte van 35,5 centimeter. Reuen doen hier nog een schepje bovenop en meten meestal zo’n 37 centimeter. Zij wegen met hun gemiddeld gewicht van 8 kilogram dan ook een dikke kilogram meer dan de teefjes
sheltie in blue merle kleur
Shetland sheepdog in de kleur blue merle

Karakter en opvoeding – de sheltie is een stoere hond met een peperkoeken hartje

Zoals het een echte herdershond betaamt, zijn ook shelties zeer energieke honden. Niettemin zijn ze bijzonder gehoorzaam waardoor hun training relatief eenvoudig verloopt. Honden van dit ras hebben niet alleen veel energie, ze zijn ook nog eens behoorlijk intelligent. Dat maakt hen uiterst geschikt voor allerlei hondensporten zoals flyball en agility, maar impliceert ook dat ze steeds genoeg uitdaging nodig hebben om te voorkomen dat ze zich vervelen. We weten het ondertussen allemaal: een verveelde hond haalt kattenkwaad uit, en dat willen we natuurlijk te allen koste vermijden! Neem je sheltie daarom iedere dag minstens één keer mee op een lange wandeling, speel spelletjes, ravot in de tuin en leer hem trucjes aan.  
 
Naast zijn stoere, sportieve zijde heeft de Shetland sheepdog ook een heel andere kant. De honden worden dankzij hun intuïtieve, trouwe karakter regelmatig ingezet als therapiehond waarbij ze volwassenen en kinderen in tal van situaties bijstaan en geruststellen. Toch staat de sheltie niet noodzakelijk bekend als allemansvriend: vaak kijkt het ras de kat uit de boom wanneer ze geïntroduceerd worden bij nieuwe mensen. Dat verklaart ook hun waakse – of toch op zijn minst opmerkzame – karakter. Elke ongewone beweging of elk vreemd geluidje wordt meteen gesignaleerd.  
 
Ook met kinderen kan de Shetland sheepdog enorm goed overweg, op voorwaarde dat alles er rustig aan toe gaat. Leer beide partijen op een correcte manier met elkaar omgaan en laat ze nooit alleen in dezelfde ruimte.
sheltie op rots
De sheltie is een echte avonturier …
lopende sheltie
… en blijft graag in beweging 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Shetland sheepdog nodig? 

De lange, weelderige vacht van shelties verhaart het hele jaar door en moet dus goed onderhouden worden. Borstel hem liefst meerdere keren per week en ga ook regelmatig eens naar een trimsalon om vervilting te voorkomen. Een wasbeurt zo nu en dan kan ook geen kwaad.
 
Verder knip je zijn nagels bij wanneer ze te lang zijn en maak je geregeld de oren proper. Vergeet ook de tanden niet! Een goede mondhygiëne kan heel wat problemen (en een slechte adem) voorkomen. Begin daarom van jongs af aan met het poetsen van de tanden van jouw hond. De Shetland sheepdog kan al snel een kilootje of twee te veel wegen, dus geef hem kwaliteitsvolle voeding, afgestemd op zijn gewicht, leeftijd en activiteitsniveau en probeer het aantal traktaties te beperken.  

 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de sheltie vatbaar?

Shetland sheepdogs worden gemiddeld 12 à 14 jaar oud. De honden lopen een verhoogd risico op een aantal (genetische) aandoeningen:
 
  • Patella luxatie: in normale omstandigheden glijdt de knieschijf tijdens het buigen en strekken mooi over het bovenbeen in een geul. Beiden passen perfect in elkaar en het gewrichtskapsel rond de knie zorgt ervoor dat de knieschijf op zijn plaats blijft tijdens het bewegen. Wanneer de geul een afwijkende vorm heeft, kan de knieschijf hier plots uitschieten. Het gewrichtskapsel wordt op die manier uitgerekt en ook het kraakbeen in de knie kan hierdoor schade oplopen. Bovendien versnelt patella luxatie het proces van artrose, wat veel pijn en ongemak bij het dier teweegbrengt. 
 
  • Multidrug resistance gen 1 defect: dit is de belangrijkste en meest vervelende aandoening waarbij de honden intolerant zijn voor bepaalde medicatie, waaronder narcosemiddelen. Dit vormt een groot probleem omdat de dieren er niet voor behandeld kunnen worden, maar een dierenarts die de aandoening kent, kan alternatieven voorschrijven. 
 
  • Collie eye anomaly: een aangeboren abnormaliteit van de oogbol en het netvlies die tot blindheid kan leiden. Collie eye anomaly kan niet behandeld worden, maar er is wel een DNA-test beschikbaar om de aandoening in te toekomst te voorkomen. 
 
  • Atopie: allergische aandoening bij honden. De dieren reageren allergisch op verschillende soorten allergenen in hun omgeving zoals: huisstofmijt, pollen, stuifmeel … Ze krijgen ernstige jeuk en rode vlekken op bepaalde lichaamsdelen en zullen proberen zich te krabben. Bij overmatig krabben kunnen vervolgens open wondjes ontstaan. 
 
  • Persisterende ductus arteriosus botalli: abnormale verbinding tussen de longslagader en de aorta. Wanneer een van de bloedvaten (ductus arteriosus) niet sluit na de geboorte, zal het bloed van de aorta naar de longslagader stromen en zal er dus extra bloed naar de linkerkant van het hart vloeien. Het hart zal dan veel harder moeten pompen om al dat bloed weg te krijgen. De hond in kwestie loopt zo een groot risico op hartfalen. De ziekte is aangeboren, maar kan wel behandeld worden via een (erg dure) operatie. 
twee shelties
Shelties worden gemiddeld tussen de 12 en 14 jaar oud

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Shetland sheepdog?

Om niets aan het toeval over te laten, helpen wij je alvast op weg met deze checklist.  
 
  • Een goede socialisatie is key bij het houden van een hond. Kies daarom voor een fokker die hier van jongs af aan actief mee bezig is. Laat de pup op een positieve manier kennismaken met meerdere mensen en andere dieren, neem hem mee naar verschillende plaatsen en volg op tijd en stond een puppycursus
 
  • Shelties lopen de kans verschillende erfelijke aandoeningen te krijgen. Een goede fokker weet alles over de medische geschiedenis van de (groot)ouderdieren en voert de nodige DNA-tests uit. 
 
  • Denk je een goede fokker gevonden te hebben, dan is het tijd om hem eens een bezoekje te brengen. Kijk eens in het rond en ga de algemene levensomstandigheden van de pups na: hebben ze proper drinkwater? Hebben ze schone oogjes, oortjes en een nat neusje? Hebben ze genoeg ruimte om te bewegen? Zitten ze bij het moederdier ? Zijn er maximum twee nestjes tegelijkertijd? Al deze factoren geven een goede indicatie over het soort fokker waarmee je te maken hebt. 
 
  • Eenmaal je beslist over te gaan tot de aankoop van een pup, krijg je enkele belangrijke documenten zoals zijn stamboom en vaccinatieboekje met je mee naar huis. Verder is hij gechipt, geregistreerd, ontwormd en gevaccineerd
 
Doe velen een plezier en ga ook eens langs bij een asiel of andere herplaatsingsorganisatie. Niet alleen krijg je enorm veel liefde en dankbaarheid in de plaats, de medewerkers kunnen jou ook nog eens helpen met het vinden van een hond met een karakter dat perfect bij jouw gezinssituatie past! 
liggende sheltie
Ook bij de Shetland sheepdog is een goede socialisatie prioriteit

Dit zijn nog meer leuke herdershonden
 

  • Mudi: net zoals de sheltie is de mudi een echte herders- én waakhond. Daardoor kan hij soms ongewenst blaffen, dus een goede, consequente training is van groot belang. Lukt het je hem correct op te voeden, dan is de mudi een erg leuke, speelse aanvulling voor jouw gezin én heb je een bijzonder atypisch hondenras in huis.  
 
  • Groenendaeler: deze zwarte schoonheid is een heel stuk groter dan de Shetland sheepdog, maar daarom niet minder geliefd. Deze zwarte versie van de Mechelse herder is een echte werkhond. Geef je deze hond geen job, dan vindt hij er zelf wel een uit! 
 
  • Zwitserse witte herdershond: net zoals de sheltie is ook dit ras een vaak gebruikte therapiehond. De Zwitserse witte herdershond is niet alleen van binnen maar ook van buiten bijzonder mooi en hecht zich snel aan zijn baasje. De gevoeligheid van deze honden heeft ook nadelen: ze zullen sneller angstig reageren bij stemmingswisselingen in huis. 
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen