De staffordshire bull terriër is een echte losbol. Geen spelletje te gek, geen stoeipartij te ruw. Toch gaat hij vaak erg goed om met kinderen, katten en andere huisdieren. Met andere honden lukt dat niet altijd, vooral reuen onderling durven hun discussies uitvechten en dat kan er behoorlijk pittig aan toe gaan. Ben je echter op zoek naar een vrolijke sportpartner in crime die overal met je meegaat? Misschien is de Engelse stafford dan wel jouw ideale match.

Oorsprong – waar komt de staffordshire bull terriër vandaan?

De staffordshire bull terriër – in de volksmond ook wel Engelse stafford genoemd – wordt geprezen om zijn loyaliteit en aanhankelijkheid. Al zijn dat geen kenmerken die je zou toeschrijven aan een hond die vroeger werd ingezet in helse gevechten. In de 19e eeuw werd deze staffordshire bull terriër in Engeland voornamelijk gebruikt in hondengevechten. Het is pas later, wanneer die gevechten illegaal werden, dat staffords heuse familiedieren werden. 
 
Je kon misschien al uit de naam afleiden dat een staffordshire bull terriër het resultaat is van een kruising tussen bulldogs (zoals de Franse en Engelse bulldog) en terriërs. Ze kruisten die twee types omdat ze een kleinere versie van de bulldog wilden bekomen. Naast zijn rol als familiehond, wordt de staffordshire bull terriër ook vaak gebruikt om te jagen op kleine dieren zoals ratten. 
 
 
 

Uiterlijk -  hoe herken je een Engelse stafford?

Het uiterlijk van een staffordshire bull terriër kan je wat vergelijken met dat van een fervente fitnessbezoeker. Hij beschikt over een atletische bouw, een gespierd en stevig lichaam en een brede borst. Die sportieve looks heeft hij voornamelijk te danken aan zijn verleden als vechtersbaas in hondengevechten. Daarnaast heeft deze viervoeter rechte poten en een rechte rug. De staart van de staffordshire bull terriër is halflang.
De staffordshire bull terriër ziet er atletisch uit.
De staffordshire bull terriër lijkt zo uit de fitnesszaal weggestapt 
De staffie heeft mooie ronde ogen die je makkelijk kunnen betoveren. Hij heeft een pikzwarte neus en mooie oren die deels rechtop staan, maar waarvan het puntje naar beneden wijst. Zijn vacht is kortharig, maar lekker zacht. De staffordshire bull terriër komt in een waaier van kleuren voor, maar de leverkleurige variant en de black and tan – dat is zwart met roodbruine aftekeningen – stafford worden afgekeurd. 
 
Een volledig zwarte staffie staat met zijn mond open.
De staffie komt in een waaier van kleuren voor, ook in het prachtige zwart

Grootte en gewicht -  hoe groot en zwaar wordt een staffie? 

De staffordshire bull terriër is met een schofthoogte (dat is de hoogte van de grond tot de schouders van de hond als die volledig recht staat) tussen de 35,6 en de 40,6 centimeter een middelgrote hond. De reuen – of de mannetjes – wegen tussen de 12,7 kilogram en de 17,3 kilogram. Dat is iets meer dan de teven die tussen de 10,9 kilo en 15,4 kilo wegen. 
 

 
Karakter en opvoeding – De staffordshire bull terriër durft wel eens ruw te spelen 

De staffordshire bull terrier ziet er niet echt schattig uit. Het is eerder een stoere hond met een ruig uiterlijk. Een typisch voorbeeld van een ruwe bolster met blanke pit: eigenlijk is het een super zacht, lief en aanhankelijk ras. Na een goede socialisatie kan hij ook erg goed om met kinderen. De staffie krijgt zelfs een soort van verantwoordelijkheidsgevoel waarbij hij ‘babysit-instincten’ ontwikkelt en goed zorg draagt voor de kleine spruiten in het gezin. Leuk toch? Maar vergeet niet dat je de verantwoordelijkheid voor je kinderen nooit in de handen - of poten - van je hond mag leggen: hou altijd een oogje in het zeil en leer beide partijen de regels des huizes aan. Tegenover andere honden is de staffie minder sociaal. Vooral reuen onderling hebben het moeilijk om huis en haard te delen en wanneer ze elkaar op straat tegenkomen, kan er een schermutseling ontstaan. 
 
De staffie is daarnaast een echte doorbijter. Hij speelt af en toe nogal ruw en zijn hoge pijngrens zorgt ervoor dat hij erg ver durft gaan. Die onstuimigheid kan wel eens intimiderend overkomen, zeker bij kleine kinderen en dieren. Deze hond is intelligent en relatief makkelijk op te voeden, maar je krijgt hem alleen rustig in huis door hem voldoende beweging aan te bieden. Hij kan urenlang met de bal spelen en houdt intens van trekspelletjes. Leer hem van jongs af aan dat hij ook af en toe moet loslaten, want tegen zijn sterke kaken win je het nooit. Door zijn bodemloze energie is de Engelse stafford een ideale sportpartner: wandelen, fietsen, steppen … Hoe meer, hoe liever! 
 
Een staffie springt in het rond.
De staffordshire bull terriër is gek op actie
 
Dit hondenras is gesteld op gezelschap en moet het alleen zijn goed oefenen voor hij voor de leeuwen gegooid wordt. Laat je hem plots aan zijn lot over, dan kan hij zijn ongenoegen uiten d.m.v. destructief gedrag. Voorkom dat het zo ver komt door de duur dat hij alleen moet blijven rustig op te bouwen. Leer je hond de huisregels aan door gewenst gedrag te belonen en ongewenst gedrag te voorkomen. 
 
 

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een staffordshire bull terriër nodig?

De staffordshire bull terriër heeft een korte vacht en heeft weinig vachtverzorging nodig. Door 1x per week door zijn vacht te gaan met een borstel , is de klus al geklaard. Houd er wel rekening mee dat de vacht van je hond meer verzorging nodig heeft in de ruiperiode. Dan kan het interessant zijn om de dode haren te verwijderen door met een rubberen handschoen of natte zeemvel over zijn vacht te wrijven. Denk er ook zeker aan om de standaardverzorging van zijn nagels, oren en gebit uit te voeren. 
 
Maar wat eet een staffordshire bull terriër zoal? Wel, je geeft hem best tweemaal per dag een afgemeten hoeveelheid evenwichtige hondenvoeding. De juiste hoeveelheid varieert naargelang de leeftijd, activiteitsgraad en gezondheid van je huisdier. Een actieve staffie behoeft namelijk meer energie dan een oudere rasgenoot die vaker languit in de zetel ligt. 
Een zwarte staffie krijgt een tussendoortje.
Wees matig met tussendoortjes om overgewicht te voorkomen

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Engelse stafford vatbaar?

De staffordshire bull terriër wordt gemiddeld zo’n 12 jaar oud. Net zoals bij andere zware rassen, duiken er regelmatig problemen op ter hoogte van de gewrichten. Voorkom problemen zoveel mogelijk door enkel een pup te kopen bij een fokker die de nodige testen uitvoert, je voeding aan te passen aan de groeisnelheid van je hond en de beweging van je hond te doseren. Engelse staffords krijgen vaker dan gemiddeld te maken met volgende aandoeningen:
 
  • Patella luxatie: patella luxatie is een moeilijke term voor een ‘losse knieschijf’. Hierbij komt de schijf van de knie links of rechts naast de knie te liggen. En dat is geen pretje!
 
  • Heupdysplasie: Bij deze aandoening heeft de heupkom en/of heupkop van de hond een abnormale vorm. Dat is een pijnlijke kwestie die alleen met een operatie aangepakt kan worden. 
 
  • Huidproblemen als gevolg van allergieën: de staffordshire bull terriër kan te maken hebben met huidproblemen doordat hij allergisch reageert op bepaald voedsel, medicijnen, planten en insecten. 
 
  • Staar: De ooglens van de hond wordt troebel waardoor er weinig of bijna geen licht in het oog van de hond kan. 
 
  • Elleboogdysplasie: Net zoals bij heupdysplasie, past het gewricht niet goed in elkaar waardoor er pijn optreedt.  
 
  • Epilepsie 

 
 
Waarop moet je letten bij het kiezen van een staffordshire bull terriër?

Ben je op zoek naar een staffordshire bull terriër om jarenlang lief en leed mee te delen? Ga dan op zoek naar een fokker met gezonde, sociale ouderdieren die de pups in huis laat opgroeien. Voor dit type hond, met ijzersterke kaken en een moeilijker karakter t.o.v. andere honden, is de vroege socialisatie cruciaal om latere problemen te voorkomen. Helaas komen er nog steeds veel te veel honden van dit ras in onze asiels terecht, vaak omdat ze problemen ontwikkelen met andere mensen of dieren door een gebrekkige begeleiding tijdens de eerste levensfasen. Neem daarom grondig onze tips en tricks door om een goede fokker te vinden. Let op voor: 
 
  • Aantrekkelijke advertenties van gezonde staffie’s aan een goedkope prijs. Een gezond dier vergt nu eenmaal tijd en energie. Een goede fokker investeert dan ook grondig in de gezondheid van de puppy’s en biedt ze niet voor een appel en een ei aan. 
 
  • De gezondheidsdocumenten van je nieuwe puppy én van de ouderdieren. Welke testen werden gedaan? Hoe is de uitslag? Neem iemand mee die er wat van kent, als je zelf nog nooit van deze documenten gehoord hebt.    
 
  • De omgeving waarin de puppy bij de fokker wordt gehouden. Is die hygiënisch en ruim genoeg? Leven de pups in huis? Maken ze deel uit van het gezin? Leren ze omgaan met kinderen, katten, stofzuigers, regen en wind, auto’s, …? 
 
  • De uiterlijke indruk van je nieuwe staffordshire bull terriër. Heeft het dier heldere ogen, een egale vacht en propere oren en neus? 
 
  • De hoeveelheid nestjes die de fokker heeft wanneer je langsgaat. Het is namelijk voor een fokker nogal moeilijk om meer dan 2 nestjes tegelijk goed te verzorgen. Dan kan hij of zij onvoldoende aandacht schenken aan de socialisatie van de puppies. Ook wanneer er met meer dan twee rassen gefokt wordt, zoek je best nog wat verder. 
 
  • De geschiedenis van de ouderdieren en de grootouders van je nieuwe pup. 
 
  • Het vaccinatieboekje. Als je beslist om een staffie aan te kopen, dan krijg je dat altijd mee. Je hond moet gechipt, ontwormd, geregistreerd en gevaccineerd zijn!  
 
Lees hier nog enkele tips om een broodfokker te ontmaskeren. 
 
Heb je echt je hart verloren aan dit ras en sta je open voor een volwassen hond? Check dan de asielen. Daar komen doorgaans heel wat staffie’s terecht die op zoek zijn naar een tweede kans. Met de juiste begeleiding vind je daar vast een hond die bij jou wél tot zijn recht komt. 
 
 

Ook deze hondenrassen hebben een stoer uiterlijk: 

De American Staffordshire terriër: Ook dit ras dankt zijn uiterlijk en doorzettingsvermogen aan de gruwelijke hondengevechten waar hij vroeger werd ingezet. De American staffor lijkt qua uiterlijk wel het grotere broertje van de Engelse stafford en heeft een gelijkaardig karakter. 
 
De bull terriër: Nog zo’n energiebommetje met een torenhoge pijngrens is de bull terriër – in de volksmond ook vaak aangeduid als de ‘pitbull’. Je herkent hem aan de rastypische kop: het ramshoofd. Ook de bull terriër houdt van actie, gaat door het vuur voor zijn gezinsleden maar komt minder goed overeen met soortgenoten. 
 
De Bordeaux dog:
De Bordeaux dog is een flinke maat groter dan de andere honden in dit hoofdstuk. Dat compenseert hij ruimschoots met zijn rustiger karakter, waardoor hij minder nood heeft aan urenlange beweging. Toch is ook de Bordeaux dog graag in de buurt van zijn gezin: een dagelijkse, fikse wandeling zal hij nooit afslaan.  
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen