De Spaanse waterhond is een actieve hond die enorm veel beweging nodig heeft om gelukkig te zijn. Zwemmen, hondensporten, speurwerk… Geen enkele uitdaging is te veel voor dit krullerige hondenras. Geef je je hond onvoldoende te doen? Dan kan hij wel eens ondeugend uit de hoek komen. Mits een goede opvoeding en socialisatie ontwikkelt de Spaanse waterhond zich echter een uitstekende gezinshond die met kinderen, andere huisdieren en bezoek goed overeenkomt. 
 

Oorsprong – waar komt de Spaanse waterhond vandaan?

De Spaanse waterhond heeft zijn roots in Spanje, waar hij al eeuwenlang meedraait met herders en jagers. Reeds in de Middeleeuwen, mogelijk zelfs ten tijde van de Romeinen, doken al verwijzingen naar dit type hond op. Het ras zou via de Turken in Spanje terechtgekomen zijn, die de honden meebrachten als hoeder voor schapen. Rassen die waarschijnlijk mee aan de wieg staan van dit hondenras zijn o.a. de barbet, de poedel, de Portugese waterhond en de spaniels

Doorheen de geschiedenis heeft de Spaanse waterhond een veelzijdige rol opgenomen als werkhond. Niet alleen kon je hem aantreffen als schapenhoeder, maar ook als jachthond op waterwild en zelfs als erfbewaker… Vandaag de dag is de Spaanse waterhond niet alleen een enthousiaste werkhond, maar ook een echte gezinshond met sportieve ambities
 
De Spaanse waterhond is een echte werkhond
De Spaanse waterhond is een echte werkhond
 

Uiterlijk – hoe herken je een Spaanse waterhond? 

De Spaanse waterhond heeft een rechthoekige, gespierde bouw. Hij heeft een rechte rug en een eerder korte staart, die in sommige landen (helaas) nog steeds gecoupeerd wordt. Gelukkig is die vorm van verminking bij ons al lange tijd verboden. 

De USP van deze hond is zonder twijfel zijn weersbestendige krulvacht. Die doet wat denken aan de wol van een schaap en vormt typische ‘koorden’ of dreadlocks wanneer je hem laat uitgroeien. Bijna alle vachtkleuren worden toegelaten binnen het ras, behalve driekleuren en vlekken zoals die van een dalmatiër. De meeste honden van dit ras zijn echter ‘gewoon’ zwart of bruin met eventueel witte aftekeningen. 
 

Grootte en gewicht – hoe groot en zwaar wordt de Spaanse waterhond?

De Spaanse waterhond is een middelgrote hond met een schofthoogte tussen 38 en 50 centimeter - reuen worden iets groter dan teven. Het gemiddelde gewicht van dit hondenras telt 18 kilogram
 
De Spaanse waterhond houdt van zwemmen
De Spaanse waterhond houdt van zwemmen 
 

Karakter en opvoeding – de Spaanse waterhond is een energieke hond

In eerste instantie wordt de Spaanse waterhond gekarakteriseerd door zijn actieve houding. Door zijn verleden als werkhond heeft dit hondenras namelijk best wel wat beweging nodig. Zo houdt hij ervan om verschillende activiteiten te ondernemen met zijn baasje: wandelingen, spelletjes, fietstochtjes, hondensporten, uitstapjes, trucjes leren … Maar zijn favoriete bezigheid is, zoals je al kan raden, zwemmen. De Spaanse waterhond houdt daarnaast ook van allerlei vormen van denkwerk, zoals denkspelletjes en speurwerk! Die bezigheden heeft hij ook echt nodig om gelukkig te zijn. Als je je hond geen uitdaging geeft, zal hij zich al snel vervelen en zijn eigen entertainment opzoeken, al is dat dan vaak niet precies wat jij in gedachten had. 

Naast actief is de Spaanse waterhond ook erg vriendelijk. Dat betekent dat hij goed om kan gaan met kinderen, andere huisdieren, andere honden en bezoek. In eerste instantie is de Spaanse waterhond afwachtend tegenover vreemden, maar wanneer zijn baasjes tonen dat er geen probleem is, zal de Spaanse waterhond hen ook met open armen (of pootjes) ontvangen. Dit hondenras houdt ervan om vertroeteld te worden door zijn gezinsleden. Over het algemeen is deze hond makkelijk in de omgang en werkt hij graag met je mee. 
 
Geef je de Spaanse waterhond voldoende beweging, dan krijg je er een (h)eerlijke gezinshond voor terug
Geef je de Spaanse waterhond voldoende beweging, dan krijg je er een (h)eerlijke gezinshond voor terug

Voeding en verzorging – welke verzorging heeft een Spaanse waterhond nodig? 

De traditionele snit van de Spaanse waterhond vereist helemaal geen borstelbeurten. In dat geval wordt de vacht van de hond wanneer nodig helemaal afgeschoren tot een erg korte lengte, waarna hij weer enkele maanden tot zelfs een jaar groeit. Zo ontstaat de natuurlijke textuur van de vacht, die dreadlock-achtige koorden vormt wat de hond een uniek uiterlijk oplevert. 

Veel moderne hondeneigenaars houden echter niet zo van die ‘natuurlijke klitten’ en besluiten de vacht van de Spaanse waterhond toch dagelijks te borstelen of hem regelmatig kort te trimmen. Voor welke aanpak je ook kiest, ruien doet deze waterhond nauwelijks. Dat maakt dat hij vaak opduikt in lijstjes met ‘hyopallergene hondenrassen’, toch is het niet 100% zeker dat je als allergielijder gebaat bent met dit ras. Hoe je lichaam exact reageert op de komst van een furry friend, weet je helaas pas wanneer je er veel tijd mee doorbrengt. 

Als je je Spaanse waterhond voldoende beweging geeft, heeft hij nood aan een calorierijk dieet dat tegemoet komt aan zijn noden. Toch hou je best altijd een oogje in het zeil om overgewicht te voorkomen - soms verdwijnt een ‘buikje’ uit het zicht achter die weelderige krullen. Als je hond te dik wordt, verhoogt het risico op aandoeningen zoals heupdysplasie, artrose en diabetes aanzienlijk. Merk je dat het moeilijk is om het gewicht van je hond op peil te houden? Maak dan een afspraak bij je dierenarts om te bespreken wat jullie kunnen doen. 
 
Je kan ervoor kiezen om de vacht van je Spaanse waterhond kort te scheren
Je kan ervoor kiezen om de vacht van je Spaanse waterhond kort te scheren 
 

Gezondheid en levensverwachting – voor welke kwaaltjes en ziektes is de Spaanse waterhond vatbaar?

De Spaanse waterhond heeft een genetische aanleg voor typische gewrichtskwaaltjes zoals heupdysplasie, waarbij er schade ontstaat doordat de verschillende onderdelen van het heupgewricht niet goed in elkaar passen. 

Daarnaast komen ook oogaandoeningen regelmatig voor bij dit ras:
  • glaucoom: het oog raakt beschadigd door een verhoogde oogdruk. 
  • progressieve retina atrofie: bij deze afwijking raakt het netvlies steeds meer beschadigd wat uiteindelijk tot blindheid leidt. 

Tot slot is de Spaanse waterhond ook gevoelig voor hypothyreoïdie, een aandoening waarbij de schildklier van de hond te traag werkt.  

Een gezonde Spaanse waterhond heeft een mooie levensverwachting van 14 jaar
 
Op deze afbeelding zie je de rastypische draden van de Spaanse waterhond
Op deze afbeelding zie je de rastypische draden van de Spaanse waterhond
 

Waarop moet je letten bij het kiezen van een Spaanse waterhond pup?

Ben jij ervan overtuigd dat de Spaanse waterhond echt een hondenras is voor jou? Weet je zeker dat jij voldoende tijd hebt om je toekomstige hond verschillende vormen van uitdaging te bieden? Super! Toch is ook een bezoekje aan een asiel of een herplaatsingsorganisatie de moeite waard om te overwegen - misschien hoeft het helemaal geen rashond te zijn en  zit er een andere krullenbol wanhopig op jouw liefde te wachten! 

Staat je besluit vast en wordt het toch een Spaanse waterhond, ga dan op zoek naar een verantwoorde fokker. Met deze tips scheid je het kaf van het koren: 
  • Wees erg kritisch tegenover de fokker en de omstandigheden waarin de pups opgroeien. Zien de pups er gezond uit? Zijn ze levendig? Hebben ze schone oren en ogen? Leven ze onder hygiënische omstandigheden? Hebben ze voldoende ruimte om in rond te lopen? Groeien ze op bij de moederhond? Leven ze buiten in een hok of groeien ze samen op met het gezin van de fokker? 
  • Laat vooral je kinderen thuis tijdens het eerste bezoek. Kinderen zullen veel minder kritisch zijn dan jij en willen vaak enkel zo snel mogelijk een maatje. De kans is dus groot dat je kinderen op slag verliefd worden op een puppy, waardoor het voor jou alleen maar moeilijker wordt om ‘nee’ te zeggen wanneer je onraad ruikt. 
  • Kom je op bezoek bij een fokker die meer dan twee rassen fokt of meer dan twee nestjes tegelijkertijd heeft? Dan moeten er meteen alarmbellen afgaan in je hoofd! Een goede fokker neemt niet te veel hooi op zijn vork zodat hij voldoende tijd kan besteden aan de socialisatie van iedere pup én aan het uitzoeken van gezonde combinaties. 
  • Legt de fokker jou het vuur aan de schenen? Dat is een goed teken! Het is vanzelfsprekend dat een fokker wil dat zijn pups in een goed gezin terechtkomen, waar ze gelukkig zullen opgroeien. Daarom is het voor hem belangrijk om een goede inschatting te maken van jou om te weten of je een geschikt baasje zal zijn. 
  • Als je de puppy mee naar huis neemt, is hij ingeënt, ontwormd, gechipt en geregistreerd. Bovendien krijg je belangrijke documenten zoals de stamboom en het vaccinatieboekje mee naar huis. 
 

Nog andere hondenrassen die houden van zwemmen

  • Portugese waterhond: de Portugese waterhond en de Spaanse waterhond hebben een erg gelijkaardig karakter. Dat betekent dus dat je het Portugese broertje van de Spaanse waterhond net zo’n uitdagend leven moet bieden om hem gelukkig te maken. 
  • Newfoundlander: de newfoundlander is een enorm grote hond die houdt van een plons. Opgelet: lange haren betekenen een lange droogtijd! 
  • Labrador: de labrador is een echte gezinshond, die vooral bekend staat om zijn vriendelijke karakter en immer kwispelende staart. Zwemmen lijkt wel zijn tweede natuur!  

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen