Onze planeet staat onder druk en energie is kostbaar, vandaag meer dan ooit tevoren. Advies over hoe je in en rond je huis elektriciteit en water kan besparen, vind je in overvloed op het internet. Maar heb je er al eens bij stilgestaan dat ook je huisdier invloed heeft jouw ecologische voetafdruk? Met deze Beestige tips kan je ook als baasje jouw steentje bijdragen voor een milieuvriendelijkere wereld!

1. Adopteer een dier uit het asiel

Elk levend wezen, en dus ook elk nieuw nestje huisdieren, heeft een impact op onze planeet. Voor wie van plan is om een dier in huis te nemen of op zoek is naar een vriendje voor zijn huidige harige, geschubde of gevleugelde huisgenoot: neem eens een kijkje in een asiel of bij een opvang- of herplaatsingsorganisatie. Daar zitten namelijk al een heleboel lieve beestjes te wachten op een nieuwe, warme thuis. Vergeet je nieuwe maatje ook niet tijdig te laten castreren, zodat je niet met een ongewenst nestje komt te zitten!
 
 

2. Geef je huisdier wat meer droogvoer

Energie besparen, dat is ook afval en voedselverspilling tegengaan. Droge brokjes kan je in een grotere verpakking kopen en bovendien hebben ze een veel langere houdbaarheid dan natvoer uit blikjes of zakjes. Geef je huisdieren sowieso nooit meer voeding dan ze nodig hebben, anders blijft het liggen en moet je het weggooien. De productie van natte voeding heeft trouwens ook een grotere impact op het milieu dan die van droogvoer. Door je kat of hond wat vaker droogvoer voor te schotelen, win je dus op verschillende fronten! Daarbovenop zit droge voeding propvol eiwitten en zorgen die krokante brokjes mee voor het onderhoud van het gebit van je huisdier. Opgelet wel: drinkt jouw kat te weinig, dan kan natvoer de enige oplossing zijn om haar vochtinname te verhogen. Een gezonde mix tussen droog- en natvoer is dus ideaal.
Kat eet droogvoer
Droge brokjes blijven langer vers, komen in grotere verpakkingen én zijn goed voor de tanden van je huisdier

3. Rij met de fiets naar de hondenweide

Wil je je hond wat beweging en sociaal contact gunnen, dan is de losloopweide een voor de hand liggende locatie. Alleen stappen we nogal gemakkelijk in onze auto om die speelplaats voor honden een bezoekje te brengen … Niet zo eco-friendly! Ga eens op zoek naar de verschillende losloopzones in jouw buurt, wie weet ligt er wel eentje op fietsafstand? Als je hond geen al te groot formaat heeft, kan je hem vast wel vervoeren in een speciaal mandje of een fietskar op maat van honden. Zo bespaar je niet alleen brandstof, maar gun je ook jezelf wat broodnodige beweging. Echt sportieve viervoeters kunnen misschien zelfs naast je fiets meelopen!
Hond in een fietskar
Met je hond in de fietskar bespaar je brandstof én werk je aan je eigen conditie

4. Kies vaker voor tweedehands

Is jouw schildpad toe aan een groter aquarium? Heeft je kat nood aan een nieuwe krabpaal? Of wil je jouw achtertuin omtoveren in een heus kippenparadijs? Neem dan eerst even een kijkje op tweedehandssites zoals Facebook Marketplace, vooraleer je naar de dierenspeciaalzaak stapt om een gloednieuwe uitzet voor je huisdier aan te schaffen. Wie weet vind je er wel een zo-goed-als-nieuw buitenkansje! Beter voor het milieu én vaak een stuk goedkoper dan de nieuwprijs. En stel jezelf voor een aankoop ook altijd de vraag of je wel écht een extra hondenkussen, hamsterwiel of drinkfonteintje nodig hebt. Speelgoedjes worden vanzelf weer interessant als je ze even verstopt en na een tijdje weer tevoorschijn haalt – of ze wat inwrijft met kattenkruid.
 
 

5. DIY met duurzame materialen

Wil je zelf aan de slag om een kippenhok te timmeren? Gebruik dan niet-geïmpregneerd hout met het FSC-keurmerk, geef het een likje verf of beits op waterbasis of ga op zoek naar planken en ander materiaal dat je kan recupereren. Speeltjes voor je kat hoeven niet van plastic gemaakt te zijn: ga eens uit de bol met kartonnen dozen, kurken en lege wc-rolletjes. Evenveel (of nog méér) pret verzekerd! En ook wanneer je de snuffelneus van je hond aan het werk wil zetten, kan je makkelijk gebruik maken van huis-, tuin- en keukenspulletjes die je gewoon in je garage of je keukenkast hebt liggen.
Kat speelt met een kurk
Katten zijn al lang tevreden met een simpele kurk of een wc-rolletje om mee te spelen

6. Maak je aquarium energiezuinig

Door de verwarming, verlichting en een voortdurend draaiende pomp is een aquarium voor tropische vissen een echte energieverslinder. Hoe kan je het verbruik toch beperken? Om te beginnen helpt het al veel als jouw aquarium in een verwarmde ruimte, zoals je woonkamer, staat. Dek je de bak dan ook nog eens af en voorzie je de bodem en de achterkant van isolatie, dan verlies je minder warmte en hoeft de aquariumverwarming geen overuren te draaien. Wat de verlichting betreft, kies je best voor zuinige ledlampen of een TL-lamp met een reflector erachter.
 
 

7. Pak ontlasting milieuvriendelijk in

Knaagdieren, konijnen, kippen en vogeltjes hebben als vegetariërs sowieso al een kleinere ecologische voetafdruk dan een hond of een kat, maar toch kan je ook daar nog wat winst boeken. Bekijk eens welk strooisel je op de bodem van hun kooi legt. Is het een hernieuwbaar of composteerbaar materiaal, zoals hooi, stro, gerecycleerd papier, vlas, hennep of houtsnippers met FSC-keurmerk? Goed bezig! Dit strooisel mag je – met mest en al – gewoon in de GFT-bak of op de composthoop gooien. Met schelpenzand, wat een veel grotere impact op het milieu heeft, mag dit bijvoorbeeld niet. Ook honden- en kattenpoep kan je op een meer ecologische manier afvoeren, door te kiezen voor biologisch afbreekbare hondenpoepzakjes en dito kattenbakvulling.
Hondje met poepzakjes
Pak hondenpoep op met een biologisch afbreekbaar zakje en gooi het samen in de vuilbak

8. Gebruik zonne-energie voor je paardenweide

Zonnepanelen zijn nog steeds een interessante investering om wat euro’s te besparen op je energieverbruik. Heb je paarden, schapen, ezeltjes of andere weidedieren? Dan kan je een zonnepaneel aanschaffen om de elektrische schrikdraad van je afrastering van de nodige stroom te voorzien. Zonne-energie komt ook goed van pas wanneer je weide geen toegang heeft tot een waterleiding: je kan er namelijk een (mobiele) waterpomp mee aandrijven die drinkwater uit een nabijgelegen sloot oppompt. Handig toch?
 
 

Deel dit artikel

Aanbevolen artikelen